Sminketabbe

Sminker du deg eldre?

De tre vanligste sminketabbene vi gjør.

TYPISK SMINKEFEIL: En vanlig feil mange av oss gjør, er at vi rett og slett sminker oss for mye.  Foto: All Over Press
TYPISK SMINKEFEIL: En vanlig feil mange av oss gjør, er at vi rett og slett sminker oss for mye. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi sminker oss for å føle oss freshere og kanskje forsøke å bli en vakrere utgaver av oss selv, men bruker du produktene feil kan det resultere i det motsatte.

Bruker du for eksempel foundation feil, kan du fort gi huden din rynker - uten at du egentlig har det.

– Det er veldig mange som legger på for mye foundation. Jeg ser mange unge jenter med nydelig og problemfri hud, som dekker den til med en tykk foundation. Om foundationen er veldig fuktig, legger de gjerne på et godt lag med pudder. Da blir huden linjete og kakete, noe som gjør at de ser eldre ut, forklarer Linda Wickmann, ansvarlig makeup artist for Max Factor Norge, til KK.no.

FEIL FOUNDATION: Formålet med foundation er ikke å se brunere ut, men å jevne ut huden din. Dette blir helt feil. Foto: Fotolia
FEIL FOUNDATION: Formålet med foundation er ikke å se brunere ut, men å jevne ut huden din. Dette blir helt feil. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Se Rachel Zoes sminketabbe

Tabbe 2: Ujevn foundation

Tabben over var altså den første feilen mange av oss gjør. En annen klassisk sminketabbe er ujevn foundation.

– De fleste velger en foundation som er en eller to nyanser mørkere enn det de har for å se brunere ut. Men det de glemmer er å jevne ut foundationen nedover halsen, slik at det oppstår et tydelig skille mellom ansikt og hals, forteller Wickmann.

Dette er Mona Ø. Wergeland, makeup-artist ved Makeup Mekka, enig i:

– De klassiske sminketabbene som gjøres idag er feil farge på foundation. Fargen skal alltid testes mot ansiktet, aldri på hendene, dette er fordi vi har en helt annen farge på hendene. Ved feil farge vil ansiktet virke unaturlig og man får fort et mye eldre preg, sier Wergeland.

Tabbe 3: Glemmer halsen

Fåtallet husker på å legge foundation på halsen, men det hjelper lite når de legger den for langt ned - slik at det legger seg på innsiden av klærne. Det gir et lite fresht resultat, ifølge Wickmann.

I stedet for å bruke en for mørk foundation, har Wickmann et annet tips:

– Det er finere å varme opp huden med en bronzer, men pass på å ikke legge for mye på ansiktet. Bruk en som er uten glitter, for det ser sjeldent fint ut.

LES OGSÅ: Sminketabben som gjør deg 5 år eldre

Tabbe 4: For «hard» sminke

Men det er ikke bare feil bruk av foundation som gjør at du sminker deg «gammel».

– Mange legger også en for «hard» makeup. Bruker du for mye sort, gjør det at du ser eldre ut, påpeker Wickmann.

Det merker også Wergeland i Makeup Mekka:

– En del jenter har en tendens til å legge mer kajal på nedre vippekant enn de øvre. Dette gir et visuelt inntrykk av tunge øyne. Tommelfingerregelen er at linjen oppe skal være bredere enn nede. Et godt tips er å bruke en skråkost med en matt brun eller sort skygge, dette gir et mindre hard og yngre uttrykk, råder hun.

KLASSISK SMINKETABBE: For hard øyensminke kan få deg til å se mye eldre ut. Unngå å bruke mye sort rundt øynene. Hold deg gjerne til litt maskara eller en tynn liner. Foto: Fotolia
KLASSISK SMINKETABBE: For hard øyensminke kan få deg til å se mye eldre ut. Unngå å bruke mye sort rundt øynene. Hold deg gjerne til litt maskara eller en tynn liner. Foto: Fotolia Vis mer

Max Factors makeup-artist mener at naturlig dag-makeup alltid er det peneste.

– Velg gjerne en tynnflytene foundation, gjerne en som er lysreflekterende og som gir huden glød, eventuelt en dagkrem med litt farge. Bruk concealer til å dekke over der hvor det trengs å dekke, råder Wickmann.

For å få den naturlige looken er naturfarget øyenskygge, mascara, en tynn eyeliner, en fin creme rouge og en enkel leppestift eller gloss alt du trenger.

– Dette er enkel, naturlig makeup som gjør deg fresh, sier hun.

LES OGSÅ: Se stjernenes verste sminketabber

Tabbe 5: Feil bryn

– Bryn er også noe jeg ser mange bommer på. Her brukes en altfor mørk farge slik at brynene blir for harde og markerte, som igjen noe fører til at «ansiktet eldes», forklarer Wergeland i Makeup Mekka. 

Hun påpeker at brynsfargen skal være en til to toner lysere enn ditt eget hår.

– Er du lys i håret kan du gå en tone mørkere. Ta utganspunkt i fargen på nakkehåret, denne er naturlig mørkere og her kan man matche brynsfargen, råder hun.

EKSPERTEN: Linda Wickmann er ansvarlig makeup artist for Max Factor Norge. Foto: Isabel Watson
EKSPERTEN: Linda Wickmann er ansvarlig makeup artist for Max Factor Norge. Foto: Isabel Watson Vis mer

LES OGSÅ: Øyenbrynskongen Fred Hamelten gir sine beste tips

Slik blir kveldssminken perfekt

På kvelden kan du derimot sminke deg litt ekstra, men med måte.

– Unngå for mye på huden for den trenger å puste, men legg litt pudder der hvor du er blank - som i t-sonen (panne, nese, hake). Det er fint å legge eyeliner, sotede øyne eller sterke lepper. Sterke lepper er veldig trendy nå, påpeker Max Factors makeup-artist.

Hun liker selv å bruke en eyeliner over de øvre vippene kombinert med sterke lepper, men unngår å kombinere sterke lepper med sterk sotede øyne.

– Da føler jeg at jeg ser eldre ut, innrømmer Wickmann.

Hvis du vil ha sotede øyne, bør leppene være naturligst mulig.

– Når jeg ønsker farge på leppene, velger jeg en gloss med en svak farge. Det finnes mange leppepomader med farger som kun gir et hint av farge, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer