MASSE GODE TILBUD PÅ NETT OG I BUTIKK - OG IKKE GLEM BLACK FRIDAY 28. NOVEMBER: Men spør alltid om byttelapp for varer du kjøper i butikk, i tilfelle du angrer på kjøpet - på nett har du derimot angrerett. 
 Foto: REX/London News Pictures/All Over Press
MASSE GODE TILBUD PÅ NETT OG I BUTIKK - OG IKKE GLEM BLACK FRIDAY 28. NOVEMBER: Men spør alltid om byttelapp for varer du kjøper i butikk, i tilfelle du angrer på kjøpet - på nett har du derimot angrerett. Foto: REX/London News Pictures/All Over Press Vis mer

Salg

Spar masse penger på julegavene

Her er tilbudene du bør vite om, og tipsene som gir deg penger igjen på kontoen.

KK.NO: Julen begynner å nærme seg, og det betyr også at det er på tide å få julegavene i boks. Men vi vet alle hvor stressende det kan være å handle inn gaver til slekt og venner.

Plutselig har vi brukt altfor mye penger, og sitter igjen med minus på kontoen i januar, når festen er over.

Hva skal til for at vi gjør klokere valg i år, og kanskje sparer litt penger, til og med?

Fullt mulig å gjøre et kupp

Flere nettbutikker har mye fint på salg i disse dager, og 28. november braker det dessuten løs for den store «Black Friday»-dagen.

Hos Elkjøp melder de om at det kommer til å smelle hos dem med gode tilbud, og de frister med elektronikk og hvitevarer til sjokkpris.

image: Spar masse penger på julegavene

Og hos motebutikken Zalando.no har de nå en digital klokke som teller ned til den store dagen, mens H&M  lover at tilbudene blir minst like bra som de var i fjor.

Et godt tips er å google favorittbutikken din og Black Friday, så kommer det mest sannsynlig opp om de har tilbud den dagen eller ikke.

Hos Norwegian Outlet har de også 30-70 prosent avslag på alt de selger, hele året, og enda bedre tilbud på Black Friday, så her er det verdt å ta en tur.

Denne uken selger også en del sportsforretninger, deriblant Oslo Sportslager ut noe sports- og vinterutstyr til 60 prosent av ordinær pris.

(Se flere kjøpstips lenger nede i saken!)

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.
Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Vis mer

Sett opp et budsjett

Vi vet alle hvor gøy det er å gjøre en god handel, og få så mye ut av kronene som mulig.

Men det er veldig greit å ha litt koll på pengene vi bruker - selv om vi handler på tilbud og salg. 

- Den som ikke vil bruke mer penger enn hva man har, bør sette opp et budsjett. Du bør ikke sette deg i gjeld for å kjøpe gaver, sier direktør i Forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, til KK.no.

Det kan også være lurt å betale med kredittkort, og da spesielt på nett. Ifølge Sparebank1 vil nemlig dette gi en ekstra sikkerhet ved at kortselskapene ofte kan hjelpe deg å få pengene tilbake, dersom varen ikke dukker opp. Vi må bare være flinke til å fylle på med pengene vi bruker.

- Bruker du kredittkort så pass på at du alltid betaler ved forfall, og at du har de beste betingelsene. Du finner en oversikt over priser, vilkår og tips om kredittkort på finansportalen.no, sier Flønes.

Hør med selger om bytterett

Mange av oss tror vi bare kan bytte en vare vi kjøper i butikk, men dette stemmer ikke. Likevel er det mange steder de lar deg bytte likevel, har Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, tidligere forklart til KK.no.

Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet
Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Vis mer

- Bytte-/returrett er ikke noe som er nedfelt i et regelverk, men er likevel en vanlig service de fleste butikker tilbyr, sier hun.

Derfor bør du alltid dobbeltsjekke hvilke bytte- og returregler som gjelder der du handler, og det samme gjelder om varen er på salg.

- Når du handler på salg vil du ha de samme rettighetene ved feil som fullprisvarer, men du kan miste bytteretten. Den er grei å ha når du skal handle julegaver. Sjekk med selger om du kan bytte varene og spør etter byttelapp, tipser Flønes.

Angrerett på nett

Når du handler på nettet, derimot, er det lettere om du skulle finne på å angre på kjøpet. For selv om det er koselig å rusle rundt i butikkene og handle inn julegaver, har du faktisk rettigheter å skilte med når du klikker gavene rett hjem til døra.

- Kjøper du i butikk har du ikke angrerett. Det har du om du kjøper en julegave på internett. Angreretten er på fjorten dager fra når du har mottatt varen. Husk at du må si i fra om at du angrer, og betale for retur, sier Flønes.

Er nettbutikken seriøs?

Nå skal du derimot passe deg litt når du shopper på nett, for ikke alle butikker er like seriøse.

Ifølge Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett, er det alltid et par ting du bør sjekke før du drar kortet:

– Sjekk alltid at organisasjonsnummer, navn og adresse er lett tilgjengelig på nettsiden. Kan du ikke finne det, bør du ikke handle fra nettbutikken, har hun sagt til KK.no tidligere.

Hun anbefaler oss også å bruke kjente nettbutikker som er sertifisert med «Trygg E-handel». Dette skal være en garanti for at nettbutikken følger norsk lovverk, og at den blir jevnlig kontrollert og testet med prøvekjøp.

Og hvis du blir usikker, er det alltid lurt å be om en faktura, og forbrukerombudet har dessuten tidligere utarbeidet en liste over nettbutikker du bør styre unna.

Nettbutikker du bør sjekke ut

Nettet er ellers et mekka for å finne designerplagg og andre skatter til gode priser. Her er fem nettsider vi synes du bør sjekke ut - ikke minst på «Black Friday»:

Ikke gå i salgsfella

Når salgsplakatene og de gode tilbudene blinker imot deg, gjelder det å holde hodet kaldt. Det blir nemlig ikke et kupp dersom du går på en shoppingsmell og kjøper flust av salgsvarer som blir liggende bakerst i klesskapet.

Her er to spørsmål du alltid bør stille deg selv før du kjøper noe til redusert pris:

Ville du kjøpt plagget dersom det var full pris?
Ikke kjøp ting du egentlig ikke liker, eller kanskje bare liker «litt». De ender som regel opp med aldri å bli brukt

Kommer du til å bruke plagget om tre måneder?
En knæsj rosa treningstopp på salg er vel og bra nå som knallfarger er i skuddet. Dersom du fort blir lei sterke farger kan imidlertid dette bli et bomkjøp.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: