Ashley Graham

Supermodellen Ashley Grahan (28) ble Glamours «Woman Of The Year»

Fikk egen Barbiedukke: - Hadde jeg hatt en slik Barbie da jeg vokste opp, hadde jeg kanskje ikke hatet lårene mine like mye.

ASHLEY GRAHAM: Supermodellen ble Glamours Woman Of The Year og ble hedret med sin egen barbiedukke. Foto: Rex Features
ASHLEY GRAHAM: Supermodellen ble Glamours Woman Of The Year og ble hedret med sin egen barbiedukke. Foto: Rex Features Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken hedret magasinet Glamour kvinner over hele verden med sin årlige prisutdeling: «Glamour - Women Of The Year». Supermodellen Ashley Graham (28) stakk av med den gjeveste prisen som årets kvinne, og ble hedret med sin helt egne Barbiedukke. 28-åringen har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og har gjort det svært godt som modell. Men kanskje spesielt for jobben hun har gjort for at kvinner skal være stolte av kroppen de har.

Hun ble oppdaget på et kjøpesenter i hjemstaten Nebraska som 12-åring. Hun var såkalt «katalogjente», men fikk likevel gjøre coveret for jentebladet YM (som nå er nedlagt). 

– Alle sa at jeg ikke var en ekte modell fordi jeg var tjukk og at jeg bare kom til å være en plus size-modell, har Ashley Graham tidligere fortalt KK.

Men etter skolen dro Ashley altså til New York for å gjøre karriere som modell. 

– Agentene ringte meg og sa jeg var for tjukk eller for liten. Jeg reagerte med å lete etter bekreftelse på feil steder: Hos de samme agentene og fra feil menn på fest. Det endte med at jeg sluttet å ta vare på meg selv fysisk og følelsesmessig. Det var ikke en bra tid, forteller hun.

– Alle sa at jeg ikke var en ekte modell fordi jeg var tjukk

Men hun glemmer ikke en ting moren hennes alltid minnet henne på:

– Jeg husket hva mamma pleide å si til meg: «Du er tøff, briljant og vakker». Og når jeg sa det til meg selv hadde det en utrolig effekt. Jeg begynte å tro på det selv. 

WOMAN OF THE YEAR: Ashley Graham vant den gjeve prisen. Foto: Afp
WOMAN OF THE YEAR: Ashley Graham vant den gjeve prisen. Foto: Afp Vis mer

- Dukken må ha cellulitter

Sammen med Mattel har Graham selv vært med på å utvikle Barbiedukken sin, og ble overrasket med det ferdige resultatet under prisutdelingen til Glamour. Til magasinet forteller også supermodellen at hun hadde noen betingelser for hvordan dukken skulle se ut. 28-åringen ønsket nemlig at Barbie-en skulle ha cellulitter og at det ikke skulle være noe mellomrom mellom lårene. 

Selskapet skal kun ha gjennomført Grahams sistnevnte ønske, fordi cellulitter på en dukke ville visst ha sett ut som en produksjonsfeil i stedet for faktiske cellulitter. Antrekket til dukken har også supermodellen bestemt seg, og grunnen til hvorfor det en kort kjole med en denimjakke over var enkel:

- Jeg har aldri vært en jente som har dekket til kroppen min. 

Mye har skjedd i moteindustrien de siste årene, men nettopp det å slutte å kalle en formfull modell for en modell i stedet for «plus size», er fremdeles noe Graham fortsetter å jobbe med. Som barn lekte også hun med Barbiedukker som mange av oss, og mener at hadde hun selv hadde hatt en slik dukke da hun var liten, ville hun kanskje ikke ha sett på kurvene sine på en så negativ måte.

- Hadde jeg hatt en slik Barbie da jeg vokste opp, hadde jeg nok ikke hatet lårene mine like mye, forteller hun til Fashionista.

LES OGSÅ: Gigi Hadid: - Jeg ble bedt om å gå ned i vekt

«Kjære lår, jeg er glad i dere»

I tillegg til å gjøre modelljobber, og nå ha laget sin egen Barbie-dukke, har hun startet sin egen kampanje. Den går ut på å fortelle motebransjen og verden for øvrig at kvinner faktisk kommer i alle størrelser. Hun kaller seg kroppsaktivist.

– Det har ikke vært noen som meg før, med fett på ryggen, cellulitter på armene og klumper og dumper her og der, representert i film og media. Kvinner har lenge blitt fortalt at de er stygge når de har et par ekstra kilo for mye. Jeg forsøker å fortelle at kropper kommer i alle former – og at de kan være modeller.

Og folk lytter. I fjor holdt hun en rørende forelesning om sin oppsiktsvekkende karriere på konferansenettverket TED Talks. Hun står på scenen foran et speil og sier: «Kjære lår, dere er så sexy at dere ikke klarer å la være å gni dere inntil hverandre. Jeg er glad i dere». Hun fortalte at det var frigjørende å akseptere at hun ikke passet inn i noen annen form enn sin egen. Det er bedre å være den rollemodellen du vil være, i stedet for å forsøke å ligne på damer andre mener er fine. Over 1 million mennesker har sett videoen på YouTube. 

– Moteindustrien vil tjene på å inkludere alle typer kvinner, sier hun og viser til at bransjen nå i større grad enn før bruker modeller av ulike størrelser og etnisiteter og at folk flest faktisk ikke er modelltynne.

STORFORNØYD: Supermodellen ba spesifikt om at Barbiedukken hennes skulle ha større lår og cellulitter. Foto: Afp
STORFORNØYD: Supermodellen ba spesifikt om at Barbiedukken hennes skulle ha større lår og cellulitter. Foto: Afp Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om cellulitter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer