Hår vinter:

Sliter du med fett og statisk hår? Da er du ikke alene

- Det er veldig mye hodebunnsproblemer på vinteren i Norge, sier frisør. Men det finnes råd.

HÅR VINTER: Vinteren kan være en påkjenning for håret, men heldigvis finnes det gode råd som gjør manken fin igjen. FOTO: NTB Scanpix
HÅR VINTER: Vinteren kan være en påkjenning for håret, men heldigvis finnes det gode råd som gjør manken fin igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan vel trygt være enige om at vinteren ikke akkurat er vår beste «hårperiode», for å si det sånn. Under lua skjuler det seg flatt og fett luehår, mens lengdene enten er fulle av floker eller så statiske at de stiger som en heliumballong.

Din frustrasjon er fullt forståelig, og vi gleder oss alle til våren (som strengt tatt burde vært her nå). Men hva er egentlig årsaken til at håret er så uregjerlig i den kalde årstiden? Og kan vi gjøre noe med det?

– Inneluften blir tørrere om vinteren når vi skrur på varmeovnene. Dette gjør håret statisk. I tillegg vil all berøring av hodebunnen kunne gjøre at håret blir raskere fett, sier leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad, til KK.

LES OGSÅ: Hårtrender - I 2018 vil vi ha håret slik

Et vanlig problem på vinteren

Fet hodebunn og statiske tupper er slett ikke noe uvanlig problem. Også Signe Helene Tvetmarken, avdelingsleder ved Saxen i Slemmestad, forteller til KK at klimaet på vinteren gjør at dette er problemer de hanskes med daglig i salong.

– Det er veldig mye hodebunnsproblemer på vinteren i Norge og mange lurer på nettopp dette. Det blir tørrere luft, mye skiftende vær og fyring innendørs. Dette påvirker både hud og hår. I tillegg bruker vi lue og mye ull som også påvirker, og kan føre til både fet hodebunn og statisk hår, forklarer hun.

KULDE: Tørr luft, bitende kulde og mye luebruk er alle faktorer som kan gjøre håret statisk og hodebunnen fett. FOTO: NTB Scanpix
KULDE: Tørr luft, bitende kulde og mye luebruk er alle faktorer som kan gjøre håret statisk og hodebunnen fett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kulden utendørs og den tørre inneluften kan også føre til at hodebunnen produserer sebium – altså at du får økt talgproduksjon.

– Det blir rett og slett en ubalanse i huden som kan gi plager som flass, tørr hodebunn, kløe, irritasjon og fet hodebunn, sier Tvetmarken.

LES OGSÅ: Da jeg fikk kommentaren «Hun har klippet seg kort ja. Nå er hun klar for å slå seg til ro», ble jeg forbanna

Velg riktige produkter til hår og hodebunn

Vinterens ytre påkjenninger kan vi ikke akkurat gjøre så mye med. Vi kan ikke slutte å bruke lue eller slutte å fyre inne, så da er det det vi putter i håret som blir viktig.

Både hår og hud trenger mer pleie og omsorg i den kalde årstiden, og ifølge frisørene er det flere ting du kan gjøre.

– Har du fet hodebunn og tørt statisk hår kan det være lurt å bruke en rensesjampo innimellom for å fjerne fett, stylingrester og lignende. Men også en volumsjampo kan hjelpe.

- Håret i lengdene trenger mer fuktighet så bruk kur regelmessig (gjerne 1-2 ganger i uken). En lett fuktighetskrem eller fuktspray kan også roe ned håret og gjøre det mindre statisk, forklarer Tvetmarken.

RIKTIGE PRODUKTER: Velg sjampo for hodebunnen og en balsam for hårlengden. FOTO: NTB Scanpix
RIKTIGE PRODUKTER: Velg sjampo for hodebunnen og en balsam for hårlengden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Lise Holm-Glad, bør du først og fremst sørge for at du velger en sjampo for hodebunnen og balsam for lengdene. Også hun foreslår en volumsjampo eller rensesjampo hvis du har fet hodebunn.

– En volumsjampo inneholder ingen tyngende pleiemidler og egner seg derfor veldig godt. Unngå alle fuktighetsgivende, og glansgivende sjampoer, forteller hun.

Til lengdene kan du velge en balsam med fuktighet eller styrkende proteiner, alt ettersom hvilken behandling håret trenger.

– Fuktighet, for eksempel balsam med Argan Oil er fint mot statisk hår, og til hår som er tørt og frizzy og normalt til tykt hår. Mens balsam med proteiner er fint for deg som har lysfarget, slitt og skadet hår, og til normalt og tynt hår, sier Holm-Glad.

LES OGSÅ: Nå skal alle ha «soda cream»-blondt hår

Unngå balsam i hodebunnen

En god balsam kan være hjelpen du trenger for å roe ned statiske tupper, men Holm-Glad understreker at du bør unngå å ha balsam nærmest hodebunnen. Det vil nemlig kunne tynge håret og gjøre hodebunnen lettere fett.

EKSPERTEN: Leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad. FOTO: Privat.
EKSPERTEN: Leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad. FOTO: Privat. Vis mer

– Balsam bør påføres 10-15 cm fra bunnen og ut i lengdene. Vær litt raus med hårkur også på vinterstid, men samme regel her, unngå de nærmeste 10-15 cm ved hodebunnen, sier hun.

Et annet tips mot statiske tupper er faktisk hårspray. Å påføre en hårspray etter at du har vasket og tørket håret vil kunne dempe statisk hår, men velg en fleksibel hårspray som ikke er så stiv.

På travle morgener er det ikke alltid vi har tid til å vaske håret, og da er det greit med noen kjappe løsninger.

Er håret fett i bunn kan den høyt elskede tørrsjampoen være redningen. Tørrsjampo kan du få både til blondt hår og med brunfarge til mørkere hår.

– Selv synes jeg at tørrsjampo er et must hvis håret blir fett! Bare å spraye innerst ved hodebunnen, så ser håret fresht og luftig ut igjen. Tørrsjampo gjør at du kan utsette hårvasken i én til flere dager, og det er også bra for statisk hår og tørt hår at det ikke vaskes så ofte, forteller Holm-Glad.

Og sist, men ikke minst; skjønnheten kommer innenfra.

– Ellers er det sikkert lurt å passe på å drikke vann og ha et variert godt kosthold – for å være sunn innenfra gjenspeiler seg jo i hår og hud, forteller Tvetmarken.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer