Lære å strikke

Strikking for «dummies»: Slik kommer du i gang!

– Viktigst av alt, ikke gi opp, sier eksperten.

LÆRE Å STRIKKE: Strikking er i vinden som aldri før. Jeg har kastet meg med på trenden. Likevel måtte jeg ha eksperthjelp før jeg klarte å finne glede i strikkingen. FOTO: NTB
LÆRE Å STRIKKE: Strikking er i vinden som aldri før. Jeg har kastet meg med på trenden. Likevel måtte jeg ha eksperthjelp før jeg klarte å finne glede i strikkingen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nyttårsforsettet mitt ble at jeg skulle lære meg å strikke i løpet av et år. Lett, tenkte jeg og handlet inn garn i alle farger og prisklasser; Merino, Alpakka, Mohair , Superwash og bomull. Samt pinner nok til å ha et halvt fotballag over på sushi.

Da jeg gikk på videregående klarte jeg å strikke ferdig en lue. Den fikk storebroren min i julegave, men jeg så han aldri bruke den. Kanskje det var fordi den var strikket i knæsj blått med store felt av komplementærfargekontrasten- orange. Pluss en del «sjarmerende» skjønnhetsfeil.

- Bare følg oppskriften

Etter det mistet jeg lysten og selvtilliten. Men nå var det på tide å ta opp tråden igjen.

Det føltes litt høytidelig å trå over dørstokken til en garnbutikk for å høste av deres kunnskap. Voksenpoeng til meg.

Jeg følte meg langt mindre høy i hatten da jeg steg ut derfra, flere hundre kroner fattigere og med beskjed om å «bare følge oppskriften».

For hva betyr egentlig alle bokstavene og beskjedene, som står i oppskriftene?

Oppskriftene skal være enkle å forstå

Jeg har endelig bestemt meg for å få hjelp fra spesialiststrikketjenesten. Eller med andre ord; en ekte garnmagiker.

Målet er at oppskriftene mine skal treffe alle og være enkle å forstå. Slik at folk ikke mister strikkegleden.

Mona Nilsen designer strikkeoppskrifter og driver Instagramprofilen Strikkefruen.no, som har over 31 000 følgere.

Hun forteller at hun tok opp strikkingen igjen da hun fikk datteren sin for tolv år siden. Også hun syntes det var mange vanskelige oppskrifter der ute. Det var derfor hun begynte å leke seg med oppskrifter å lage sin egen vri på dem.

På den måten ble babystrikkingen gjort om til den bedriften den er i dag.

IKKE GI OPP: Mona Nilsen begynte selv å strikke igjen i voksen alder etter en lang pause. Nå designer hun egne strikkeoppskrifter, som hun selger på nett. Foto: Privat.
IKKE GI OPP: Mona Nilsen begynte selv å strikke igjen i voksen alder etter en lang pause. Nå designer hun egne strikkeoppskrifter, som hun selger på nett. Foto: Privat. Vis mer

Hennes beste tips til meg, som relativt fersk strikker, er å starte med noe enkelt, som sokker eller kluter. Og sette meg godt inn i strikkespråket.

– Viktigst av alt, ikke gi opp, sier Nilsen.

Selv forteller hun at hun lar mannen sin lese gjennom oppskriftene hun selv designer. Dette for å være sikker på at en nybegynner skal kunne forstå, og at teksten er oversiktlig.

For løst eller for fast

Selv har jeg stusset på dette med strikkefasthet. Hvordan vet jeg at jeg strikker fast nok? Jeg forstår nå også at garnet har faktisk ganske mye å si, og at jeg ikke bare kan bytte det ut med hvilket som helst annet. En feil jeg har gjort mange ganger før.

– Det du kan tenke deg er hvor mange masker som får plass på ti centimeter. Ofte kan det stå for eksempel strikkefasthet 22/10 på p 3. Dette betyr altså at du må ha 22 masker i bredden på 10 centimeter for å oppnå de målene som er oppgitt i oppskriften.

Får du flere enn 22 masker når du har strikket en stund, strikker du for stramt eller med for liten pinne, og får du færre, strikker du for løst, eller med for stor pinne.

– Husk at pinnestørrelsen kun er veiledende.

Hun forklarer videre at det er viktig å følge oppskriften når det kommer til garntype, mens pinnene kan man justere enten opp eller ned i størrelse. Strikker man for stramt kan man gå opp i pinnestørrelse og omvendt om man strikker for løst.

LES OGSÅ: Strikkeoppskrift: «Jeg ser deg»- genseren

Noen uttrykk kort forklart

Uttrykk som «halvpatent» kan sammenlignes med ribb, eller vrangbord. Effekten av denne type struktur er at den gjerne trekker seg mer sammen og er mer tøyelig enn for eksempel glattstrikk.

Vrangbord er en samlebetegnelse for når man strikker både rett og vrang. Det kan være annenhver rett og vrang, eller to rett og én vrang m.m - og egner seg godt til hals, håndledd eller ankel. Man kan ofte se vrangbord øverst på for eksempel raggsokker.

Rillestrikk kalles den teknikken hvor du strikker rett på både rettsiden og vrangsiden når du strikker frem og tilbake, og 1 pinne rett, 1 pinne vrangt når du strikker rundt.

Bare til pynt?

Så er det disse stjernene i oppskriftene. Hva betyr det, lurer jeg på. For min del er det fristende å tro at de bare er der til pynt, men Mona forklarer:

– Når det står stjerne på hver side av noe i en strikkeoppskrift, betyr det at det som står innenfor stjernene skal gjentas. Hvor mange ganger det skal gjentas står i oppskriften.

Flere ganger har jeg startet på prosjekter, men har måttet gi opp da jeg har kommet til begreper som «strikk en maske vridd rett» eller «øk alltid på første omgang i halvpatent».

Med Nilsens gode råd med meg i garnkurven, så jeg derfor frem mot å ta tak i strikkeprosjektene mine igjen med ny iver!

LUESTRIKK: Med hjelp fra en strikkekyndig og innstillingen om å ikke gi opp, er jeg kommet godt i gang med strikkingen. Foto: Mia Sandnes Nilsen
LUESTRIKK: Med hjelp fra en strikkekyndig og innstillingen om å ikke gi opp, er jeg kommet godt i gang med strikkingen. Foto: Mia Sandnes Nilsen Vis mer

Nå er det snart gått ett år og jeg må si at det ble en litt brokete start. Men med gode råd fra eksperten min- samt spole tilbake sikkert hundre ganger på strikkevideoer på Youtube for å få med meg hvordan man gjør akkurat det; Begynner jeg faktisk å bli en ganske så habil nybegynner. Om jeg får si det selv.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer