Alexander McQueen

Slutt etter 26 år

Stjernedesigner med sjokk-exit.

ALEXANDER MCQUEEN: Sarah Burton står blant annet bak brudekjolen prinsesse Kate hadde på da hun giftet seg med prins William. FOTO: NTB.
ALEXANDER MCQUEEN: Sarah Burton står blant annet bak brudekjolen prinsesse Kate hadde på da hun giftet seg med prins William. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Etter to tiår ved det britiske motehuset sier Sarah Burton opp.

Den kreative lederen for Alexander McQueen er kanskje aller best kjent for å ha designet brudekjolen til Kate Middleton.

Burton har vært med merket siden 1996, først som intern under Lee Alexander McQueen. I 2000 ble hun utnevnt til designsjef for merkets kvinnekolleksjoner, og etter Lees tragiske død i 2010 ble hun tildelt rollen som kreativ leder for merket.

HØYMOTE: Alexander McQueen er kjent for sine fantastiske kreasjoner. FOTO: NTB.
HØYMOTE: Alexander McQueen er kjent for sine fantastiske kreasjoner. FOTO: NTB. Vis mer

– Jeg er så stolt av alt jeg har gjort, og av mitt fantastiske team på Alexander McQueen, sier 49-åringen i en uttalelse.

– Jeg ser frem til tiden fremover og neste kapittel, og vil alltid huske denne tiden.

SIER OPP: Sarah Burton sier opp som kreativ leder for motehuset. FOTO: NTB.
SIER OPP: Sarah Burton sier opp som kreativ leder for motehuset. FOTO: NTB. Vis mer

Burton sin siste kolleksjon for motehuset vil være den som vises senere denne måneden under moteuken i Paris.

Da McQueen tok sitt eget liv, bare 40 år gammel, var det stor usikkerhet knyttet til om merket ville klare seg uten ham, skriver The New York Times. Men det gjorde det.

Mye takket være Burton, mener mange.

HVA NÅ? Ingen arvtaker er foreløpig utnevnt etter Burtons exit. FOTO: NTB.
HVA NÅ? Ingen arvtaker er foreløpig utnevnt etter Burtons exit. FOTO: NTB. Vis mer

Burton hadde jobbet tett med McQueen hele veien, og var på sett og vis hans høyre hånd. Innen et år etter at hun hadde tatt over som kreativ direktør for merket, skapte hun Kates brudekjole, og ble med det en av prinsessens favorittdesignere.

– Prinsesse Kates kjole hadde litt den samme wow-faktoren som Dianas bløtkakekjole hadde i sin tid, og har blitt en av tidenes aller mest omtalte brudekjoler, sier Se og hørs kongehusreporter, Caroline Vagle til KK.

– Kate ønsket en kombinasjon av britisk tradisjon og det moderne, noen hun fikk i denne romantiske, stilrene brudekjolen signert Sarah Burton. Den skapte med ett brudetrender, og selv mange år etter bryllupet tror jeg fortsatt kommende bruder verden over lar seg inspirere av nettopp denne. I motsetning til hva Dianas typiske 80-tallskjole, var jo Kates langt mer tidløs. Sånn sett er den kanskje mer sammenlignbar med fyrstinne Grace sin legendariske brudekjole, som også har inspirert tiår etter tiår, fortsetter Vagle.

Men Burton var mye mer enn en såkalt one-trick pony. Hun løftet hele motehuset.

«Burton, som kom til å lede et motehus i en industri som fortsatt i stor grad er dominert av menn, hjalp Alexander McQueen å utvikle seg fra å være et merke elsket av superfans til å bli et moderne luksusmotehus med muskler», skriver The New York Times om henne.

HISTORISK: Kjolen til prinsesse Kate gjorde Burton og Alexander McQueen historisk. FOTO: NTB.
HISTORISK: Kjolen til prinsesse Kate gjorde Burton og Alexander McQueen historisk. FOTO: NTB. Vis mer

Så hva skjer egentlig nå?

Det er ikke klart hvem som tar over som kreativ leder etter at Burton takker for seg.

Hennes exit føyer seg for så vidt inn i rekken av designere som sier opp jobbene sine – eller blir sagt opp. For på toppen i motebransjen er det gjennomtrekk, og de kreativ lederne synes altså å falle som fluer om dagen.

Nylig måtte Chloé si farvel til kreativ leder Gabriela Hearst, Jeremy Scott forlot Moschino og for et knapt år siden ble det klart at genierklærte Alessandro Michelle er ferdig i den samme rollen i Gucci.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer