Solkrem:

Solkrem-påstand er bare tull

Dyr solkrem er bedre enn billig, solkremen fra i fjor virker ikke, du blir ikke brun med høy faktor...? Solkrem-myter finnes det mange av - eksperter avslører hva som faktisk stemmer!

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Nordmenn elsker å slikke sol! Men når det gjelder solfaktor, er det mange som slurver fælt: vi bruker for lite solkrem, for lav faktor, vi smører oss for sjelden, og noen smører seg ikke i det hele tatt.

Det finnes nok ulike årsaker til at vi ikke er så nøye med solkrem som vi burde være, men med alle solfaktor-mytene der ute, er det gjerne ikke så lett å vite hva som stemmer og hva som ikke stemmer!

Så hva er riktig, og hva er feil? Vi har fått svar fra følgende eksperter:

Emilia Hugdahl og Eli Synnøve Lilleskog, hudleger ved Bryggen Hudlegesenter i Bergen.

Astrid Haaskjold Lossius, stipendiat ved Avdeling for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo.

Er man fullt beskyttet i solen når man har smurt seg med faktor?

Nei. Studier har vist at ingen i praksis klarer å smøre seg med store nok mengder og ofte nok, til at man er helt beskyttet mot UV-stråler. For sikkerhets skyld bør du bruke solhatt, klær eller være i skyggen. Men solkrem er et viktig supplement, og bruker du solkrem riktig, gir det god beskyttelse mot føflekkreft og annen type hudkreft. Men selv med høy faktor bør du begrense tiden du er i solen, særlig midt på dagen når strålingen er sterkest.

Hvor lenge kan man oppholde seg i solen etter at man har smurt seg?

Som regel cirka to timer etter påsmøring. Hvis du svømmer eller svetter i mellomtiden må du smøre deg på nytt. Men tiden avhenger veldig av hudtype! Har du lys hud som lett blir brent kan du oppholde deg mye kortere i solen enn om du har mørkere hud som sjelden blir brent.

Beskytter faktor 30 dobbelt så bra som faktor 15?

Solfaktor som er oppgitt på solkremen angir beskyttelsen mot UVB-stråling, og tallet angir hvor mye lenger du kan oppholde deg i solen uten å bli brent sammenliknet med uten solkrem.

Solfaktor 30 betyr at det tar 30 ganger lengre tid før du blir solbrent, enn hvis du ikke bruker solkrem. Solfaktor 30 har effekt dobbelt så lenge som faktor 15.

Det er viktig å beskytte seg mot UVA-stråling også, så sjekk at kremen beskytter mot UVA. UVA-beskyttelsen i solkremer skal være minst en tredjedel av UVB-beskyttelsen.

Hvor tykt lag med solkrem bør man smøre seg med for nok beskyttelse?

Cirka en håndfull solkrem for å dekke hele kroppen.

Har du på klær og skal smøre bare deler av kroppen, trenger du en liten teskje til ansikt, og den samme mengden til hode og nakke. Videre trenger du en teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen, og to teskjeer til hvert av bena.

Du bør smøre deg cirka 30 minutter før du går ut i solen.

Holder det å smøre seg én gang om man ikke svetter eller bader?

Du bør gjenta påsmøringen av solkrem annenhver time uansett. Etter svetting og bading må du smøre deg på nytt selv om solkremen skal være vannfast.

Er dyr solkrem bedre enn billig solkrem?

Ikke nødvendigvis. Det viktigste er å kjøpe en solkrem som beskytter mot både UVB og UVA siden disse strålene kan gi hudkreft. Sjekk at solkremen har et SPF-tall, som angir beskyttelse mot UVB, og at den også angir beskyttelse mot UVA. Dette vises ved bokstavene UVA med en ring rundt. Når du kjøper apotek-solkrem kan du være trygg på at den har god kvalitet. Flere av disse er parfymefri, som kan være en fordel med tanke på irritasjon i huden.

Mattilsynet og Forbrukerrådet gjennomfører jevnlig testing av solkremene på markedet. Hvilke kremer som kommer best ut i testene varierer fra år til år, så det kan det være lurt å følge med på.

Virker solkremen fra i fjor, eller må man kjøpe ny?

De fleste solkremer har en holdbarhet på 12 måneder fra de blir åpnet, så en uåpnet solkrem fra i fjor kan du fint bruke! Er den åpnet og det har gått mer enn 12 måneder kan den brukes hvis kremen lukter godt og ser grei ut, men den kan ha redusert effekt. Hvordan solkremen er oppbevart spiller også inn, i høyere temperatur kan effekten påvirkes.

Er solfaktor i sprayform like trygt som i kremform?

Ja. Ulempen med spray er at det er vanskelig å se om du har smurt inn hele huden, og hvor stor mengde du har brukt.

Stemmer det at man ikke blir brun med høy faktor?

Nei, det er bare tull. Høy faktor forlenger tiden du kan være i solen uten å bli brent. Du blir fortsatt brun med høy faktor, men det vil ta lenger tid. Samtidig bremser du aldringen av huden når du bruker solfaktor.

Kan man bruke lavere faktor jo brunere man blir?

I utgangspunktet ja. En brunpigmentert hud har mindre risiko for solbrenthet enn en lys hud. Økt pigmentering i huden fungerer som naturlig solbeskyttelse, og man trenger lavere solfaktor for ikke å bli brent. Sol gjør oss imidlertid ikke bare solbrente, men er også en viktig faktor for aldring av huden.

Kan man droppe solfaktor når det er overskyet selv om det er varmt?

Selv om det er overskyet er det UV-stråling til stede, så bruk solbeskyttelse uansett. Og på en overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du likevel bli solbrent.

Stemmer det at føflekkreft utvikler seg først mange år etter at man ble brent?

Føflekkreft kan utvikle seg når som helst i livet, og er assosiert med solforbrenninger, men andre faktorer spiller også inn. Som med de fleste andre kreftformer er føflekkreft vanligere med økende alder. Men det er også den kreftformen som forekommer nest hyppigst i aldersgruppen 25-49 år.

Det er viktig å følge med på huden sin og føflekkene og ta kontakt med lege dersom man oppdager endringer. Oppdaget tidlig er det veldig god prognose, men mange tilfeller av føflekkreft oppdages dessverre for sent.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer