#5plagg

Snur opp ned på shoppingvaner

- Jeg går ikke inn i klesbutikker lenger.

#5PLAGG: Influenser Hanne-Lene Dahlgren har kastet seg på den nye klestrenden. FOTO: Privat
#5PLAGG: Influenser Hanne-Lene Dahlgren har kastet seg på den nye klestrenden. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Du har sett den på sosiale medier, emneknaggen #5plagg. Utfordringen ble sparket i gang av Framtiden i våre hender i slutten av 2023, som en motreaksjon til klesindustrien, der splitter nye plagg havner i klesberg i ørkenen. Utfordringen går ut på at du på ett år skal kjøpe maks fem nye plagg.

En som har omfavnet trenden er omsømsekspert, gründer og gjenbruksinfluenser Jenny Skavlan. I januar 2024 la hun ut tallet 5 for sine nesten en halv million følgere:

- Vi nordmenn har aldri før handlet så mye brukte klær som vi gjør nå, det er skikkelig bra! Men vi MÅ også handle mindre nytt, skriver Skavlan og utdyper at klimatrusselen er økende:

- Vi nordmenn er er noen forbruksverstinger, vi kjøper faktisk 60 prosent mer klær og sko enn snittet i EU!! (Flaut). Bli med å snu dette!

Fem plagg i året mer enn nok

Bakgrunnen for #5plagg-utfordringen er tysk forskning, som har regnet ut et bærekraftig klesforbruk, som skal dekke de flestes klesbehov, også i kalde strøk.

- Svaret er: 5 nye plagg i året. Sko, undertøy og å kjøpe brukt kommer i tillegg. Er du med på @framtidenivarehender sin utfordring om fem nye plagg i året?, skriver Jenny Skavlan.

Reaksjonene i kommentarfeltet har variert, fra til dem som synes fem plagg i året er for mye og heller går for null nye plagg i 2024, til dem som kjemper butikkenes sak og vil at de skal leve.

En annen som har tatt utfordringen er influenser, vegetarentusiast og debattant Hanne-Lene Dahlgren. Ved årsskiftet delte hun med sine åtti tusen følgere at hun hadde tatt #5plagg-utfordringen.

- Det er kjempefint at Framtiden i våre hender har løftet frem dette, sier Hanne Lene Dahlgren til KK.

- Jeg sa i en podkastepisode: «Fader heller, jeg må klare å kjøpe maks fem plagg i året»,

- Hvordan synes du det går?

- Det er ikke lett. Jeg stopper meg seg hele tiden fra å gå inn på shoppingsider. Tallet fem er veldig bevisstgjørende. Det betyr færre enn ett plagg annenhver måned. Da må du tenke deg om. Jeg går ikke inn i klesbutikker mer. Men jeg går oftere i bruktbutikker. Var innom en nettopp siden jeg skal på rød løper på Vixen, og ville finne noen øredobber.

Hun utdyper at hun over flere år har redusert klesforbruket, og at hun i debatter på TV ofte har på seg samme plagg flere ganger.

- Jeg vokste opp med: «Åååå så fin den er. Er den ny?». Jeg vil endre holdningen om at klær bare er fine når de er nye. Jeg vil normalisere at også offentlige personer kan vise seg i det samme. Om blusen var fin forrige gang, er den fin nå også.

Her finner du brukte klær

- Utfordringen har tatt helt av, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, og røper at 5300 i skrivende stund har meldt seg på, og et kommentarfelt som har tatt fyr.

- Folk går inn i det nye året med forsett om et mer bærekraftig klesforbruk. Det er gledelig.

TATT AV: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier utfordringen om fem plagg i året har tatt av på kort tid. FOTO: Framtiden i våre hender
TATT AV: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier utfordringen om fem plagg i året har tatt av på kort tid. FOTO: Framtiden i våre hender Vis mer

Hun forteller at flere influensere selv har tatt kontakt om samarbeid rundt #5plagg, deriblant Jenny Skavlan, Hanne-Lene Dahlgren og Karen Elene Thorsen, sistnevnte kjent om @fattigstudent.

- Det er tydelig at mange likte initiativet, sier Bakken Riise.

- Vi er alle klar over bærekraftsutfordringene i klesindustrien, og det er lett å føle seg liten. Dette er en motreaksjon på en klesindustri på speed. Folk har startet bytte- og lånekvelder, og vennegjenger konkurrerer om hvem som kjøper minst klær.

- Hva med å strikke og sy selv, med nytt garn eller stoff? Er det innafor?

- Nykjøpte tekstiler har en relativt høy miljøbelastning, men man får et annet eierskap til noe man har laget selv, og tar vare på og beholder slike plagg lenger. Det avgjørende for et plaggs miljøbelastning er levetid.

Fine brukte klær?

Å kjøpe brukt er altså innafor, men hvor kjøper man brukt, som er både fristende og fint?

- #5plagg et utrolig bra initiativ, og jeg tror mange vil kaste seg på trenden, sier Ida Elise Einarsdottir, moteredaktør i KK.

Hun mener et bra sted å finne brukt, er gjenbruksbutikker, som Fretex.

- De har løftet seg siste året og lansert Arkivet, som er mer kuratert og går litt bort fra «loppemarkedsfølelse». Men prisene har vært diskutert. Noen har opplevd at et plagg er dyrere på Fretex enn nytt i butikken.

Einarsdottir råder å se etter god kvalitet, og ikke tro at man grønnvasker seg gjennom å kjøpe fast fashion brukt.

- At noe er brukt betyr ikke automatisk at det er bra. Fast fashion ender også opp som gjenbruk. Les på lappen og se etter naturmaterialer, som ikke gir fra seg mikroplast i vask. Det koster litt mer, men er verdt det.

Hun utdyper at loppemarkedssesongen kan være en skattkiste, selv om de ansatte er blitt mer kunnskapsrike:

- Det er ikke lenger like lett å gjøre et kupp, men på loppis er prisen ofte lav, spesielt sent på dagen.

Få bort loppislukta

For den som er på utkikk etter en mer luksuriøs følelse blant sine fem plagg, rådet Einarsdottir å se i enkeltstående vintagebutikker:

- Mange tenker på gjenbruk som loppis, men det er mye mer. Nye aktører som The Edited, har gjort et kuratert utvalg av autentiske varer. Ma Vintage på Frogner har for eksempel luksusvarer av god kvalitet. Mange vintagebutikker har nettbutikk, og på klassikerne Finn.no og Tise kan man gjøre gode kjøp.

Einarsdottir trekker frem at man også kan leie klær, fra for eksempel Vibrant, selv om både pris og miljøaspekt ved eventuell rens har vært diskutert.

- Det er for og imot. Det verste er uansett fast fashion og ultra fast fashion, fra for eksempel Shein. Vi må bort fra fast fashion, det er den store stygge ulven. Jeg tror generasjon Z tenker på en annen måte, og det er oppløftende.

Hun fortsetter:

- Om man skaffer seg kunnskap, er det ikke noen problem å følge trenden. Det kan høres vanskelig ut med bare fem plagg, men det er en veldig viktig utfordring.

- Har du tenkt til å kaste deg på selv?

- Jeg burde kanskje det. Motebransjen bør absolutt gå foran som et godt eksempel.

Problemet med billigklær

Ifølge FN er klesindustrien ansvarlig for opptil ti prosent av de globale klimagassutslippene, skriver BBC. Det meste av den negative miljøpåvirkningen fra mote kommer fra bruk av råstoffer:

Ikke gå bananas med brukt

Men selv om man holder seg til fem nye plagg i året, betyr det ikke at man skal gå bananas i bruktbutikken:

- En bærekraftig garderobe kan ikke ha uendelig med brukte klær. Overordnet bør vi kjøpe færre klær totalt, for å få ned miljøbelastningen. Men det er bedre å kjøpe brukte klær enn nye, mener Bakken Riise.

Ser uggsene dine slik ut? Da kan du enkelt, enkelt ta grep med noe du kanskje allerede har i kjøkkenskapet Vis mer

Vi spør influenser Hanne-Lene Dahlgren om hun muligens har tenkt til å ta det enda lengre, og kjøpe null nye plagg i året?

- Der er jeg ikke! Jeg tenker at fem nye plagg i året er mer enn nok, og tallet forhindrer at man kjøper de typiske kjedeplaggene. Så får vi se om jeg klarer det, sier Dahlgren.

Hun røper at hun allerede har kjøpt seg ett plagg i år, en grønn strikkegenser, og at hun har en ambisjon om å lære seg omsøm, for å tilpasse klær. Og hun har ingen planer om å skuffe dem som eventuelt går henne i sømmene:

- Jeg står for at dette skal jeg prøve å få til. Jeg har allerede unnlatt å kjøpe flere plagg. Målet er å redusere forbruket, uten at det går utover arbeidsplasser. La oss si jeg bruker ti tusen kroner i året på klær, nå bruker jeg dem på fem plagg, istedenfor 20. Jeg kommer til å tenke meg nøye om: er dette et plagg jeg elsker, eller noe som er helt greit. Jeg kommer ikke til å bruke det ene av mine fem plagg på en singlet til 129 kroner fra HM.

KK har forsøkt å få en kommentar fra Jenny Skavlan, foreløpig uten hell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet