Klær:

Stine (22) har kun 13 hverdagsplagg i garderoben sin

- Jeg startet dette prosjektet for å se hvor lite klær man faktisk trenger, men samtidig føle seg vel.

MOTEINTERESSERT: Stine begynte å fange interesse for mote da hun forsto at klærne hennes sa noe om hvem hun var. - Jeg har aldri vært særlig høylytt i sosiale settinger, så det å snakke gjennom klærne har vært veldig fint, sier hun. FOTO: Ida Bergersen
MOTEINTERESSERT: Stine begynte å fange interesse for mote da hun forsto at klærne hennes sa noe om hvem hun var. - Jeg har aldri vært særlig høylytt i sosiale settinger, så det å snakke gjennom klærne har vært veldig fint, sier hun. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Stine Ripegutu (22) studerer mote og er over gjennomsnittet opptatt av klær og styling, likevel startet hun i fjor et prosjekt hvor hun gikk fra å ha omtrent 160 plagg i klesskapet sitt til å ha 13. En såkalt livsstilsendring som hun selv kaller det.

- Folk flest har så ekstremt mye klær, og kjøper til stadighet noe nytt. Før jeg startet dette prosjektet hadde jeg mange spørsmål knyttet til hva man faktisk trenger for å føle seg komfortabel, og hvor mye man trenger uten at man føler man går med det samme hele tiden, sier Ripegutu.

Garderoben hennes består i dag av tre bukser, en shorts, en kjole og åtte overdeler.

- Føler du deg komfortabel?

- Det gjør jeg faktisk! Jeg har levd med 13 hverdagsplagg i klesskapet uten noe problem. Jeg må likevel innrømme at jeg har økt antallet til 14 nå, rett og slett fordi jeg måtte kjøpe meg en svart basic t-skjorte fra Lindex etter at jeg fikk meg jobb der, sånn at jeg kan bruke den på jobb, sier 22-åringen.

Psst! Slik får du mest ut av garderobeskapet ditt.

Alt går sammen

Når man skal ha en så liten garderobe som Stine er man nærmest avhengig av å ha plagg som kan kombineres med det meste. Det «krever» alt fra lik fargeskala til snitt som harmonerer godt sammen.

- Jeg kan bruke alt jeg har til alt, noe som gjør kleshverdagen veldig mye enklere. Har man for mange plagg er det fort gjort å gå på en smell fordi man ikke er nok bevisst på hva som faktisk funker sammen. I tillegg bruker jeg ofte såkalte pins for å enten endre snittet på et plagg eller å gjøre det til noe helt annet. En svart kjole jeg har blir for eksempel stadig omgjort til en litt lang t-skjorte med draperinger i livet. Kjempelett!

- Men den dagen du begynte å fjerne overflødige klær fra klesskapet; hva valgte du å beholde, og hva ga du bort?

- Jeg begynte først å skrive ned hvor mye jeg trengte. Så og så mange bukser, så og så mange topper, så og så mange kjoler. Så måtte jeg finne ut hva som kunne kombineres sammen, og ikke minst hvilke plagg jeg så for meg å bruke mye uten at jeg ble lei. Det meste av det som havnet i nei-bunken ga jeg til Fretex, og de plaggene jeg var usikker på ga jeg til venninner.

- Da kunne jeg liksom ta det tilbake hvis jeg angret meg, ler Stine.

Typiske Stine-antrekk

Her er tre ulike hverdagsantrekk som Stine gjerne bruker på skole eller jobb. Stikkord: fargesprakende skjerf, pins og løse klær.

SKJERF: Skjerf i ulike farger har blitt Stine sin greie, og hun bruker det ofte for å sprite opp antrekkene sine. - Skjerfet fremhever skjorta, i tillegg til at skjorta er kneppet ganske åpent for en litt anneredes look. Til dette antrekket har jeg gått for helt svarte bukser som passer til alt. Foto: Ida Bergersen
SKJERF: Skjerf i ulike farger har blitt Stine sin greie, og hun bruker det ofte for å sprite opp antrekkene sine. - Skjerfet fremhever skjorta, i tillegg til at skjorta er kneppet ganske åpent for en litt anneredes look. Til dette antrekket har jeg gått for helt svarte bukser som passer til alt. Foto: Ida Bergersen Vis mer
PIN: Dette er et eksempel på hvordan Stine bruker såkalte pins til hverdagsantrekkene sine. Her har hun brettet opp skjorta og festet den med en fiskepin for å gjøre den mer kul og spesiell. Føler hun for en mer basic look lar hun skjorta bare henge - alt ettersom. Foto: Ida Bergersen
PIN: Dette er et eksempel på hvordan Stine bruker såkalte pins til hverdagsantrekkene sine. Her har hun brettet opp skjorta og festet den med en fiskepin for å gjøre den mer kul og spesiell. Føler hun for en mer basic look lar hun skjorta bare henge - alt ettersom. Foto: Ida Bergersen Vis mer
LETT OG DEILIG: Store og luftige plagg er Stines go-to plagg. Her har hun på seg en varm strikk sammen med sine blå favorittbukser. Dette er et eksempel på hvordan alle fargene i garderoben går sammen. - Og så må jeg selvfølgelig ha skjerf! det spriter opp hele antrekket, sier hun. Foto: Ida Bergersen
LETT OG DEILIG: Store og luftige plagg er Stines go-to plagg. Her har hun på seg en varm strikk sammen med sine blå favorittbukser. Dette er et eksempel på hvordan alle fargene i garderoben går sammen. - Og så må jeg selvfølgelig ha skjerf! det spriter opp hele antrekket, sier hun. Foto: Ida Bergersen Vis mer


Foretrekker basics

22-åringen trekker frem at hun stort sett liker å gå i avslappede og løse baseklær i behagelige farger til hverdags. Den mørkeblå buksen med striper og en svart løs kjole er de absolutte favorittene.

- Finkjoler og skjørt har jeg droppet helt. Det bruker jeg så sjeldent, og når jeg først trenger det så kan jeg like gjerne låne fra familie eller venner, sier Stine.

Ellers går både treningstøy, skiklær og undertøy utenom denne tellingen - selv om hun også har kuttet ned på disse kategoriene. Når det kommer til treningstøy har hun tre sett hun bytter på, dette for at hun kan trene tre ganger i uka uten å måtte vaske klær.

- Har man så lite klær at man er nødt til å vaske annenhver dag kan spinninga gå opp i vinninga - rent miljømessig. Jeg har selvfølgelig også et miljøfokus bak dette prosjektet.

SMAL GARDEROBE: Dette er hvordan klesskapet til Stine ser ut i dag. Foto: Ida Bergersen
SMAL GARDEROBE: Dette er hvordan klesskapet til Stine ser ut i dag. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Avhengighet

- Er det vanskeligere å finne noe å ha på nå, i motsetning til da du hadde 160 plagg?

- Tvert imot. Det var selvfølgelig mer gøy da jeg kunne stå foran klesskapet og prøve ut tusen forskjellige ting når jeg skulle noe. Nå gjør jeg ikke det samme, fordi jeg vet liksom hva som er det ene alternativet. Likevel kjenner jeg ikke på noen trang til å kjøpe noe nytt.

Hun sammenligner denne tilvenningsprosessen med avhengigheten til sjokolade.

- Spiser du mye sukker får du lyst på mer sukker. Kjøper du mye klær får du lyst på mer klær. Jeg har stor tro på at man blir avhengig av å hele tiden gå i butikker og kjøpe noe nytt. Jeg tror ikke folk bruker stort mer enn kanskje 20 plagg uansett, sier Stine.

Hun omtaler likevel den klesdetoxen hun selv har gått gjennom som ekstrem, og har forståelse for at det ikke er like aktuelt for alle å leve med kun 13 plagg.

- Jeg studerer jo mote og kan gjerne kategoriseres som «over gjennomsnittet interessert», men det setter ingen stopper for at ikke alle kan minske litt. Et godt tips fra meg da er 3:33-prosjektet, som går ut på at du velger ut 33 plagg fra gardroben som du skal bruke i tre måneder, så lagres alt annet vekk. Dette er god øving på å tørre å kvitte seg med ting, og så ser du fort om det er noe du savner eller ikke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer