Bunad

Stryk bunadskjorta i dag

Den bør nemlig henge og tørke i flere dager for at den skal bli perfekt til 17. mai.

Å stryke bunadskjorta er en kunst alle kan lære seg. Få gode tips her. Foto: Per Ervland
Å stryke bunadskjorta er en kunst alle kan lære seg. Få gode tips her. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du kan være glad i bunad, og likevel synes at skjortestrykingen er noe herk. Bunaden er for mange det mest verdifulle antrekket i garderoben. I tillegg til dens verdi i kroner og øre, har den ofte en affeksjonsverdi som gjør det ekstra viktig å forvalte den med omhu. Hvis du gjør de riktige tingene hver gang du bruker bunaden, vil den vare i år etter år, og kanskje til og med i generasjoner.

Eksperthjelp

Om du ikke er en ekspert fra før, så kan du nå lære deg å stryke bunadskjorta riktig, en gang for alle. I videoen under viser Berit Oule ved Heimen Husflid i Oslo hvordan hun går fram for å få en rynkefri linskjorte.VASK:

Vask av skjorta

Skal du bruke bunaden på 17. mai er det greit å begynne å tenke på skjorta allerede nå, om den ikke allerede henger klar for den store dagen. Vask skjorta på vranga, gjerne i maskinen på 60 grader. Bruk nøytrale vaskemidler, for eksempel, Milo, og dropp tøymykner. Bruk gjerne vaskepose og unngå sentrifugering. Heng den opp til tørk. Bomullskjorte uten broderier eller lin tåler vanlig hvitvaskprogram.Vil du vaske skjorta for hånd er det lurt å bruke mye vann og godt oppløst vaskemiddel. Skyll minst fem ganger, først i lunket, deretter i kaldt vann. Dette er viktig, ellers kan skjorta lett gulne. Skjorta skal ikke ligge i bløt.LES OGSÅ: Fine 17. mai antrekk uten bunadSTRYKING:

To omganger

Når du er klar for å stryke kan du dynke skjorta og legge den i en plastpose og la den trekke litt. Oule har strykejernet på det varmeste, og gjerne med damp. Det er viktig at skjorta ikke er for våt, for det kan gi brune flekker når du begynner å stryke. Får du brune flekker skyller du bare opp skjorta og begynner på nytt igjen. Når du har strøket ferdig lar du den henge i minst 1-2 dager, slik at den tørker skikkelig. Gå kjapt over den igjen med tørt strykejernet dagen før du skal bruke den. Da blir den perfekt til du skal ha den på deg.

Start øverst

Det er lurt å begynne med halslinningen, og området rundt. Da kan du dra og jobbe deg rundt der det er mest detaljer og rynker, uten å være redd for å krølle til resten av skjorta. En linskjorte krever et hardt trykk på strykejernet, for at du skal få den helt glatt.

Perfekte ermer

Stryk mansjettene først. Å unngå strykekant midt på ermet er ofte en utfordring. Så er trikset å stryke midt på ermet først, der hvor strykekanten gjerne kommer. Brett så ermet tilbake slik det er naturlig å legge ermet sammen ved sømmen. Da kan du stryke midt på uten å være nær kantene, og vips er ermet perfekt strøket rundt hele uten sjenerende kanter. Se hvordan eksperten stryker bunadskjorta [obj:media:8576]VED BRUK:

Unngå gule flekker

Vær forsiktig med både parfyme og deodorant. Unngå å spraye direkte på skjorta, og la deodoranten tørke før du kler på deg. Andre grunner til gule flekker kan være feil vaskemiddel eller for varmt strykejern. Hvis du vil gjøre skjorta hvitere kan du legge den i bløt med det varmeste vannet som kommer ut av springen og masse godt oppløst hvitvaskpulver. La den ligge i en til to timer og skyll godt. Ikke bruk klor. Da blir linfibrene tørre og skjorta blir ødelagt. Noen ganger må vi leve med at skjorta ikke er helt kritthvit. LES OGSÅ: Nei, dette er ikke en bunadETTER BRUK:

Ketsjup er verst

Legg skjorta i kaldt vann om du er så uheldig og har fått noen flekker på den. Da får du løst opp alt som sitter i fibrene. Vask skjorta som vanlig etterpå. Flekkfjerningsmidler er for sterke for lin. Ketsjup er noe av det vanskeligste å fjerne. Hvis du er redd for skjorta di kan det være en idé å bruke en bomullskjorte hvor det er mye barn og kanskje en del søl, og spare den fine linskjorta til de mest spesielle anledningene. Noen ganger må man også bare leve med flekker. Etter mange års bruk er det godt gjort å holde skjorta helt plettfri.

Oppbevaring

Når du har vasket skjorta og hengt den til tørk bretter du den pent sammen og legger den et sted hvor den er beskyttet, gjerne i en pose. Det finnes faktisk også egne skjorteposer. Det er også enkelt å sy selv av et gammelt laken eller liknende. Ikke oppbevar skjorta hengende. Over tid vil det ødelegge skulderpartiet.

Gå over bunaden

Før du henger bort bunaden igjen er det et par ting du bør gjøre. Bruk en våt klut og få bort eventuelle flekker, og la den henge ute til lufting. Da vil den være klar for neste gang den får pynte deg opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer