Catwalk

Slipstvang

Knepp igjen skjorteknappene. Det er slips som gjelder nå.

Paul Smith vår- sommer 2006
Paul Smith vår- sommer 2006 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Uttrykk myndighet og mandighet og knyt slipset rundt halsen. Det er androgynt og humoristisk på en gang.

Det er måten du bruker slipset som avgjør hva du ønsker å fortelle omverdenen. Lar du deg friste av 1920-tallets garconnetrend? Den androgyne stilen på 1960-tallet? Pønkerstilen? Eller det uniformerte? Det er lenge siden dette dekorative tilbehøret kun var tilegnet mannen.

Flere moteskapere presenterer slipset i vårkolleksjonene sine.Lacoste, Marc Jacobs , Diesel og Givenchy sverger alle til tilbehøret. Og variasjonene er mange. Fra strengt og elegant i sort og hvitt, til sporty og jentete i pastellfarger. Med motiver som striper, prikker og streke farger blir dette et motebilde som kommuniserer autoritet, selvtillit og humor. Men det har ikke alltid vært slik.På 20-tallet viste kvinnen sitt mot ved å bruke slips. De skulle erobre mannsyrkene og betraktet mannsrollen som skandaløs, verken mer eller mindre. Nå skulle kvinnen frigjøre seg! Garconnetrenden (garcon betyr gutt på fransk), fikk fotfeste blant mange og med smokingjakken og slipset i halsen, jaktet de på seksuelle utfordringer.

Tilnærmingen av symboler som bukser, skjorte og slips var klare tendenser på 1920-tallet. De nye kvinnene ble med ett yrkesmessige og seksuelle konkurrenter til mannen. Hva hadde skjedd med det dydige kvinnebildet?

På 30-tallet videreførte sangerinnen Marlene Dietrich det androgyne og gjorde buksedrakten med slips og dress veldig populær.


- Jeg har alltid vært halvveis mann, sa Marlene.

På 60-tallet var slipset tilbake igjen. Med miniskjørt, kort hår og slips skulle kvinnen være seksuelt løssluppen. Den samme stilen er også veldig stor i moteskapernes vårkolleksjojn i år. På med kjolen som viser beina! Slipsene kan gjerne ha store abstrakte mønstre som kvikner opp en ensfarget lårkort kjole.


Man kan kanskje si at slipset har representert subkulturene i storbyens forlokkende verden. Ifølge boken Motens historie fra forlaget Könemann har slipset aldri vært en stor trend.

Årsaken er at slipset krever en mettet bakgrunn bestående av skjorte og jakke, noe som fremdeles står i motsetning til kvinnens klessmak. Dessuten har det kanskje mistet sin symbolkraft hos dagens kvinne? Ingen må lenger bruke slipset for å måle seg med mannen. Uansett. Måle eller målbinde. Slipser trendy som aldri før.


LES MER:
Ønsker du å gjenskape stilen? Klikk her.


(kilde: Motens historie i det 20. århundre, Könemann)

Diesel vår- sommer 2006
Diesel vår- sommer 2006 Vis mer
Chloe vår- sommer 2006
Chloe vår- sommer 2006 Vis mer
Chloe vår- sommer 2006
Chloe vår- sommer 2006 Vis mer
Lanvin vår- sommer 2006
Lanvin vår- sommer 2006 Vis mer
Lanvin vår- sommer 2006
Lanvin vår- sommer 2006 Vis mer
Louis  Vuitton vår- sommer 2006
Louis Vuitton vår- sommer 2006 Vis mer
Lanvin vår- sommer 2006
Lanvin vår- sommer 2006 Vis mer
Menn er fortsat stilige med slips! Givenchy vår- sommer 2006
Menn er fortsat stilige med slips! Givenchy vår- sommer 2006 Vis mer
Givenchy vår- sommer 2006
Givenchy vår- sommer 2006 Vis mer
Louis Vuitton vår- sommer 2006
Louis Vuitton vår- sommer 2006 Vis mer
Givenchy vår- sommer 2006
Givenchy vår- sommer 2006 Vis mer
Lanvin vår- sommer 2006
Lanvin vår- sommer 2006 Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer