Klesvask

Stinker klærne etter festen?

Sigarettrøyk og grilling setter sitt preg på festplagget. Slik blir du kvitt lukta!

STINKER RØYK, ØL OG GRILL?: Stinker sommerjakke røyk, øl og grill/bål? Løsningen finner du nedover i denne saken! Foto: KK.no
STINKER RØYK, ØL OG GRILL?: Stinker sommerjakke røyk, øl og grill/bål? Løsningen finner du nedover i denne saken! Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Var du på en morsom fest i går? Kanskje ble du sittende ute på terrassen mens folk satt rundt deg og røyket sigaretter? Eller rett ved siden av grillen og grillosen?

I så fall lukter det nok ikke blomster av sommerkjolen din i dag. Sigarettrøyk eller grillos er ikke akkurat så behagelige dufter, og du vil helst ikke at klærne skal stinke av dette.

Det smarteste du gjør, er å ta tak i problemplagget så raskt som mulig, altså allerede dagen etter festen.

LES OGSÅ: Bakterier kan overleve økovask

SOMMERHYGGE: Er ikke alltid like hyggelig dagen etterpå, hvert fall ikke når bållukten og sigaretteimen har fått satt seg skikkelig i klærne dine. Foto: Getty Images/iStockphoto
SOMMERHYGGE: Er ikke alltid like hyggelig dagen etterpå, hvert fall ikke når bållukten og sigaretteimen har fått satt seg skikkelig i klærne dine. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slik blir det luktfritt igjen

Om plagget tåler maskinvask på minst 40 grader er saken grei - da slenger du det i vasken straks du har sjansen. Bare ikke la plagget bli liggende i maskinen etterpå.

Men dersom plagget ikke tåler annet enn finvask, håndvask eller til og med må renses, må det andre triks til:

 • Dersom plagget må renses, og det uansett kunne trengt en oppfriskning, tar du det med til renseriet. Hvis ikke henger du plagget ute til lufting, og gir det eventuelt en lett dusj med luktfjernerspray som er egnet for tekstiler. Denne luktfjernersparyen bør være luktfri - X-it er et eksempel på en slik spray.

 • Dersom plagget kan håndvaskes, så legg det først i lunkent vann iblandet eddik (10 liter vann - 1 dl eddik). Husk at eddiken bør være fargeløs! La det ligge i 30-40 minutter, og håndvask så med en såpe for finvask (som Milo).

 • Dersom plagget kan finvaskes i maskinen, så legg det først i bløt i eddikvann som over, og vask det deretter i maskinen på finvaskprogram med finvasksåpe.

 • LES OGSÅ: Bruker du skyllemiddel? Vær obs på dette

  Prøv kaffetrikset eller avispapir

  Om ikke tiltakene nevnt fungere, og plagget fortsatt lukter vondt, finnes det andre triks som burde fungere.

  Ta en stor plastpose, krøll sammen avispapir, og legg det inn i posen sammen med plagget. Lukk posen og la den ligge i noen dager. Blekket på avispapiret hjelper faktisk til å fjerne lukt.

  Dersom dette ikke hjelper, skal du ta en sokk, fylle den med malt kaffe, lukke den med en strikk, og legge sokken inn i posen. Kaffe er ypperlig for å nøytralisere lukt.

  Etterpå vasker du plagget som vanlig.

  Disse tiksene fungerer uansett hva slags lukt det er snakk om: Røyklukt, peislukt, husdyrlukt, spylukt.

  Se video av disse triksene her.


  LES OGSÅ: Slik blir du kvitt fettflekker på klærne

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer