Bli Ny Med Kk

Stjerne på jobben

Forskjellige jobber krever ulike kommunikasjonsformer og klesstiler. Janne Fageraas gikk på kurs da hun skulle skifte yrke.

Publisert
Sist oppdatert

FØRSTEINNTRYKKET

 • 55 prosent går på utseende
 • 38 prosent på kroppsspråk
 • 7 prosent på hva man faktisk sier
 • Ni av ti danner et fullstendig inntrykk av en person i løpet av 40 sekunder.
 • Inntrykket går på moral, økonomi, dannelse, samfunnslag og liknende.
 • Førsteinntrykket er vesentlig, påpeker Liv Jorunn Solstad, som er daglig leder for Din Stil i Bergen. Hun holder kurs der hun lærer folk som Janne hvordan de kan bruke klær, kroppsspråk og stemme for å vise hvem de er. Målet er å bygge opp selvtillit og få deltakerne til å føle seg som stjerner i arbeidslivet. Å bli bevisst hvordan de ønsker å framstå.

  – Det er utrolig hvor mange som ikke tenker over hvilke signaler de sender ut. Det kan få fatale konsekvenser. Under et jobbintervju har arbeidsgiver bestemt seg for om du får jobben eller ikke etter bare to minutter, sier Liv Jorunn Solstad, som har mange års ledererfaring fra offentlig og privat virksomhet.

  Hun har utdannelse innen form, farge, juss og arbeids- og organisasjonspsykologi, og har holdt Din Stil-kurs for ansatte i TV 2, BI, ved Universitet i Bergen og en rekke andre bedrifter.

  Klær og utseende
 • For å skape kontakt bør du kle deg etter omgivelsene og personene du skal møte. Skal du starte i en ny jobb, kan du sjekke kleskoden før du møter opp første arbeidsdag. Det viktigste er at du føler deg vel. Et miniskjørt kan være fint, men ikke hvis du konstant drar i det. Da virker du usikker.

 • Tenk over hvilke farger du bruker. Svart og mørkeblått assosieres med makt og kontroll. Hvitt symboliserer renhet, men kan også være sterilt og kjedelig. Kalde farger kan virke kjølige, mens rødt gir oppmerksomhet.

 • Vær bevisst at vi alle dømmer og selv blir dømt. Undersøkelser viser at vi instinktivt
  tror den beste lederen er høy og mørk, det har vi gjort i hundrevis av år. Rette kroppstyper
  blir tillagt maskuline trekk. Personer med rund kropp og runde briller oppfattes snillere og mer pålitelige enn andre. Dette kan du spille på og framheve og tone ned ut fra anledningen.

 • Blir du intervjuet av Dagsrevyen etter en katastrofe, bør du ikke ha på t-skjorte med Donald Duck-motiv. Det må være overensstemmelse mellom utseende og budskap.

 • Den beste måten å skjule noe på, er å framheve noe annet. Har du tykke bein, men smal midje, kan du markere midjen for eksempel med et stramt belte rundt livet.

 • Kommunikasjon
 • Skal du inn i en ny jobb, vær bevisst på at det kan være nødvendig å markedsføre deg på en ny måte. Tren på hva du vil si når du presenterer deg. Vis respekt ved å gjøre research om din nye potensielle arbeidsgiver i forkant.

 • Det er stor forskjell på å representere seg selv og en bedrift. Vær klar over at du går inn i en rolle når du representerer andre enn deg selv.

 • Ikke undervurder ikke-verbal kommunikasjon. Husk på kropsspråket, Vis nærvær og interesse ved å se folk i øynene. Kommer du inn i et rom mens du snakker i mobiltelefon, virker du uinteressert.

 • Sier du til deg selv at du alltid er sist i køen, opplever du aldri noe annet.

 • Møt folk der de er, enten det er i et trendy motemagasin eller en konservativ avis. Jobber du som telefonselger, må du jo for eksempel ha forståelse for at folk kan være sinte etter å ha stått i kø i en halvtime.

 • På Liv Jorunn Solstads kurs trener deltakerne på å gå inn i uvante situasjoner, som ofte blir en utfordring når man blir forfremmet eller skifter yrke. Din stil jobber med filmregissør og deltar i rollespill. SLik løærer deltakerne å se seg selv utenfra, og lærer å hente fram sider de har i seg, men kanskje har glemt eller ikke visste de hadde.

  FØR: I markedsføringsjobben brukte Janne mørke farger og store, formløse plagg. Hun ville signalisere avstand, kontroll og skulle ikke skille seg ut. Det ga et veldig stramt inntrykk.
  FØR: I markedsføringsjobben brukte Janne mørke farger og store, formløse plagg. Hun ville signalisere avstand, kontroll og skulle ikke skille seg ut. Det ga et veldig stramt inntrykk. Vis mer
  ETTER: Lyst, mykt og innbydende førsteinntrykk. - Det er skremmende å skifte yrke.Det å lære å akseptere meg selv og bli mer bevisst mine valg, har gjort det lettere, sier Janne Fageraas som starter egen terapivirksomhet.
  ETTER: Lyst, mykt og innbydende førsteinntrykk. - Det er skremmende å skifte yrke.Det å lære å akseptere meg selv og bli mer bevisst mine valg, har gjort det lettere, sier Janne Fageraas som starter egen terapivirksomhet. Vis mer
  Å vise deg fra din beste side krever at du er bevisst dine ressurser. I en travel arbeidshverdag er det som regel ikke avsatt tid til egenrefleksjon. Daglig leder i Din Stil, Liv Jorunn Solstad, lærer folk å oppdage sine muligheter.
  Å vise deg fra din beste side krever at du er bevisst dine ressurser. I en travel arbeidshverdag er det som regel ikke avsatt tid til egenrefleksjon. Daglig leder i Din Stil, Liv Jorunn Solstad, lærer folk å oppdage sine muligheter. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer