Pigmentflekker

Sliter du med pigmentflekker?

Da bør du være ekstra nøye med akkurat dette.

PIGMENTFLEKKER: For å gjøre behandlingen av pigmentflekker mest mulig effektiv, bør du ha gode renserutiner hver eneste morgen og kveld, eksfoliere grundig med en effektiv, men skånsom peeling og beskytte deg mot sola hver eneste dag.  Foto: phasinphoto - Fotolia
PIGMENTFLEKKER: For å gjøre behandlingen av pigmentflekker mest mulig effektiv, bør du ha gode renserutiner hver eneste morgen og kveld, eksfoliere grundig med en effektiv, men skånsom peeling og beskytte deg mot sola hver eneste dag. Foto: phasinphoto - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du er redd for å få pigmentflekker, er det absolutt beste du kan gjøre å beskytte deg selv med solfaktor hver eneste dag – også om vinteren og når det er overskyet.

Det er nemlig mye enklere å forebygge pigmentflekkene enn det er å kvitte seg med dem. 

Likevel er det ting du kan gjøre dersom du ønsker å redusere de pigmentflekkene du har fått eller forberede deg til en behandling hvor du får dem fjernet. 

LES OGSÅ: Behandlingene du bør gjøre nå

EKSPERT: Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific.
EKSPERT: Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific. Vis mer

Ha realistiske forventninger

Om du har fått disse flekkene på huden og ønsker å fjerne dem, er det riktig at du er realistisk før du begynner med behandling, enten du velger å gjøre det hjemme eller i salong. 

– Årsakene til pigmentflekkene kan være sammensatte, og det er derfor viktig å ha realistiske forventninger.

- Det er lite sannsynlig at det pigmenterte området forsvinner totalt. 75 prosent lysning er et meget godt resultat, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific.

LES OGSÅ: Nei, dette er ikke en pigmentflekk

Eksfoliér jevnlig

For optimal hudhelse, er det viktig at du har en grundig renserutine hver morgen og kveld, samt at du eksfolierer huden jevnlig, forklarer Stokke. 

EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Dette er ekstra viktig dersom du ønsker å behandle pigmentforandringer. Da vil nemlig de aktivt lysnende stoffene i serumer og kremer bedre kunne absorberes inn i huden og lysne pigmentene dypere ned i huden. 

I tillegg vil hyppig eksfoliering øke hastigheten på hudens egen avskallingsprosess, noe som bil bidra til å få fjernet pigmenterte hudceller raskere, sier Stokke.

– Eksfoliering kan også holde huden fri for tilstoppninger som kan gi kviser. Kviser kan lett gi pigmentflekker, såkalt post inflammatorisk hyperpigmentering, sier Stokke.

– Det er viktig å eksfoliere regelmessig, også når man har pigmentflekker. Mye av det synlige pigmentet ligger lagret i døde hudcellerøverst på hudoverflaten, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

PEELING: Det å bruke en ansiktspeeling én til to ganger i uken kan gjøre underverker for huden din.   Foto: Thinkstock.com
PEELING: Det å bruke en ansiktspeeling én til to ganger i uken kan gjøre underverker for huden din. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Velg skånsomme produkter

Johansen understreker at det er ekstra viktig å bruke en skånsom, men effektiv peeling når du har pigmentflekker. 

– Bruker du skarpe peeling-korn vil du kunne ende opp med små infeksjoner og inflammasjon som gjør pigmenteringen mer ujevn, sier hun. 

For å fjerne døde hudceller kan du bruke enten alfahydroksysyrer (AHA) eller enzymer.  

– Du må gjerne bruke alfahydroksysyrer (AHA) og/eller betahydroksysyrer (BHA) i renseprodukter du bruker daglig, i tillegg til peelingprodukter som skal brukes én til to ganger i uken, sier Johansen. 

Hun understreker at betahydroksysyrer (BHA), som salisylsyrer, virker ganske kraftig eksfolierende, samtidig som de er med på å redusere produksjonen av pigment.

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden din

SE YNGRE UT: Pigmentflekker oppstår ofte på brystpartiet også. Ved å rense, pleie og beskytte også halsen og brystpartiet, kan du beholde den ungdommelige looken i mange år til.  Foto: Thinkstock
SE YNGRE UT: Pigmentflekker oppstår ofte på brystpartiet også. Ved å rense, pleie og beskytte også halsen og brystpartiet, kan du beholde den ungdommelige looken i mange år til. Foto: Thinkstock Vis mer

Tre steg til en bra hjemmebehandling

– Hjemmerutinen din for å behandle pigmentflekker og ujevn pigmentering vil være mest effektiv dersom du bytter ut din normale hudpleierutine med et komplett behandlingssystem for en jevn og klar hud, sier Stokke. 

Hun har tre trinn for deg som vil ta grep og bli kvitt mest mulig av ujevnheten i pigmenteringen:

  1. Eksfoliering: – Hjemmerutinen din bør inneholde en eksfolierende rens, samt en kraftigere eksfoliant. Eksfoliering gjør ikke bare huden myk og glatt, men øker også celleomsetningshastigheten og fjerner dermed raskere pigmenterte celler. I tillegg vil eksfoliering gjøre det lettere for aktive ingredienser å absorberes i huden. AHA-syrer er effektive, særlig melkesyre, som i tillegg til å eksfoliere også har en lysnende effekt på pigmentering, sier Stokke.
  2. Dyptvirkende produkter: Velg dyptvirkende, aktive produkter som forbygger og behandler. – Disse inneholder høye konsentrasjoner av aktive stoffer og skal derfor brukes under andre produkter morgen og kveld for kontinuerlig å kunne balansere pigmentproduksjonen på cellenivå, forklarer Stokke.
  3. Beskyttelse: – For å oppnå vedvarende resultater og forebygge ny pigmentering, er daglig beskyttelse med minimum SPF 15 helt nødvendig. Pass på at den daglige fuktighetskremen er full av fuktighetsgivende og lysnende ingredienser som gjør huden lys og klar. En beskyttende nattkrem med lysnende ingredienser vil også øke konsentrasjonen av aktive stoffer, slik at resultatene kommer raskere.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer