Symesterskapet

Symesterskap-vinneren startet sykurs i en garasje i Kambodsja

- Jeg elsker det og er så utrolig takknemlig for å kunne bidra med det lille jeg kan.

REBEKKA SLETTEBØ: 24 år gamle Rebekka fra Nærbø jobber som sosionom, brudekjoledesigner og driver et prosjekt i Kambodsja. Foto: Privat
REBEKKA SLETTEBØ: 24 år gamle Rebekka fra Nærbø jobber som sosionom, brudekjoledesigner og driver et prosjekt i Kambodsja. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en mørk garasje, helt uten air condition og taklys, midt i Kambodsja, sitter Rebekka Slettebø (24) og syr sammen med tre jenter hun møtte her da hun var 16 år. Rundt dem spiser mus på stoffene de lager klærne av, mens myggen «spiser opp» Rebekka og jentene.

Prosjektet startet som mange andre bedrifter, helt fra scratch og uten spesielt mye. Men det er nok ikke mange nyoppstartede bedrifter i Norge som må se på at mus spiser opp prosjektet deres.

I KAMBODSJA: Med hjelp fra menigheten hjemme i Norge, kunne Rebekka lære disse jentene å sy på maskin. Foto: Privat
I KAMBODSJA: Med hjelp fra menigheten hjemme i Norge, kunne Rebekka lære disse jentene å sy på maskin. Foto: Privat Vis mer

Denne høsten har Rebekka vært å se i NRK-serien Symesterskapet. Her kjemper kreative, syglade nordmenn seg gjennom en rekke ulike oppgaver. Serien er nå over og Rebekka står igjen som symester! I flere uker har hun skapt de mest fantastiske plaggene ut av alt fra tepper til gardiner. Noe Rebekka i aller høyeste grad er vant til.

Prosjektet i Kambodsja er ikke nytt av året. Det begynte med at Rebekka Slettebø og tanta reiste ned til Kambodsja med menigheten deres da hun var 16 år gammel. I løpet av to uker der opplevde de svært mye fattigdom.

- Det gjorde inntrykk, forteller Rebekka til KK, som etter den første reisen har dratt tilbake flere ganger.

For fire år siden bestemte hun seg for å reise til Kambodsja og være der i ett år gjennom et utvekslingsprogram som IMI-kirken i Stavanger og fredskorpset hadde.

- Poenget med utvekslingen var at vi skulle bidra med noe positivt i lokalsamfunnet, enten det var å undervise i engelsk, drama eller andre ting. Jeg sto derfor fritt til å gjøre en del ting som jeg hadde lyst til.

Ikke lenge etter møtte hun tre jenter. Rebekkas positive bidrag til samfunnet skulle vise seg å bli et sykurs for disse jentene. Lokalet ble denne mørke garasjen uten lys og luft, men utstyr til å faktisk sy, manglet.

Hun spurte menigheten hjemme om de ville gi en gave til syprosjektet - og det ville de!

- Vi fikk penger til å kjøpe tre symaskiner, stoff og utstyr.

Etter alt var på plass, møttes jentene to ganger i uken for å ha sykurs. Til tross for at omgivelsene ikke var optimale, holdt den lille sygjengen på drømmen om å en gang selge det de lagde.

BLE BEDRIFT: Nå selger Rebekka (i front) klærne jentene i Kambodsja syr via en nettbutikk. Foto: Privat
BLE BEDRIFT: Nå selger Rebekka (i front) klærne jentene i Kambodsja syr via en nettbutikk. Foto: Privat Vis mer

Startet nettbutikk

Ett år senere vender Rebekka snuten tilbake til Norge. I bagasjen har hun et lass med barnekjoler. Hjemme i Norge begynner Rebekka å selge kjolene. Pengene hun tjener gikk til jentene i Kambodsja, slik at de kunne spare til utdanning.

- Vi ble enige om å lage en nettbutikk hvor jeg kunne selge alt vi lagde. I dag, fire år senere, har jentene jeg hadde sykurs for sitt eget sykurs for alle som vil. Vi har fått et eget rom hvor vi syr, der det både er air condition, kjøkken og toalett.

Rebekka reiser ned en gang i året med nye produkter de kan produsere til nettbutikken, samt at hun drifter det administrative og kreative.

- Jeg ønsker å være en del av dette så lenge som mulig. Jeg elsker det og er så utrolig takknemlig for å kunne bidra med det lille jeg kan. På denne måten kan jentene få en litt bedre økonomi og lære seg et håndverk.

Prosjektet heter «Jivet». Det betyr liv på khmer, språket de snakker i Kambodsja. Tanken bak det hele er at mennesker med mindre heldige utgangspunkt i livet skal få seg en ny start og et nytt liv.

Selv om en del av målet til dette prosjektet er at disse menneskene kan opparbeide seg en inntekt, er det ikke det som motiverer syerskene i Kambodsja.

- De sier de ville ha drevet med sykurs uansett om de fikk betalt eller ikke. De ser hvor viktig det er og hvor mye det betyr for lokalsamfunnet.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Begynte å sy som niåring

Ni år gammel ønsket Rebekka seg tangatruser. Men som andre på den alderen med lignende ønsker, var svaret fra foreldrene nei.

- Da fant jeg ut at jeg kunne like så godt bare klippe mine gamle truser og gjøre dem om til tangatruser. Jeg ble bitt av basillen og har sydd siden!

Etter hvert gikk Rebekka videre fra tangatruser til å lage bh-er av gamle skulderputer, og kjoler av pappas gamle t-skjorter og skjorter.

- Jeg fikk min første symaskin da jeg var 13 år, og lagde min egen YouTube-kanal på samme tid. Det var gjennom andre YouTube-ere jeg lærte meg å sy, samtidig som jeg laget filmer av mine egne prosjekter.

SYMESTER: Rebekka vant årets sesong av Symesterskapet! Foto: Skjermdump fra serien på NRK
SYMESTER: Rebekka vant årets sesong av Symesterskapet! Foto: Skjermdump fra serien på NRK Vis mer

Kanalen hennes begynte etter hvert å vokse, og plutselig fikk Rebekka tilbud om ulike samarbeid. En stor mulighet, men ikke den rette for Rebekka.

- Jeg følte at kreativiteten ble begrenset til hva samarbeidspartnere ønsket. Så jeg sluttet med kanalen og fikk tilbake sygleden og friheten til å lage det jeg selv ville.

Som 15-åring sydde hun sin første brudekjole i sengetøy. Noen år senere fikk hun muligheten til å sy en kjole til en brud.

- Jeg ble forelsket i å sy brudekjoler. Til mitt eget bryllup tok jeg den helt ut og sydde tre kjoler.

STORKOSER SEG: Til slitt eget bryllup hadde Rebekka tre egendesignede kjoler. Foto: Privat
STORKOSER SEG: Til slitt eget bryllup hadde Rebekka tre egendesignede kjoler. Foto: Privat Vis mer

Rebekka storkoser seg med å sy brudekjoler. Og selv om bestillingene har tatt seg opp etter deltagelsen i Symesterskapet, jobber hun som sosionom på siden.

- Det gir meg tid til å bygge opp bedriften min og alle prosjektene jeg har på siden.

Nå drømmer hun om, og jobber for, å drive både med syprosjektet i Kambodsja og brudekjolene mine på fulltid.

- Selv er jeg kristen og tror det er en mening med livet som er større enn suksess og en fin familie. Det har alltid vært en trygghet for meg å vite at uansett hvor mye jeg driter meg ut, sliter eller feiler, har jeg en tro som står fast.

LAGER BRUDEKJOLER: En dag håper Rebekka på å kunne leve av å sy brudekjoler. Foto: Privat
LAGER BRUDEKJOLER: En dag håper Rebekka på å kunne leve av å sy brudekjoler. Foto: Privat Vis mer
Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer