Moon masking

Smører mensblod i ansiktet som ansiktsmaske

– Svært skeptisk til trenden, sier hudlege.

MOON MASKING: Sosiale medier oversvømmes av videoer av kvinner som smører menstruasjonsblodet sitt i ansiktet. FOTO: Instagram @lisamarierola.
MOON MASKING: Sosiale medier oversvømmes av videoer av kvinner som smører menstruasjonsblodet sitt i ansiktet. FOTO: Instagram @lisamarierola. Vis mer
Publisert

At Tiktok renner over av gode ideer, tips, triks og såkalt hacks er det ingen tvil om. Men det kan være greit å ta det med en klype salt, for det er ikke alt som kanskje er like lurt å teste ut hjemme.

En ny trend som nå går viralt er såkalt menstrual masking, populært kalt moon masking, der kvinner smører menstruasjonsblodet sitt i ansiktet.

– Etter at jeg først prøvde moon masking for litt over et år siden, og siden har praktisert det hver syklus, har dette ritualet endret mitt forhold til livmoren min, hele kroppen min og forståelsen av det å være kvinne, forteller den tyske influenseren Lisa-Marie Rola til KK.

PRAKTISERER: Lisa-Marie Rola praktiserer såkalt moon masking. FOTO: Instagram @lisamarierola.
PRAKTISERER: Lisa-Marie Rola praktiserer såkalt moon masking. FOTO: Instagram @lisamarierola. Vis mer

Å komme i kontakt med egen feminitet og kropp samt «å gi tilbake» til naturen er bare noen av grunnene folk oppgir til hvorfor de bedriver såkalt moon masking.

Trodde du det var en nisje, så må du tro om igjen, for periodfacemask-videoer har nå over 6,4 milliarder visninger på Tiktok.

Og i mange kulturer har det vært brukt gjennom årtier som en del av ritualer.

Mange mener at det også gjør mirakler for huden.

Men har det egentlig noen beviste hudpleiende egenskaper i det hele tatt?

Nei, mener ekspertene som hevder det ikke er nok forskning på området enda.

En amerikansk hudpleier advarer likevel mot trenden på Tiktok, der hun ber folk slutte å påføre menstruasjonsblod i fjeset.

«Det går ikke å samle opp det blodet på en steril måte. Har du infeksjoner der nede, kan du overføre bakterier og virus fra kjønnsområdet til ansiktshuden din».

Også hudleger KK har snakket med sier de er svært skeptiske til denne trenden.

Det er mange virale trender på Tiktok og når det gjelder akkurat denne stiller jeg meg svært skeptisk, sier Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken.

– Det er, så vidt meg bekjent, ikke vitenskapelige bevis for at menstruasjonsblod på hud har noen som helst egenskaper for hudforbedring.

SKEPTISK: Anne Birgitte Thomas Nordal er hudlege ved Hudklinikken. Hun er skeptisk til trenden med moon masking. FOTO: Privat.
SKEPTISK: Anne Birgitte Thomas Nordal er hudlege ved Hudklinikken. Hun er skeptisk til trenden med moon masking. FOTO: Privat. Vis mer

Hun advarer om å forveksle trenden med den såkalte vampyrbehandlingen, på fagspråket kjent som PRP, platelet-rich-plasma, der man bruker bestanddeler av blodet som inneholder vekstfaktorer via små injeksjoner i huden for å stimulere til bedring av hudkvaliteten. Dette er en behandling som kun utføres på klinikk.

– Påføring av menstruasjonsblod i ansiktet vil ikke være det samme, da dette blodet stammer fra avstøtte celler fra det øverste laget av livmorslimhinnen.

– Dette blodet kan i verste fall bringe med seg både bakterier, virus og sopp som kan påføres hudoverflaten i ansiktet. Dette er ikke å anbefale, sier hudlegen.

– Jeg har bare hatt utelukkende positive effekter som næret og glødende hud, mindre urenheter og så videre, sier Rola.

Hun understreker likevel at hun forstår ekspertenes bekymringer når det kommer til å påføre menstruasjonsblod i ansiktet.

– Men jeg mener det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med kroppen sin på. Jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det, men det er en individuell avgjørelse ettersom det bare er ett av mange verktøy for å komme i kontakt med egen kropp.

Hvordan man gjør det rent praktisk varierer. Rola forteller til KK at hun samler menstruasjonsblodet i en menskopp før hun påfører det rett i ansiktet og også noen ganger på kroppen med fingrene.

– Som oftest gjør jeg det i dusjen for en rask maske, og ikke så mye søl, sier hun.

– Du kan også samle opp blodet i en menstruse eller gjenbrukbare bind for så å vaske det ut igjen med vann. Eller bare ta det rett ut av underlivet med fingrene.

KK har snakket med et knippe norske kvinner som også praktiserer moon masking med mer eller mindre jevne mellomrom. De forteller om ulike grunner til ritualet, men nevner blant annet glød i huden som en positiv effekt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer