Kokosolje:

Sliter du med å holde huden myk og håret sunt i vinterhalvåret?

Da kan kokosolje kan være løsningen.

KOKOSOLJE: Visste du at én krukke med kokosolje kan erstatte flere av skjønnhetsproduktene du bruker til daglig? FOTO: NTB Scanpix
KOKOSOLJE: Visste du at én krukke med kokosolje kan erstatte flere av skjønnhetsproduktene du bruker til daglig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kokosolje fortsetter å være en av de hotteste skjønnhetstrendene. Kjendiser som Blake Lively og Gwyneth Paltrow sverger til oljen, og bruker den både i hår og på hud for å få sin fantastiske glød.

– Kokosolje er vegetabilsk olje som utvinnes av fruktkjøttet i kokosnøtten med hele 92 prosent mettet fett. God hud og helse er faktisk avhengig av stødige leveranser av både smarte og naturlige mettede fettsyrer, både enumettende og flerumettede, forklarer hud- og kroppsterapeut Line Marie Krogsgård.

Ifølge henne er det likevel for lite forsket på kokosolje til å si hvilken effekt den faktisk har på huden vår.

– Men den gir fuktighet og lukter utrolig godt!

LES OGSÅ: Hudekspert: - Prøv å unngå dusjing hver dag!

Trendy å leve naturlig

- Hvorfor tror du kokosolje har blitt så trendy de siste årene?

– Det å leve så naturlig som mulig er blitt en trend de fleste steder i verden. De fleste av oss er stadig på utkikk etter noe nytt og spennende, det tror jeg ligger i genet hos de fleste kvinner.

- Når det er sagt er det klart at media og bloggere har en stor innflytelse på de ulike valgene vi tar, forklarer Krogsgård.

LES OGSÅ: Kan melk gi deg uren hud? Dette sier hudlegen!

Tar vare på proteinene i håret

Kokosolje brukes som ingrediens i mye kosmetikk, som sjampo, body lotion, såpe og flere andre produkter for hudpleie, hår og skjønnhet.

Da indiske forskere noen år tilbake sammenlignet virkningen av kokosolje og oljer som er vanlige å bruke i hårpleie-industrien i India slo de fast at kokosoljen har evnen til å trenge helt inn i hårstrået og være med på å forebygge proteintap – både i sunt og skadet hår, skriver iForm.nu. Og passer du godt på proteinene i håret ditt, holder du håret sunt.

Tips! Kokosolje endrer konsistens etter temperatur, og i Norge kan den ofte ende opp med å stivne og bli litt hard. Men skraper du oljen ut av krukken kan du enkelt smelte den i hendene dine, så blir den flytende!

Vi har samlet sammen 15 ideer til hvordan du kan bruke kokosolje i skjønnhetrutinen:

LES OGSÅ: - Veldig mange bruker feil produkter til sitt hår

​1. Hårmaske

Akkurat som huden i ansiktet trenger også håret pleie og fuktighet. Masker for håret kan være både dyre og uttørkende for hodebunnen. Men visste du at du kan lage en pleiende hårmaske helt selv, og med bare én ingrediens?

Masser kokosoljen i tørt hår før du legger deg til å sove om kvelden. Sov med håret i et håndkle, eller sov med det i strikk med et håndkle på puta. Når du står opp kan du vaske håret som normalt, men det kan være lurt å sjamponere håret to ganger, så du er sikker på at du får all oljen ut av håret.

2. Mot flass

Kokosolje gir fuktighet og myker opp huden, så hvis du sliter med tørr hodebunn og flass kan kokosoljen være et godt alternativ. Masser oljen i hodebunnen. Hvis du har langt eller tykt hår kan det være lurt å slenge håret opp-ned for å komme godt til. La oljen sitte i mellom fem og 20 minutter, og vask deretter håret normalt. Gjør dette to til tre ganger i uken, og du vil forhåpentligvis bli kvitt de hvite flakene.

3. I tuppene

Blake Lively er kjent for sitt fantastiske blonde hår, og hun er en av flere kjendiser som bruker kokosolje i håret for å oppnå myke, glansfulle lokker. Tipset fikk hun av moren sin, som brukte kokosolje for å pleie slitte og tørre tupper.

Og hvem vil vel ikke ha like flott hår som den vakre Gossip Girl-stjernen? Bare masser litt kokosolje i hårtuppene før du går ut døra, så ser de friske og nyklipte ut.

LES OGSÅ: Blake Lively med stor frisyreforandring

Just a little #makeupfree selfie to round out the year. #2007 #aunaturale 😳

A post shared by Blake Lively (@blakelively) on

4. Solfaktor for håret

Det er ikke bare huden som kan bli brent og skadet, også håret trenger solfaktor! Kokosolje beskytter mot skade på håret, og fungerer godt som solfaktor. Bare masser oljen i hårlengdene før du børster og styler det som normalt.

5. Leave-in balsam

Visste du at kokosoljen også fungerer supert for å tvinne opp floker og knuter i håret? Bare masser oljen i hårtuppene, og gre gjennom håret. Gre håret først i nedre del av lengdene, og jobb deg oppover.

6. Leppepomade

Tørre lepper er noe herk, og det verste som finnes er leppepomader som tørker ut leppene istedenfor å gi dem fuktighet. Hvis du smører kokosolje over leppene om kvelden før du legger deg kan du la leppene ligge og pleie hele natten, og våkne opp med silkemyke lepper.

7. Leppeskrubb

Visste du at kokosolje kan brukes som ingrediens i en hjemmelaget leppeskrubb som skrubber bort døde hudceller og forbereder deg til en makeout-session med typen, eller en killer leppestift? Du trenger kun to ingredienser!

To spiseskjeer kokosolje, og en spiseskje sukker. Først vasker du leppene med ansiktsrens og tørker med papir. Deretter maler du leppene hvite med et tykt lag fuktighetskrem, som du tørker vekk med papir 10 til 15 minutter senere. Deretter blander du ingrediensene sammen, og skrubber forsiktig leppene til de føles myke og freshe. Skyll skrubben bort med vann, og vipps så har du lush lips! Du kan også bruke denne skrubben på resten av kroppen. Ta den med i dusjen, og skrubb i vei for deilig og myk hud.

LES OGSÅ: Dette er den nye superpopulære balayage-trenden

8. Fuktighetskrem

Kokosolje er fuktighetsgivende, og du kan bruke det på hele kroppen, inkludert ansiktet. Et tips er å smøre seg inn i oljen etter dusjen mens du fortsatt er våt, og deretter klappe deg tørr med et håndkle.

9. Ansiktsmaske

Ansiktsmaske er både enkelt og billig å lage selv, og kokosolje fungerer godt som ingrediens. Kokosfettet er spesielt bra for tørr hud, og oljen gjør huden babymyk. Du kan for eksempel blande oljen med avokado og honning, som begge har fuktighetsgivende egenskaper. Du kan også prøve deg fram med ulike råvarer du har i kjøleskapet.

10. Barberskum

Hva med å bruke kokosolje som barberskum? Oljen motvirker irritasjon, og bidrar til å reparere huden etter barberingen uten å tette porene. I tillegg blir det mye lettere å rense barberbladet etterpå.

LES OGSÅ: Slik bekjemper du tørr vinterhud

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

11. Sminkefjerner

Du kan også bruke kokosoljen til å fjerne sminke. Påfør litt av oljen på en bomullspad og rens huden forsiktig. Du kan også bruke kokosolje til å fjerne øyensminke, bare pass på og ikke få oljen i direkte kontakt med øyet. Oljen løser opp sminken og kan også brukes til å fjerne vannfast maskara.

12. Pleie for neglebånd

Sliter du med tørre og flisete neglebånd? Du kan massere kokosolje på neglebåndene, og holde neglene fine og blanke. Du kan gjøre det så ofte du vil, og du vil slippe å måtte bruke høye summer på produkter som gir samme effekt.

13. Pleie solbrent hud

Solbrent hud kan være skikkelig vondt, og det er ikke greit å vite hva man skal gjøre når man kjenner at huden brenner uansett om man ligger, sitter, står eller går. Smør kokosolje på de solbrente områdene, og oljen kan fungere lindrende og hjelpe mot flassing. Tar du litt kokosolje i en skål og har den stående i kjøleskapet, kan du etter en stund smelte den nå stive oljen i hendene og smøre på de solbrente områdene for en nedkjølende effekt.

LES OGSÅ: Denne ansikts-yogaen skal få deg til å se fem år yngre ut

14. Massasjeolje

Mange massasjeoljer inneholder store mengder kokosolje, og du kan like gjerne bruke kokosoljen for seg selv til massasje. Oljen er fuktighetsgivende og enkel og jobbe med.

15. Highlighter

Highlighter har blitt et must-have i sminkepungen de siste årene, og hvorfor ikke bytte ut sminkeproduktet med en naturlig olje? Bruk en dråpe kokosolje på kinnbenene over sminken, og du vil få en fin og naturlig glød!

Til informasjon: Noen av tipsene er hentet fra sunkost.no, naturallivingideas.com og minmote.no.

LES OGSÅ: Peptider - hudens eget Wi-Fi-signal!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer