Mote:

Snakkismerket gjenåpner i et krigsrammet Kyiv

Asya og Kate måtte flytte hele sitt livsverk da krigen brøt ut.

MOTE: Asya Varetsa (t.v.) og Kate Zubarieva bak klesmerket Sleeper har sett krigen herje i hjemlandet, Ukraina. FOTO: Sleeper
MOTE: Asya Varetsa (t.v.) og Kate Zubarieva bak klesmerket Sleeper har sett krigen herje i hjemlandet, Ukraina. FOTO: Sleeper Vis mer
Publisert

Mens bomber og granater regner over byen de en gang kalte hjem, blir Asya ­Varetsa (32) og Kate Zubarieva (34) tvunget til å flytte livsverket fra den ukrainske hovedstaden. Nå returnerer de til et Kyiv som aldri igjen blir det samme.

– Vi har drømt om denne dagen, og nå er den her! I over ett år har vi levd i uvisshet, men at det skulle skje, det var vi overbevist om, forteller de to til KK.

Julenatten 2013 drømmer Kate at hun står midt i en diger ­pysjamasfabrikk. Og under den ukrainske revolusjonen året etter starter de to venninnene klesmerket Sleeper. Siden har de ikke sett seg tilbake.

– Det var en tid da ukrainere sto samlet. Det var som om det ikke fantes grenser for hva vi kunne få til. Vi var så klare for å få merket vårt opp og stå, støtte den ukrainske økonomien, erobre markedene og vise verden hva vi ukrainere er i stand til. Å skape vakre plagg ligger i vårt DNA.

For tekstilindustrien har historisk sett vært svært viktig for Ukraina, både kulturelt og økonomisk. Kunnskap om håndarbeid, slik som veving, hekling og ­brodering, er nedarvet i generasjoner, og i takt med globaliseringen også blitt modernisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer