Pia Göthe

Stresser du deg blakk?

Det er nemlig en klar sammenheng mellom stress og pengebruk, ifølge ekspert.

HENNE.NO: Det å skape bedre balanse i livet skjer ikke over natten. Det krever ekte engasjement.

Det fremholder Pia Göthe, som er leder av selskapet Balanseøkonomi sammen med Charlie Söderberg, som blant annet er kjent fra den svenske utgaven av Luksusfellen. 

De kurser mennesker i å tenke annerledes over sin egen tids- og pengebruk.

– Det handler om å bruke hodet riktig, bli sin egen sjef og ta tak i situasjonen. Generelt er det mange som har det ganske bra, og som derfor ikke er så opptatt av å få det bedre. Men vi kan reise til månen, så selvfølgelig kan alle få bedre tid og tjene mer penger, sier Göthe. 

LES OGSÅ: Slik varer lønna lenger

Kartlegg situasjonen din

Som så mye annet starter det med å endre tankegangen din, skritt for skritt.

– Ikke tenk «jeg kommer aldri til å lykkes», men spør heller hvordan du skal gå frem. Hør på dem som både har energi, tid og god økonomi. Det finnes mange gode forbilder.

IMPULSKJØP: Stress kan lett føre til unødige kjøp du kunne unngått med litt planlegging. Foto: NTB Scanpix
IMPULSKJØP: Stress kan lett føre til unødige kjøp du kunne unngått med litt planlegging. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Göthes tips er først å rydde opp i energiregnskapet og ta bort tidstyvene. Da får du krefter til å tenke i nye baner, noe som er en forutsetning for å endre livet til det bedre.

– Hvordan bruker du tiden din i dag? Den som føler seg stresset og overarbeidet i dag, blir ofte ikke syk av jobben i seg selv, men hvordan vedkommende forholder seg til den. Først når du har ryddet opp i energiregnskapet ditt kan du ta tak i økonomien.

- Kartlegg situasjonen din. Inntekter og utgifter. Kanskje er det på tide å forhandle på lønnen? Eller er det tid for å søke en ny og bedre betalt jobb? 

Göthe understreker også at det kan være en idé å se på mer passive inntekter. Kanskje har du mulighet til å leie ut et rom eller lignende? Det er skattefrie inntekter som du for eksempel kan putte på sparekonto. Og den som sparer over tid, oppnår gode resultater.

LES OGSÅ: Våkner du ofte midt på natten?

Tre pengetyver du bør unngå

Ingen oversikt: Dersom du ikke har oversikt over hva du har, vil du enten ikke unne deg ting du vil ha glede av fordi du er engstelig, eller bruke mer enn du bør og betale dyrt for det i etterkant. 

Få oversikt over din egen økonomiske situasjon og lev etter det du faktisk har. Sett opp et budsjett og følg det. Da får du en mindre stressende hverdag og du kan sette opp både korte og langsiktige sparemål som det er gøy å nå! 

Impulskjøp: Tenk igjennom om du virkelig trenger det du er i ferd med å kjøpe. Blås i reklamen eller hva naboen har. 

Hva er det som gjør deg lykkelig og hvilke behov har du? Studier viser at nesten alle har det best når de får være mer ute i naturen. 

Noe å tenke på? Når du blir mer bevisst hva du trenger vil selvfølelsen din styrkes, og det blir enda lettere å styre unna unødige kjøp.

Småutgifter: Å ha mange småutgifter vokser ofte til noe litt større enn planlagt. Mat og drikke på farten, salgsvarer du ikke trenger eller medlemskapet du ikke bruker. 

Ta en runde på hva du eventuelt kan melde deg ut av eller kutte ut, slik at du i stedet kan spare opp til en reise eller lignende.

LES OGSÅ: Har dere samboerkontrakt eller ektepakt?

FÅ OVERSIKT: Hvordan bruker du tiden din i dag? Kanskje det er på tide å gjøre noen endringer. Foto: Scanpix
FÅ OVERSIKT: Hvordan bruker du tiden din i dag? Kanskje det er på tide å gjøre noen endringer. Foto: Scanpix Vis mer

3 tidstyver du bør unngå

Alltid for sen: Du står opp litt for sent om morgenen og har ikke oversikt over hva dagen fører med seg. Du er stresset allerede fra start og føler deg bakpå hele dagen. 

Da er det bedre å stå opp litt før, bruke tid på å se igjennom kalenderen og få oversikt. Kanskje rekker du å lage en matpakke også, så er lunsjen i boks samtidig? 

Følg planen din og unngå spontane innfall. Du vil merke at du får oversikt, orden og at du sparer mye tid. 

«Fikser det i morgen...»: Det finnes ikke noe som stjeler mer energi enn å uroe seg over oppgaver som ikke blir gjort. Du skal innkalle til et møte, ringe tannlegen eller gratulere en slektning som har bursdag. Ikke utsett det! 

Og unngå å si at du har tid til noe du ikke har tid til, som å hjelpe en hyggelig kollega med en arbeidsoppgave. 

Vær heller ærlig om at du ikke har tid, så kan kollegaen heller spørre noen som faktisk har det – og du unngår dårlig samvittighet.

For høye forventninger: Du har lyst, men kommer ikke i gang. Enten det er et oppussingsprosjekt eller ønsket om å trene mer, så utsetter du det hele tiden. I så fall bør du heller si: Jeg begynner med dette om et halvt år. Ellers blir du tynget av dårlig samvittighet for at du ikke kommer i gang.

Er det helt urealistiske mål, bør du forsøke å gjøre dem mindre ambisiøse. Som for eksempel å trene to ganger i uken fremfor hver dag ... En smule realisme er faktisk ikke dumt!

Denne artikkelen er tidligere publisert i HENNE 1.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: