Sminke

Smink deg lekkert - med fingrene

Du trenger ikke masse koster for å få en glødende look.

ENKELT: Du klarer deg helt fint uten sminkekoster, enten du vil ha en helt naturlig look eller litt mer dramatiske øyne.  Foto: aleshin - Fotolia
ENKELT: Du klarer deg helt fint uten sminkekoster, enten du vil ha en helt naturlig look eller litt mer dramatiske øyne. Foto: aleshin - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det kan gjøre sminkingen morsommere å ha et godt utvalg av sminkekoster, er de faktisk ikke nødvendige for å få et friskt, flott, sommerlig sminket fjes. 

Nå som sommeren står for tur, er det mange av oss som skal reise en del. Da kan det være en stor fordel å pakke så lite som mulig, og sminkepungen trenger slett ikke å fylles til randen. 

Noen produkter vil faktisk se mer naturlige ut på huden når de påføres med fingrene, så ikke tro at du må ha koster for å få vakker sminke.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg brunere

Velg kremprodukter

For at du skal slippe å bruke koster, er det aller enklest å velge kremprodukter. 

Disse kan enkelt påføres med fingrene, og mange av dem ser faktisk bedre ut og er lettere å jobbe med når du gjør akkurat det. 

Det finnes kremprodukter til det meste, så prøv deg fram på konsistens, farge og merker til du finner en som passer for deg. 

LES OGSÅ: Produktet som frisker opp på 1-2-3

ROUGE: Gi kinnene en frisk, men naturlig farge med glød ved å velge en kremrouge. Foto: Astrid Waller
ROUGE: Gi kinnene en frisk, men naturlig farge med glød ved å velge en kremrouge. Foto: Astrid Waller Vis mer

Produktene du trenger

Det skal ikke mer enn en håndfull produkter til for å gi deg et godt utgangspunkt for en komplett, sminkekostfri look. 

For at du skal slippe å bruke koster, er det aller enklest å velge kremprodukter. 

  • Foundation eller concealer – du trenger ikke nødvendigvis begge, så velg det som passer best for din hudtype og den typen sluttresultat du er ute etter.
  • Rouge – en kremrouge gir vakker glød og er superenkel å påføre med fingrene. Den kan også brukes på leppene, så er ypperlig om du vil dra med deg så lite som mulig i sminkepungen.
  • Leppestift – om du velger riktig konsistens og farge, kan leppestiften også brukes i kinnene. Hva er vel bedre enn et produkt som kan brukes til flere ting og gir deg et helhetlig resultat?
  • Maskara – heldigvis kommer den med sin egen kost, så dette teller fortsatt som et sminkekostfritt produkt. Uunnværlig for de fleste av oss. 
  • Kremskygge – øyeskygger i kremet format er supre å påføre med fingrene. Velger du en lys farge, for eksempel champagne, lys rosa eller gull, kan du dessuten bruke den som en highlighter på kinnbeina, neseryggen, amorbuen og rett under øyebrynet der det er høyest. 

LES OGSÅ: Sminkeproduktene kan brukes til mer enn du tror

NATURLIG: Du kan få til en flott sminke helt uten koster. For å dra med deg færrest mulig produkter, kan du for eksempel bruke kremrougen på leppene, i kinnene og på øynene.
NATURLIG: Du kan få til en flott sminke helt uten koster. For å dra med deg færrest mulig produkter, kan du for eksempel bruke kremrougen på leppene, i kinnene og på øynene. Vis mer

Ikke bruk for mye sminke

For å ha et vakkert sminket fjes, er huden selve grunnlaget. Om du ikke er blant dem som har plettfri hud fra naturens side, er det heldigvis mulig å jukse vekk alt fra kviser og pigmentflekker til rødhet og andre ujevnheter. 

– Concealer og lett foundation eller BB-/CC-krem kan med fordel legges med fingrene. Varmen fra fingertuppene vil smelte produktene inn i huden og gi en naturlig look. Med fingrene kommer man også enkelt til under øynene og rundt nesen, sier Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved makeupskolen Art Complexion.

Om du har problemhud som du liker å dekke til en del, bør du være oppmerksom på at du likevel bør holde litt tilbake. Selv om du har noen ujevnheter og utbrudd, trenger du ikke å dekke hele fjeset fullstendig

Legg heller et jevnt og tynt lag foundation i hele ansiktet og gå inn med en concealer – eller bare mer foundation – akkurat der du trenger det mest. Da får du et mest mulig naturlig resultat. 

– Om du fort blir blank, kan det være en fordel å velge en mattere foundation siden det er vanskelig å matte ned med pudder uten å ha en pudderkost tilgjengelig, sier Presttun Eide. 

LES OGSÅ: Slik tryller du med concealer

Gi kinnene litt farge

– Bruk kremrouge i kinnene og dus den forsiktig ut og bakover. Det er mye enklere å påføre kremrouge fremfor pudderrouge uten kost, sier makeupartisten. 

Hun sier at konsistensen vil smelte fint inn i foundationen slik at det blir veldig naturlig. 

– På samme måte kan du også påføre kremhighlight om du har det tilgjengelig. Det kan være fint om du ellers har brukt matt foundation for å gi litt liv til huden. Legg det på toppen av kinnbein, neserygg og amorbue og gjerne rett under øyenbrynenes høyeste punkt. 

LES OGSÅ: Slik finner du riktig rouge til din hudtype

GULL OG CHAMPAGNE: Velger du en kremskygge i gull eller champagne, kan du fint bruke den som highlighter også på kinnbeina og neseryggen, sier makeupartisten. Foto: Astrid Waller
GULL OG CHAMPAGNE: Velger du en kremskygge i gull eller champagne, kan du fint bruke den som highlighter også på kinnbeina og neseryggen, sier makeupartisten. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ram inn øynene

På øynene kan du velge å påføre krem eller pudderskygge, da begge går an å pøføre med fingrene. 

– Jeg hadde gått for krem, siden den er enklere å smelte med fingrene og alle kanter blir lettere å jevne ut uten at det blir flekkete. 

Pudderskyggene er litt vanskeligere å få pene, men det er absolutt mulig.

– Konsentrer mengden nede på lokket og dus resten forsiktig opp i globalen. Velg gjerne en champagnefarge som gir et våkent blikk uten å gjøre for mye ut av seg, foreslår makeupartisten. 

Du trenger dog ikke bare å bruke lyse, duse farger selv om du ikke har tilgang på eller vil bruke sminkekoster. 

– Om du ønsker litt styrke i blikket, er det fint å bruke kajal langs vipperoten og gni lett med en finger for en myk og lett sotet look. 

Avslutt med maskara for å åpne blikket. 

MER DRAMA: Du kan absolutt gå for en mørkere og mer dramatisk look også. Velg da en mørk kremskygge eller en kajal og jobb den godt inn i øyelokket.  Foto: Astrid Waller
MER DRAMA: Du kan absolutt gå for en mørkere og mer dramatisk look også. Velg da en mørk kremskygge eller en kajal og jobb den godt inn i øyelokket. Foto: Astrid Waller Vis mer

Hvis du har litt ujevne øyebryn som du ønsker å forme litt, kan disse markeres med en blyant eller en farget øyebrynsgelé. 

– Men om du ikke har kost til å gre gjennom bryna etterpå, er det viktig å være lett på hånden. Bryn med mye produkt kan lett virke harde og strenge. 

LES OGSÅ: Sminkeproduktet alle burde ha

FLERE FUNKSJONER: En kremrouge kan også brukes på leppene, eller du kan velge en leppestift, en farget balm eller en lipgloss for å gi leppene en frisk farge. Foto: Astrid Wallar
FLERE FUNKSJONER: En kremrouge kan også brukes på leppene, eller du kan velge en leppestift, en farget balm eller en lipgloss for å gi leppene en frisk farge. Foto: Astrid Wallar Vis mer

Hold det enkelt på leppene

En frisk lipgloss eller leppestift kan utgjøre en stor forskjell, men om sommeren er det ikke alltid så fristende med leppeprodukter som smitter av på alt fra iskaffen og iskremen til vannmelonen og jordbærene. 

– Kremrouge kan også godt brukes på leppene for et harmonisk uttrykk, sier Presttun Eide.

LES OGSÅ: Kremrouge redder alle sminkekriser

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer