<strong>SMYKKEDESIGNER:</strong> - Det er mange som spør om hvordan vi orker å være så mye sammen, sier Charlotte Lynggaard om å drive familiebedrift. Her er hun i Botanisk hage i København, et av hennes favorittsteder.  Foto: David Wheeler
SMYKKEDESIGNER: - Det er mange som spør om hvordan vi orker å være så mye sammen, sier Charlotte Lynggaard om å drive familiebedrift. Her er hun i Botanisk hage i København, et av hennes favorittsteder. Foto: David Wheeler Vis mer

Charlotte Lynggaard

Smykkene hennes brukes av kongelige og kjendiser

Charlotte Lynggaard (49) holder koken i familiebedriften.

Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: - Det handler ikke om å være en superkvinne. Eller hva man nå kaller sånne damer, sier Charlotte Lynggaard (49) til HENNE.

Det er fortsatt tidlig på formiddagen, og smykkedesigneren har akkurat fortalt at hun bakte rundstykker til de tre tenåringsbarna sine før hun dro på jobb denne morgenen. 

Der ute i skogen, ved havet litt nord for København, i Hellerup, ligger hjemmet hennes som en definisjon på den skandinaviske drømmen, et hjem interiørmagasinene verdig.

Og hun er fullstendig klar over at «superkvinne»-stempelet er nærliggende å dunke fast i pannen hennes da hun røper dette med rundstykkebakingen. 

LES OGSÅ: Dette skjuler vi for kjæresten

Tar seg av familiekonsernet

Men det er ikke slik hun vurderer seg selv. Vel inne i Kongens by, i lokalene som huser mer enn 50 gullsmeder i aksjon, har hun rukket å godkjenne fargen på et parti nyankomne edelstener. 

Det må være akkurat den fargen hun har sett for seg, ellers kan de ikke brukes og må sendes i retur. Sånn er perfeksjonister.

– Vi har folk som reiser over hele verden for å finne de rette stenene til oss, forklarer hun.

Den legendariske danske smykkekunstneren Ole Lynggard (79), Charlottes far, reiste verden rundt på 50-tallet for å lære seg ulike former for gullsmedkunst før han kom hjem til København. Her etablerte han det som i dag er et av Skandinavias fremste merkenavn innen moderne, eksklusiv smykkedesign.

I dag er det Charlotte som tegner de fleste smykkene i familiekonsernet, og det er hun som tar seg av journalistene. 

Ja, i grunnen tar hun seg av det meste. 

– Problemet mitt har alltid vært at jeg ikke greier å velge. Da jeg skulle velge utdannelse sto det mellom klesdesigner, reklame og gullsmed. 

LES OGSÅ: Når barnet ditt ikke har lyst til å feriere med stefamilien

<strong>STILIKON:</strong> Charlotte figurerer stadig på danskenes lister over best kledde kvinner, uavhengig av alder. Foto: David Wheeler
STILIKON: Charlotte figurerer stadig på danskenes lister over best kledde kvinner, uavhengig av alder. Foto: David Wheeler Vis mer

Danskenes favoritt

Kataloger, fotoshoots, styling, butikkinnredning, pressestunts. Til og med maleriene som henger på veggen i eget smykkeutsalg har Charlotte malt. Kjolene du ser på modellene kan hun veldig godt ha kommet til å tegne selv. 

Kronprinsesse Mary av Danmark har båret både tiara og kjole laget av Charlotte Lynggaard. Og hun høster ros i internasjonal motepresse for begge deler.

Veldig overraskende er det derfor ikke at Charlotte selv nylig ble kåret til årets stilikon av magasinet ELLE, Danmark.

Det stemmer godt overens med at hun kan sitte der helt avslappet og usminket, og se uforskammet duggfrisk ut. Buksene hennes er en krysning mellom sort penbukse med høyt liv og retro joggebukse med striper i siden. Med en hvit linbluse over. Ikke noe rart med det. 

Og for å få det hele til å skinne er antrekket nydelig balansert av en diamantslange signert far i det ene øret og sesongens nye store gullringer signert henne selv på fingrene.

– Jeg har alltid likt å skille meg litt ut og brukte mye tid på å sy om gamle klær da jeg var yngre. Jeg kan også huske at jeg en periode syntes det stiligste jeg kunne ha på meg var fars pyjamaser. 

I flere år jobbet Charlotte med reklame. Først i Paris. Senere i San Francisco.

– Jeg kom etterhvert frem til at hvis jeg reiste hjem og gikk inn i fars firma kunne jeg få brukt flere sider av meg selv. 

Og slik ble det. Hun begynte i lære hos en av farens egne gullsmeder.

– Jeg ville gjerne være i stand til å utføre håndverket selv, ikke bare være en som sitter på toppen og designer. Fordelen med det, er at ingen av gullsmedene våre kan komme og si at det ene eller andre ikke lar seg gjøre. Jeg vet hva som er mulig.

Kampanjebildene av smykkene tas gjerne på kontoret eller hjemme hos Charlotte. Er ikke verdens ledende supermodeller foran kameraet, bruker hun like gjerne sine egne døtre eller brorens barn. 

LES OGSÅ: - Der jeg vokste opp ble man stemplet som billig og harry hvis man tok silikon i puppene

<strong>FAMILIEBEDRIFT:</strong> Charlotte flankert av sin far Ole Lynggaard på sin høyre side, og en av gullsmedene til venstre. Foto: Thomas Skou
FAMILIEBEDRIFT: Charlotte flankert av sin far Ole Lynggaard på sin høyre side, og en av gullsmedene til venstre. Foto: Thomas Skou Vis mer

Elsker å være hjemme

Så skulle man kanskje anta at Charlotte Lynggard var lite hjemme. Men det er ikke riktig. Inviteres forretningsforbindelser på middag, inviterer smykkefirmaet dem heller hjem til Charlotte enn ut på restaurant.

Skal det være presselansering, arrangerer de det like gjerne i Charlottes hage som et annet sted.

Det er også kjernen i Charlottes design, selv om hun henter vel så mye inspirasjon fra Asia som danske blomsterenger og sandklitter.

– Jeg tror det skandinaviske tiltrekker folk fordi det handler om noe rent, enkelt, tidløst og vakkert. Jeg har det sånn selv at når jeg kommer hjem må det være orden og ro som man kan hvile øynene i. Jeg elsker fargerike blomsterbed, men hjemme vil jeg helst at det skal gå i hvitt, grønt og kanskje litt blekt rosa. 

Charlotte lener seg tilbake og forsyner seg endelig av muffinsfatet på bordet. En kvinne som konstant er målskive for andres beundrende, men også kritiske blikk, kan fort være en sånn som juicer hele dagen eller skyr sukker og mel. 

Men hun har bare ett helsetips hun synes det er verdt å holde fast ved. 

Smykkene hennes brukes av kongelige og kjendiser

– Jeg bruker ikke penger på yoga camps eller andre luksuriøse retreats. Når jeg skal ta vare på meg selv henter jeg noen eplegrener ute i hagen og setter dem i vann, eller baker en kake. Da slapper jeg av.

LES OGSÅ: 4 økologiske retter du bør prøve

Du kan lese hele intervjuet med Charlotte Lynggaard i HENNE 02, som er i salg nå! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer