Kvisearr

Sliter du med akne-arr?

De kan ikke fjernes helt, men riktig behandling kan gjøre dem mye mindre synlige og sjenerende, forklarer eksperten.

ARR ETTER KVISER: Har du klemt mye på kvisene dine? Det kan fort bli til arr.  Foto: Samfoto Argus
ARR ETTER KVISER: Har du klemt mye på kvisene dine? Det kan fort bli til arr. Foto: Samfoto Argus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ikke bare er kvisene irriterende og plagsomme i seg selv, men er du riktig uheldig og sliter med mange kviser eller akne, får du kanskje arr i tillegg.

Dette kan skje selv om du ikke har et stort akneproblem også. 

LES OGSÅ: Slik unngår du stygge arr

Best å forebygge

– Det er ikke uvanlig at dype kviser kan gi arr. Kviser er en betennelse, og hvis det påvirker lœrhuden (det midtre laget av huden), kan det føre til arrdannelse, forklarer Michael Zangani, hudlege og akneekspert ved Hud & Akne Klinikken og Rikshospitalet.

FORSVINNER IKKE: Dessverre forsvinner ikke aknearrene helt, men riktig type behandling kan gjøre dem mindre synlige.  Foto: Budimir Jevtic - Fotolia
FORSVINNER IKKE: Dessverre forsvinner ikke aknearrene helt, men riktig type behandling kan gjøre dem mindre synlige. Foto: Budimir Jevtic - Fotolia Vis mer

Som kjent er det, i de fleste tilfeller, enklere å forebygge enn å reparere. Så også med aknearr. 

– Den beste forebygging er å komme til tidlig og ikke minst riktig behandling hos hudlege, sier Zangani.

Det er nemlig mye enklere å behandle kviser enn å behandle arrene som oppstår på grunn av kvisene.  

– Det hjelper også å ikke vœre for ivrig med å klemme på kvisene

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser?

Type arr avgjør type behandling

Ifølge Oslo Hudlegesenter kan aknearr være vanskelig å behandle. 

– All behandling av aknearr dreier seg om å gjøre arrene best mulig, og det finnes ingen teknikk som fjerner dem helt, skriver de på sine nettsider

Det finnes ulike typer behandlinger for aknearr, men før du bestemmer deg for en type behanlding, bør du vite hvilken type aknearr du har. Ja, for det finnes ulike typer arr også. 

ULIKE ARR: Typen behandling avhenger av typen arr, så aller først bør du finne ut hva slags aknearr du faktisk har.  Foto: Robert Przybysz - Fotolia
ULIKE ARR: Typen behandling avhenger av typen arr, så aller først bør du finne ut hva slags aknearr du faktisk har. Foto: Robert Przybysz - Fotolia Vis mer

Noen har opphøyde arr – disse kalles gjerne hypertrofiske. Andre sliter mer med nedsunkne arr, og disse kalles atrofiske. 

– De mest vanlige er såkalt atrofiske arr. Disse kan behandles med vitamin A-syrekremer, laser og kjemisk peeling. Hva man velger å gjøre er avhengig av arrets dybde, utbredelse, form, sier Zangani.

Han sier at andre, dypere former for arr kan behandles med en kombinasjon av kirurgi og de nevnte behandlingene for atrofiske arr. 

LES OGSÅ: Behandlingene du bør gjøre nå

Funker hjemmebehanding?

Å bruke masse tid og penger på dyre behandlinger hos eksperter er ikke et faktisk alternativ for oss alle. Heldigvis finnes det også ting du kan gjøre for å minimere synligheten av arrene hjemme. 

– Du kan inkludere en vitamin A-syrekrem i din behandling. Det vil ofte hjelpe huden til å reparerer de mer overfladiske arrforandringene, sier Zangani. 

LES OGSÅ: Ikke bruk tannkrem på kviser

FOREBYGG: Det beste du kan unngå sjenerende kvise- eller aknearr, er å unngå å klemme på kvisene.  Foto: Cheryl Casey - Fotolia
FOREBYGG: Det beste du kan unngå sjenerende kvise- eller aknearr, er å unngå å klemme på kvisene. Foto: Cheryl Casey - Fotolia Vis mer

Kan arrene sminkes bort?

Om du vil sminke bort aknearr er det flere ting du kan prøve, forklarer Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved sminkeskolen Art Complexion.

– Noen har røde, flate arr i huden, og da kan det være fint å velge en foundation som nøytraliserer litt av rødheten. Velg gjerne en med gul undertone, foreslår hun. 

– Bruk en foundation med god dekkevne, men kun på de partiene som har arr eller urenheter. Resten av huden bør ha lett til medium dekk for at resultatet skal se naturlig ut. 

Om du har mer nedsunkne arr, anbefaler makeupartisten at du bruker en primer som glatter ut søkkene i huden litt. 

– Legg så en lys concealer nedi arret slik at det blir «løftet» opp. Nedsunkne arr er gjerne litt mørkere i bunnen, eller oppfattes mørke siden det faller skygge der huden ikke er glatt. Pass på  at du ikke legger lys farge på hele område, da dette vil virke mot sin hensikt. 

Når du bruker det Presttun Eide kaller en dekksminke, er det ekstra viktig å avslutte med et tynt lag pudder for å «sette» sminken. Dette gjør at den holder seg på plass lenger. 

– Et annet tips er å gå for mest matte produkter, siden lys og skimmer tiltrekker seg oppmerksomhet. Bruk gjerne en liten og presis kost, og husk å vaske kostene ofte slik at de ikke danner grobunn for bakterier, sier Presttun Eide. 

LES OGSÅ: Skjul kviser som en proff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer