At Rihanna venter sitt første barn, har tatt nettet med storm. Å følge nøye med på de stilige kjendisparene sine liv, er tross alt en hobby mange tar del i! Men enten du holder deg oppdatert på det siste av kjendis-scoop eller ei, har du kanskje fått med deg Rihannas iøynefallende gravidantrekk?
Superstjernen, moteikonet og beauty-dronningen sparer ikke på kruttet antrekksmessig om dagen. Magen som huser barnet hun venter med rapper A$AP Rocky, får gjerne stå i sentrum.
Low-waist? Ikke noe problem! Croptops? Gjerne! Kløft? Så klart! Og designerklær? De kan skreddersys! Ifølge amerikanske ELLE har Rihanna «forandret gravidmote for alltid» , og High Snobiety stempler antrekkene hennes som «allerede historiske»
Rihanna hylles på sosiale medier og i internasjonale medier for sin usjenerte gravid-styling, og får æren for å sparke i gang debatter om kvinner, kropp og graviditet. Ikke alle er like fan av kontroversen.
Hvorfor sjokkerer noe så naturlig som en gravidmage, egentlig?
- Selv i 2022 er det dessverre mange som henger litt igjen. De mener vel at når man er gravid, så skal man ikke lenger være sexy eller vise for mye hud, sier Nikoline Anundsen som er moteprofil, ernæringsveileder, influencer og trebarnsmamma til KK.

Dette skal Ashley Grahams tvillinger hete
- Blir sett ned på
Personlig, elsker Anundsen å se Rihanna vise frem gravidmagen sin. Etter tre graviditeter, har Anundsen forståelse for at mange kvinner føler seg ukomfortable i egen kropp under en graviditet. Selv synes hun at en gravidmage er noe av «det vakreste som finnes». Og understreker at den ikke må skjules.
- Stilen til Rihanna er kanskje ikke for alle, og spesielt ikke for klimaet vi har her, men det er utrolig inspirerende å se at hun omfavner den voksende magen sin. Hun ser så stolt ut og det er så fint!
Hun mener Rihanna går frem som et viktig eksempel vi har behov for, på grunn av forventningene som legges på gravide kvinner.
- Det blir dessverre sett litt ned på om man fremdeles har et behov for å kle seg sexy eller vise hud.
- Disse forventningene hører ikke hjemme i 2022, mener jeg. Graviditet er noe av det mest naturlige og vakreste som finnes, og burde absolutt ikke gjemmes bak en sliten joggedress eller en oversized hoodie, sier hun.
Anundsen påpeker at mens noen gravide kanskje synes den voksende magen kan føles fremmed, og heller vil skjule den, finnes det andre som aldri har følt seg mer kvinnelig, vakker og sterk enn mens de går gravide.
- Denne selvtilliten bør ikke drepes av at noen forventer at en mamma kun er en mamma og må ruge hjemme på sofaen i store klær.

Samfunnet har skapt et bilde på både hva det betyr å være mamma og hva som er en typisk mammastil, mener Anundsen. Før man blir gravid er det mer aksept for at man kan være som man vil.
- Med én gang graviditetstesten viser to streker forventer samfunnet at du skal passe inn i den snevre definisjonen på hva en mor er og hva en mor har på seg, sier hun.
En definisjon som passer de aller færreste, tror Anundsen. Rihanna kan bidra til å gjøre det lettere for folk å være seg selv.
- Hun har nesten, bare nesten altså, inspirert meg til å bli gravid en fjerde gang, kun for å kjøre en enda mer bold preggo style!

- Trenden med kroppssminke kan være skadelig
- Magen har nesten blitt et accessoar
Selv om det kan sies at Anundsen har prioritert mote, stil og spreke antrekk under egne graviditeter, innrømmer hun at det ikke nødvendigvis har vært lett.
- I løpet av mine tre graviditeter har jeg følt meg på mitt råeste, men også på mitt aller dårligste. De dagene jeg følte meg bare tjukk og fremmed, ble det ekstra viktig å gjøre en liten innsats for å føle meg fresh, forteller hun.
I starten av graviditetene har det vært en «kjempeutfordring» å kle seg, innrømmer hun.
- Da har jeg følt at klærne mine blir trangere, mens magen ikke har vært tydelig gravid enda, sier Anundsen.
Dette beskriver hun som en mellomfase, hvor hun for det meste har følt seg mett og oppblåst. Men så fort magen har begynt å komme, har det blitt gøy å kle seg igjen.
- Da har magen nesten blitt et accessoar! Jeg har unngått å kjøpe for mye gravidklær, delvis fordi utvalget er helt elendig, men også fordi jeg har villet ha en garderobe jeg også kan bruke etter graviditeten. Plagg med stretch ble min best venn! tipser hun.


- Jeg turte ikke være åpen om at jeg ønsket keisersnitt
Anundsen beskriver mange av antrekkene sine som «lite gravid-vennlige». Hun har ikke vært redd for å vise mye hud. Til tross, forteller hun at folk flest har vært positive til stilen hennes.
Det mange derimot påpeker er at de ikke skjønner hvordan hun orker å kle seg opp. Både under graviditeten og etter at hun ble mamma.
- For min del tar det ikke noe lenger tid å kle på meg noe jeg føler meg fin i enn noe stygt. I tillegg til at det får meg til å føle meg litt bedre, gir det meg en sånn «mama you got this»-tankegang, forteller hun.
Ganske så in tune med Rihanna selv, som har uttalt til Page Six at «når du ser bra ut, føler du deg bra».
- Det kan virkelig få deg opp av sofaen og få deg til å føle deg som en bad bitch, har superstjernen sagt om gravidmoten.


– Jeg har vært nervøs for å gå gravid igjen
- Vi blir veldig opptatt av kropp
Bente Sommerfeldt er psykologspesialist ved Villa Sult i Oslo. Gjennom prosjektet Mammakroppene, har hun forsket på ulike kvinner med historie med spiseforstyrrelser sitt forhold til egen gravid- og mammakropp.
Sommerfeldt kan være med på å hylle Rihanna som viser det hun synes er en sunn og ganske normal gravidkropp og mage. Hun er et viktig forbilde for mange, mener Sommerfeldt. Men hun er mest opptatt av hvordan den digitale og visuelle verden vi lever i skaper utfordringer for mange gravide kvinner.
- I en tid hvor alt er visuelt, er den gravide kroppen er blitt noe ganske allment. Mange kan ha meninger om den, og sammenligning med andre blir gjeldende i stor grad, mener Sommerfeldt.
Sosiale medier og bilder av mager bidrar til å gjøre oss oppmerksom på kroppen som et objekt som skal vises frem til verden i enda større grad.
- Vi ser alltid ut i verden etter forbilder og idealer, og det er klart at når folk deler gravidmagen sin, så følger det også oppfatninger av hvordan gravidkroppen skal være, hvordan magen skal se ut, sier hun.
Den digitale verdenen vi lever i gjør at mye handler om det ytre, minner Sommerfeldt.
- Ved graviditet blir dette ytre så veldig håndfast. Det går på størrelse, gram, vekt - det går på telling, måling, veiing. Vi blir veldig opptatt av kropp. Og hvor fort får man mange, hvor fort får «kroppen tilbake igjen».
Dette kan være triggende for mange. Mange gravide kvinner opplever at får tilbakefall av problemer med kropp og mat, mens andre utvikler nye problemer med dette under graviditet.
Her mener Sommerfeldt likevel at man i dag på sosiale medier er flinke til å ta ansvar og jobbe for å motvirke utfordringene knyttet til hva og hvordan man deler om gravidkropp.
- Problemet er ikke alltid akkurat hva du legger ut, men måten det blir lagt ut. Og at dette kanskje stjeler oppmerksomheten fra andre ting - som barnet, eller hva kroppen får til. Det er jo det triste med det, og det blir kanskje ekstra synlig når det gjelder graviditet, sier Sommerfeldt.

Gir blaffen i kritikken - stråler på nye gravidbilder!
- Drømmer om en kropp de tenker er innenfor
Sommerfeldt sier derimot at hun er usikker på om hun kan kjenne seg igjen i at det eksisterer normer knyttet opp mot det å skjule gravidmagen sin eller kle seg sånn eller sånn. Hun observerer at valg av klær og stil heller handler om sammenligning og egne komplekser.
- Hva oppfattes som anstendige gravidkær? Jeg er litt usikker på hvor mye som er allment når det gjelder disse normene.

Hun tror det derimot eksisterer normer om at man skal vise frem magen sin. En gravid mage er jo tross alt ganske synlig.
Formeningene om en gravidmage er mange. Sommerfeldt tror mye handler om idealer.
- Det eksisterer mange idéer om hvordan en gravidkropp skal se ut. Mange har en drøm om en kropp de tenker er innenfor disse, kanskje at magen stikker ut, men at de ikke ser gravid ut bakfra, for eksempel. Kroppen skal helst forbli den samme med unntak av en kul på magen, forklarer hun.
- Ikke alle får den kroppen de hadde sett for seg. Her tror jeg det er et skille mellom de som er tilfredse, og vil vise frem hele kroppen sin som gravid, og de som ikke er det, mener Sommerfeldt.

- På grunn av korona fikk jeg aldri kjenne lukten av mine nyfødte barn
- Ikke (bare) sosiale medier sin skyld
Og det er nettopp dette fokuset på det idéelle som skaper problemer, tror Sommerfeldt. En gravid som er opptatt av idéalkroppen, og gjerne sammenligner seg med andre, har større risiko for å føle seg misfornøyd med egen kropp enn en annen som ikke gjør det samme.
- Jeg er ingen tilhenger av å sette opp regler for hva man skal og ikke skal, men det er alltid viktig å stille seg selv spørsmål som: «Hva driver meg til å dele dette? Hvorfor følger jeg denne kontoen, hva gir det meg?»
Hun mener det er viktig å finne ut av om man viser og deler av kroppen sin for egen del, for å føle seg bra eller kanskje for å utfordre seg selv - eller om man drives av helt andre ting. Som likes og engasjement på sosiale medier, for eksempel. Motivet bak er viktig.
Likevel minner hun om at det er fint å ta hensyn til effekten av påvirkningskraft i sosiale medier:
- Er man en profil som har mange følgere, bør man tenke på hvilken påvirkningskraft man har på mange kvinner. Sunn fornuft og sunt nettvett, rett og slett, mener hun.

I tillegg, har vi en jobb å gjøre selv. Når det kommer til å ta avstand fra det som oppleves som vanskelig.
- Husk også at jo mer man selv deler av gravidkropp-bilder på sosiale medier, jo mer opptatt blir man av det. Da får du opp mer graviditet i feeden din, algoritmene drives mer av det, og du risikerer å bli en større del av det, forklarer hun.
Når det er sagt, opplever hun at de gravide kvinnene hun har jobbet og snakket med, er generelt gode på nettopp dette.
- Jeg synes ofte at mange gravide er kritiske, og bevisste, på hva de skjermer og utsetter seg for, kan hun fortelle.
- Det er ikke sosiale medier sin skyld - det er å forenkle det altfor mye. Det er snakk om en sammenligningskultur vi har, sier hun.
