Mote

Tabbene du bør unngå på Instagram

Stadig flere nordmenn blir avhengige av bildedelingstjeneste.

ØYEBLIKKS-LYKKE: Flere og flere av oss bruker Instagram til å dele egne mobilbilder. Husk at det er visse regler for skikk og bruk. Foto: Inga Jeanette Rubach
ØYEBLIKKS-LYKKE: Flere og flere av oss bruker Instagram til å dele egne mobilbilder. Husk at det er visse regler for skikk og bruk. Foto: Inga Jeanette Rubach Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som legger ut bilder med hashtag #love, #instagood, # fashion, #me, #cute eller #picoftheday? Da er du godt kjent med Instagrams desidert mest populære hashtags. Men både for deg - og de som ikke er fortrolige med bildedelingstjenesten, kan det være lurt å lese videre. Ettersom Instagram øker i rekordfart, er det nemlig en del ting du bør vite før du «deler i vei».

Flying start

I løpet av bare to år har Instagram blitt hovedutfordreren til sosiale medier som Facebook og Twitter.90 millioner mennesker over hele verden bruker nå tjenesten - som ble kjøpt av Facebook for én milliard dollar tidligere i år. Mens du på Facebook må «jobbe for» hvert vennskap, kan bildet ditt bli sett av tusenvis av ukjente Instagram-brukere over hele verden - hvis du hashtagger «smart nok» og tar gode nok bilder.- Fordi tjenesten er integrert med Facebook, får du umiddelbart en flying start. Du har allerede et nettverk å samhandle med. Praksisen med hashtagger er interessant fordi den er så målrettet mot å bli sett utover nettverket du allerede har. Det er stor status knyttet til antall likes, sier Marika Lüders, som forsker på sosiale medier ved SINTEF.Hun oppfordrer alle brukere til å sette seg inn i skikk og bruk-reglene for tjenesten, men kan ut over det ikke se noen «farer» ved å bruke tjenesten.- Alle må selvsagt tenke nøye gjennom om de er fortrolige med at disse bildene blir lagt offentlig ut på nettet og at de kan deles videre, understreker hun.

Se og bli sett

Den enorme økningen i salg og bruk av smarttelefoner er årsaken til at dette sosiale nettverket for bilder er blitt et unikt verktøy for kjendiser som vil promotere seg selv.Kim Kardashian, Justin Bieber og Taylor Swift er blant de mest populære Insta-brukerne.Men også motedesignere, bedrifter, organisasjoner og politikere har stor glede og nytte av Instagram.Mens en ny undersøkelse viser at Twitter brukes til å følge kjendiser - og å diskutere aktuelle saker og temaer, er Facebook det sosiale mediet for nære relasjoner. Twitter skiller seg også ut ved at det er like mange menn som kvinner der, og at de bruker det stort sett likt.

Slik kommer du i gang

Er du nybegynner på Instagram, har Mashable en god guide til hvordan du kommer i gang. Husk at standardinnstillingen er at brukerprofilen din er offentlig. Du må derfor endre innstillingene til privat brukerprofil hvis du bare vil dele bildene dine med de du kjenner og har godkjent.Det unike med Instagram er redigeringsmulighetene med de ulike fotofilterne som du kan legge på mobilbildene dine. Plutselig ser et enkelt hverdagsbilde helt proft ut. Noen filtere forsterker fargene i et bilde, andre duser det ned og gir det et gammeldags vintage/retro-uttrykk. En fantastisk retusjeringsmulighet med andre ord.Men husk altså at det er visse regler for skikk og bruk.I følge Huffington Post er det 11 ting du bør unngå å gjøre på Instagram De viktigste av dem er:* Post bare bilder som du har tatt selv med din egen smarttelefon. Det er ikke meningen at du skal ta bilder fra nettet eller et annet kamera. Det er både uhøflig - og ulovlig å ta skjermdump av andres bilder, endre filter og legge det ut som sitt eget.* Det ligger i navnet at dette skal være øyeblikksbilde og hverdagsmagi (Kodak-moments), ikke dine arkivbilder som er tatt med proft speilreflekskamera.*Tenk på hvor ofte du legger ut bilder. Det kan være ganske irriterende når noen legger ut 10 bilder i timen fra et arrangement de er på.* Vær kritisk til hva du legger ut. Dette skal ikke være registrering av hva du tenker på til enhver tid eller hvor det er, det bruker du Facebook til - her skal det være dine fineste bilder.* Unngå klisjeene. Joda, det kan være fint med matbilder, barnebilder, hunder og selvportretter, men alt har en grense. Det blir fryktelig fort slitsomt og kjedelig og se på andres mat, andres barn og andres ansikter.* Det er ikke god skikk og bruk å snikfotografere folk og skrive stygge ting om andre. Det er rett og slett visse ting du bare ikke skal ta bilde av og dele med andre.* Når du hashtagger bildene dine, skal det være relevante hashtagger og ikke for mange. Det er slitsomt å lese for andre og drukner hele budskapet ditt. Vil du finne andre bilder fra f.eks KK-mila tidligere i år, søker du bare på #kkmila, så finner du alle bildene som ble delt i forbindelse med løpet fra Aker Brygge.På denne bloggen gir Instagram gode tips til hvordan du hashtagger bildene dine best - slik at andre finner bildene dine.* Like/heart et bilde fordi du synes bildet er kjempefint. Ikke forvent å få likes tilbake, det er ikke slik det funker. PS. Nå kan du også følge @kkmagazine og @motesilje på Instagram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer