Mote & Trender

Søppel-skoen er her

Nike tar steget mot en mer miljøvennlig stil, og lager sneakers av søppel.

Nike prøver å bli grønnere, og lanserer resirkulerte joggesko.
Nike prøver å bli grønnere, og lanserer resirkulerte joggesko. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Økologisk bevissthet har for alvor inntatt motebransjen. Der barnearbeid, bruk av miljøskadelige stoffer og ressurs-sløsing tidligere var noe bransjen stadig måtte tåle kritikk for, kappes de nå om å vise seg fram som grønne bedrifter.

Nikes nye sneakers er fra tå til hæl laget av rester, søppel og oppsop fra skofabrikken.

Sydd av søppel

Sålen er laget av omsmeltede gummi-rester. Overlæret på skoen er sydd sammen av kasserte skinnbiter som har havnet på gulvet på fabrikken. Også lissene og foret i skoen er laget av et miljøvennlig materiale, og skoene kommer i en eske laget av resikrulert papp.

 • Snikende sneakers
 • Er du en økologisk snobb?
 • Bli en øko-gudinne
 • Bruker du vann med vett?

 • Skoene er inspirert av basketballspilleren Steve Nash, som spiller på Phoenix Sons. Arizonalagets farger er lilla og oransje, og den oransje fargen er representert i skoenes lisser og innfelte detaljer.

  Versting

  Mange av Nikes 500 fabrikker ligger i lavkostland i Asia. Både Naomi Klein og Michael Moore har satt søkelyset på Nike Company. Kritikkverdige forhold har blitt avdekket på fabrikkene, og Nike har blitt anklaget for underbetaling av arbeidere, barnearbeid og andre brudd på menneskerettighetene.

  Både negativ omtale og boikott har tvunget Nike til å tenke nytt. Deres siste anstrengelser for å ta etisk ansvar ser ut til å ha fått resultater: Nylig ble bedriften kåret til en av de tre mest miljøvennlige bedriftene av den amerikanske organsisasjonen Clean Air-Cool Planet.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer