Sko

Stinker sommerskoene dine?

Slik tar du knekken på den pinlige tåfislukten.

TÅFIS?: Det er ganske vanlig å svette litt mer på beina om sommeren, og da er det fort gjort at skoene blir litt "stinky". Foto: Aina Kristiansen
TÅFIS?: Det er ganske vanlig å svette litt mer på beina om sommeren, og da er det fort gjort at skoene blir litt "stinky". Foto: Aina Kristiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje opplevd å ta av deg Converse-favorittene, eller sommerballerinaene – bare for å møtes av en eim av død og pine?

Ja, sko kan lukte vondt, og spesielt om sommeren - hvor mange av oss dropper strømper og sokker.

Litt tåfis er rett og slett ikke til å komme utenom.

Derfor stinker de

Vond lukt i skoene kommer jo ofte når man svetter. Det som skjer er at det danner seg nedbrytningsprodukter når vannet og svetten reagerer med bakteriene på huden, som så begynner å lukte, har Anders Stensønes fra Apotek1 tidligere forklart til KK.no.

– Ting som råtner «stinker», og her er det da svette og fett fra føttene pluss annet snafs, oppsummerer Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Siden en fot har flere hundre tusen svetteporer, og produserer over en halv liter med svette daglig, ifølge Kunnskapsbasen, er det heller ikke så rart at disse bakteriene har litt av hvert å drive med.

LES OGSÅ: Bruk matolje til skopussen

MÅ HVILE: Gi skoene noen hviledager innimellom, slik at de får tørket skikkelig. La dem tørke i luft og sol, så går det raskere. Foto: Getty Images/iStockphoto
MÅ HVILE: Gi skoene noen hviledager innimellom, slik at de får tørket skikkelig. La dem tørke i luft og sol, så går det raskere. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Tørk skoene raskt

For å minimere tåfislukta i skoene dine, kan du prøve disse forebyggende tipsene:

 • Bruk sokker så skoene blir mindre skitne.
 • Tørk skoene raskt. Unngå å putte fuktige sko i plast, tette poser eller lignene. Ta heller ut sålene, åpne opp skoene mest mulig og la dem tørke. Luft og sol er bra her!
 • Vask skoene. (Se tips om hvordan lenger ned i saken!)
 • Bytt ut sålene.
 • Vask sålene med en klut og litt Zalo-vann.
 • Legg skoene i fryseren for å drepe bakteriene.

 • (Saken fortsetter under bildet.)


  Gi skoene hvile

  Vi svetter alle på føttene, så tåfislukt er helt naturlig. Men du kan forebygge sure sko ved å passe på å tørke dem skikkelig mellom hver gangs bruk.

  Sørg også for at skoene får hvile. Ikke bruk det samme paret hver dag, men veksle mellom flere. Gi dem en luftetur i hagen eller på balkongen, eller la dem puste ut på skohyllen. Sko bør ha dobbelt så mye hvile som brukstid.

  BEDRE VALG?: Åpne sandaler av skinn er kanskje det beste når det er varmt, i alle fall om du vil unngå at skoene dine stinker. Foto: Getty Images/iStockphoto
  BEDRE VALG?: Åpne sandaler av skinn er kanskje det beste når det er varmt, i alle fall om du vil unngå at skoene dine stinker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
  VASKES I MASKIN: Tøysko tåler stort sett en runde i vaskemaskinen. Bruk dog et skånsomt program og vask på maks 30 grader. Tekniske sko bør ikke vaskes i maskinen, sier ekspertene. Foto: Getty Images/iStockphoto
  VASKES I MASKIN: Tøysko tåler stort sett en runde i vaskemaskinen. Bruk dog et skånsomt program og vask på maks 30 grader. Tekniske sko bør ikke vaskes i maskinen, sier ekspertene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

  Velg skinn

  – Skinn og lær lukter mindre, sier Grimstad Klepp, så om du velger sko i disse materialene, er det mindre sannsynlig at de stinker etter en ukes bruk.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  Trikset er altså å kjøpe sko i materialer som puster, som skinn og lær. Er det tropetemperatur, bør du dessuten gå for åpne sko, som sandaler, gladiatorsandaler eller peep-toe-sko.

  Det er likevel et stort «men» her, og det er hva slags vaskemuligheter du har med disse materialene:

  – Skinn og lær er ikke glade i vaskemidler og masse vann, sier tekstileksperten.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  Vask av sko

  Tøysko, derimot, kan vaskes ganske lett.

  – Det som fungerer best er vask i maskin, for eksempel 40 graders finvask med flytende Omo, sier Malin Skaar, leder i forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no.

  Det er ikke alle sko som tåler vaskemaskin, så vær oppmerksom på dette før du hiver dem inn i maskinen.

  – Her må du enten bare ta sjansen eller forhøre seg med leverandøren. Tekniske sko bør ikke vaskes i maskin. Stoffsko pleier som regel å gå greit, sier Skaar.

  Hun har også et annet tips:

  – Det finnes egne skostativer til vaskemaskiner, så slipper du at det bråker og slår mot kantene.

  LES OGSÅ: Slik vasker du tøyskoene

  Såpe og vann

  Det finnes også råd for sko som ikke tåler maskinen – eller om du bare er usikker på om de gjør det og ikke vil ta sjansen.

  – Vasking kan gjøres på andre måter en maskin. Med bøtte, badekar, spyling og lignende, sier Grimstad Klepp.

  Hun forklarer at vaskemidler med enzymer er gode når du må bruke lave temperatur på vannet. Enzymene fjerner nemlig proteiner godt, og dermed vil mye av lukta slippe taket.

  – Uansett vaskemetode, bør du skylle med rikelig med vann så vaskemidlet blir borte, sier hun.

  – Ta ut sålene for raskere tørking, og tørk gjerne skoene i sol og vind – altså raskt.

  LES OGSÅ: Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer