Grønt klesskap:

Stine har kun 17 plagg i garderoben

Fra kapselgarderobe til utelukkende grønne merker: to veier til et grønnere klesskap.

MINIMALT MED KLÆR: Stine Ripegutu er ikke fremmed for å sy, reparere eller lage klær. Foto: Instagram @stinesgarderobe
MINIMALT MED KLÆR: Stine Ripegutu er ikke fremmed for å sy, reparere eller lage klær. Foto: Instagram @stinesgarderobe Vis mer
Publisert

Mange tenker kanskje at de skulle hatt en grønnere garderobe. De fleste av oss er i hvert fall klar over at tekstil- og moteindustrien er blant verdens miljøverstinger.

Det er snakk om overforbruk av vann, kjemikalieutslipp og avfallsproblemer. Utfordringer som mildt sagt hadde hatt godt av at du og jeg shoppet litt mindre!

Det å skulle begrense shoppingen kan føles ut som et veldig stort steg - men er det egentlig det? Ifølge Stine Ripegutu og Ragnhild Margrethe Andersen er svaret «nei».

BÆREKRAFTIG MOTE: På tide å ta noen grønnere valg for garderoben din? Foto: NTB
BÆREKRAFTIG MOTE: På tide å ta noen grønnere valg for garderoben din? Foto: NTB Vis mer

- Det føltes plutselig ekkelt

Makeupartist og innholdsskaper Ragnhild Margrethe Andersen bestemte seg brått: 2021 skulle utelukkende bestå av grønnere valg på klesfronten.

Når hun skal kjøpe noe nytt, er det bare aktuelt å kjøpe fra merker som gjør en innsats for å sørge for etisk produksjon.

- Valget om å slutte å kjøpe fra brands med uetisk produksjon kom da jeg begynte å tenke over hva jeg promoterte på Instagram. Jeg snakket om å unngå fast fashion ved heller å kjøpe plagg man kommer til å bruke lenge, men samtidig markedsførte jeg merker som betalte meg mer enn de betaler dem som lagde klærne, og kun brukte billige stoffer som bidrar til større klimakrise. Det føltes plutselig ekkelt, og som at jeg bidro til noe veldig negativt, forteller Andersen til KK.

FIKK NOK: Ragnhild Margrethe har bestemt seg for å utelukkende handle klær som tar miljøansvar. Foto: Instagram @rmabeauty
FIKK NOK: Ragnhild Margrethe har bestemt seg for å utelukkende handle klær som tar miljøansvar. Foto: Instagram @rmabeauty Vis mer

Denne nye livsstilen har bare ført med seg positive ting.

- Klær har fått en helt ny betydning for meg. Et kjøp har ikke base i «hva skal jeg ha på meg i helgen», men heller «hva mangler jeg i skapet mitt». Garderoben blir noe jeg skal bygge for å ha plagg til forskjellige eventer, og klærne skal brukes igjen og igjen.

Heller ikke Instagram-følgerne hennes har vært negative til snu-operasjonen. Andersen beskriver tilbakemeldingene som utelukkende positive. Hun tror mange ønsker seg informasjon og økt normalisering rundt det å handle etisk. For mange virker det utfordrende.

- Jeg skjønner at det er kjempevanskelig å ta det valget dersom man er glad i mote, for det har virkelig vært en kjempejobb å finne de merkene som faktisk har en etisk produksjon blant alle de merkene som bare «grønnvasker» markedsføringen sin. Men dette gir meg bare et enda større boost, for den jobben vil jeg gjøre.

- Jeg har fått så mye større respekt for det å kjøpe et plagg, og det å støtte dem som prøver å gjøre klesbransjen til en rettferdig og positiv bransje føles nå både enkelt og godt, sier hun.

- Må starte med et indre ønske

Andersen tror det aller viktigste er at hjertet er på rett sted når man skal gå inn for å ta grønne valg.

- Jeg anbefaler å undersøke litt rundt klesbransjen per i dag, for til syvende og sist må det starte med et indre ønske om å bidra til en bedre en.

For Andersen startet det med å lære om produksjonen av de ulike materialene, og dermed ble hun også mer bevisst på innholdsfortegnelsen på klær. Hun innrømmer at hun fremdeles ikke har kommet helt inn i det, og at hun foreløpig ikke har lange listen over merker hun vil handle fra.

- Jeg har til gode å finne et favorittmerke, men jeg har jo nesten nettopp startet å lete, så jeg tipper det er mye fint der ute som jeg ikke har funnet ennå! Når det er sagt har jeg et godt øye til både Filippa K og ARKET.

BYGGER GARDEROBE: Ragnhild Margrethe har fått et helt nytt syn på klær - nå bygger hun en grønn garderobe. Foto: Instagram @rmabeauty
BYGGER GARDEROBE: Ragnhild Margrethe har fått et helt nytt syn på klær - nå bygger hun en grønn garderobe. Foto: Instagram @rmabeauty Vis mer

Heldigvis er jo det å kjøpe brukt naturlig nok også et fint alternativ. Andersen kan fortelle at om hun trenger noe som er vanskelig å finne av bærekraftige materialer, da leter hun på Finn og Tise.

- Nå har jeg for eksempel sett etter et par nye sneakers, og da har jeg funnet et par pent brukte på Finn! Penger spart også, vet du!

- I hverdagsgarderoben har jeg 17 plagg

Stine Ripegutu og Ragnhild Margrethe Andersen har til felles at de begge to ønsker å forminske sitt bidrag til tekstil- og moteindustriens ødeleggelser. De fokuserer på å kjøpe lite nytt, og på å bruke plaggene de allerede har i garderoben om og om igjen.

Ripegutu kjører derimot en såkalt kapselgarderobe. Eller, i hvert fall en egen vri.

- En kapselgarderobe vil si at du deler garderoben din inn i kapsler, for eksempel sommer og vinter. Du har altså kun framme det som er i den kapselen, resten er pakket ned. Da vil du få følelsen av å få en ny garderobe flere ganger i året. Tanken er at du kun skal ha det du trenger i klesskapet, forteller Ripegutu til KK.

Personlig har hun valgt å gå for en helårsgarderobe, uten like tydelige kapsler. Mengden klær er sterkt redusert.

17 PLAGG: Ripegutu klarer seg med 17 plagg i helårsgarderoben sin. Foto: Instagram @stinesgarderobe
17 PLAGG: Ripegutu klarer seg med 17 plagg i helårsgarderoben sin. Foto: Instagram @stinesgarderobe Vis mer

- I hverdagsgarderoben har jeg 17 plagg. Av disse er det tre bukser, to kjoler, to shorts, sju langermede overdeler og tre kortermede overdeler. Her er riktig nok to av plaggene shorts, som jo er veldig tydelige sommerplagg, ellers brukes alt hele året. Ytterplaggene mine har jeg delt inn i sommer- og vinterkapsler.

- Ikke bruk og kast

Ripegutus tilnærming til en grønn garderobe, utelukker ikke nyinnkjøp fra tid til annen. Om hun må bytte ut noe i garderoben, kjøper hun klær - brukt eller nytt. Om hun er nødt til å handle nytt fokuserer hun på å støtte mindre aktører med fokus på kvalitet.

- Jeg vil ikke selv bidra til at klær bare skal handle om bruk og kast, og hva som er den siste trenden. Etter å ha hatt en grønn garderobe i noen år nå merker jeg at når jeg har færre klær, får jeg et annet forhold til klærne, jeg føler de representerer meg i mye større grad. De former seg mer etter meg og det er viktigere at hvert plagg passer inn i min livsstil, forteller hun.

I tillegg lager og reparerer hun gjerne klær. Utdanningen hennes innen mote og produksjon kommer godt med når det skal syes.

Ripegutu innrømmer at hun lar seg inspirere av og blir påvirket av trender, men at det aldri vil bestemme hva som får innpass i kapselgarderoben. Da må hun velge klær hun har lyst til å gå med i lang tid fremover - også når de kanskje har gått av moten.

- Trender er ikke noe jeg aktivt søker, men i en eller annen grad blir jeg jo påvirket av hva som er in i den perioden vi er i. Jeg synes det er veldig gøy å leke med klær og bruke klær som uttrykksform, så da plukker jeg jo opp inspirasjon her og der. Når jeg bytter ut plagg, blir det en mulighet til å få inn nye farger, som kanskje er trendy der og da.

Har du lyst til å bli grønnere i klesveien? I likhet med Andersen, oppfordrer Ripegutu folk til å bli mer bevisst og søke informasjon.

- Mye av jobben handler om å bli bevisst sitt eget forbruk og redusere unødvendige kjøp. Jeg ville tatt en opprydning i klesskapet for så å sette noen begrensninger for hva du tar inn. Enten ved å ha shoppestopp i en periode, for å få litt overblikk på hva det er som får deg til å handle, eller sette en regel for at du ikke kjøper klær på impuls - for eksempel at du må ha hatt det på ønskelista minst en uke eller lignende, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer