Hudpleie:

Tabbene som gjør at huden eldes raskere

Er du flink til å pleie huden din? Det er nok mange av oss som ikke behandler huden så bra, uten at vi er klar over det selv.

HUDPLEIE: Ikke sluntre unna fjerning av sminke, og husk å rense huden både morgen og kveld! FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Ikke sluntre unna fjerning av sminke, og husk å rense huden både morgen og kveld! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste er opptatt av å ta vare på huden, og gjør det som skal til for å holde huden ung så lenge som mulig. Det er likevel noen tabber mange gjør, som kan føre til at huden eldes raskere.

– Rask aldring av huden forårsakes av flere ting, slik som overdreven soling og for lite bruk av solbeskyttelse, for lite søvn, fete, uvirksomme kremer, stress, forfrysning, røyking og for mye alkohol, forklarer kosmetisk dermatologisk sykepleier Mojgan Abdeh og hudlege Bjørn Bondevik, ved Dr. Bondeviks Privatklinikk.

Lite fysisk aktivitet vil også påvirke huden negativt. Styrketrening er spesielt bra for huden, da musklene frigjør forskjellige proteiner (myokiner) under aktivitet. Myokinene forlater muskelcellene, og påvirker andre deler av kroppen, noe som en gunstig for huden. Riktig mat er også viktig.

SPIS RIKTIG: Bondevik og Abdeh ved Dr. Bondeviks Privatklinikk anbefaler å spise riktig, for å holed huden ung. FOTO: Privat
SPIS RIKTIG: Bondevik og Abdeh ved Dr. Bondeviks Privatklinikk anbefaler å spise riktig, for å holed huden ung. FOTO: Privat Vis mer

– Mat som er rik på vitamin A og C, i tillegg til mineralet sink, er godt for huden. Fet fisk og grønnsaker er bra, men ikke for mye frukt på grunn av fruktose. Sukker er hudens verste fiende – det reduserer dannelsen av kollagen, og frigjør testestoron som påvirker talgkjertlene. Det kan føre til fet hud og øke risiko for akne, sier Bondevik og Abdeh.

– Er du flink til å drikke vann (og mindre kaffe, da koffeinet kan gjøre kroppen og huden dehydrert), vil det påvirke hudens struktur og utseende, og dermed forhindre at huden eldes, sier Aina Pettersen Holmen, hudpleier og apotektekniker ved Apotek 1.

Ikke sov med ansiktet i puta!

En tabbe mange av oss gjør, er at vi sover med ansiktet ned i puta. Dette fører til at øynene blir mer hovne, og huden taper kollagen over tid. Prøv å venne deg til å sove på ryggen – det er også bedre for ryggen din!

– Søvn vil også påvirke huden – får du for lite søvn, vil huden bli grå og trist, da den ikke får regenerert seg gjennom en natt med god søvn. Stress, ved eksamensperioder eller i småbarnstiden, vil også påvirke huden negativt. Det er vanlig med utbrudd og økt forekomst av tilstoppinger i huden. I disse periodene er det ekstra viktig med gode renserutiner, sier Holmen.

Glemmer du å fjerne sminken før du legger deg? Eller, slik det ofte er, du gidder ikke? Mange går i den fella. Men ønsker du å holde huden ung, bør du ikke sluntre unna – gode renserutiner påvirker huden i stor grad, og motvirker tidlig aldring.

– Huden bør renses hver morgen og kveld. Rens om morgenen fjerner overskudd av talg og avfallsstoffer som skilles ut i løpet av natten, slik at huden blir frisk og klar for daglig fuktighetspleie. Denne rutinen er et godt utgangspunkt før du legger dagens sminke.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta med deg ansiktsrens på trening

– Det er viktig at du finner produkter som passer til din hudtype

Rens ansiktet på kvelden for å fjerne sminke, forurensing, støv, svette og talg som legger seg på huden i løpet av dagen. Ifølge Holmen er det viktig å rense huden, også dersom man ikke bruker sminke.

– Det er viktig at du finner produkter som passer til din hudtype og tilstand. Har du tørr hud, kan det være smart å velge en renseolje eller rensemelk som etterlater huden myk og fuktet. Er hudtypen din normal til kombinert, kan det føles bedre med en frisk rensegele eller et rensekum.

VELG RIKTIGE PRODUKTER: Hudpleier Aina P. Holmen mener det er viktig å finne riktige produkter til sin hudtype. FOTO: Privat
VELG RIKTIGE PRODUKTER: Hudpleier Aina P. Holmen mener det er viktig å finne riktige produkter til sin hudtype. FOTO: Privat Vis mer

Felles for alle hudtyper er at renseproduktet bør masseres inn i ansiktet med varsomme sirkelbevegelser – husk pannen og halsen. Har du på øyesminke, bør du bruke en egen sminkefjerner som er tilpasset øynene. Avhengig av produkt, skal dette skylles av med vann eller fjernes med fuktede bomullspads.

– Etter rens bør du alltid bruke ansiktsvann eller toner for å klargjøre huden og stabilisere pH-verdien. Toner bør brukes sammen med fuktige bomullspads, og skal normalt ikke skylles av.

LES OGSÅ: Fem ting du ALDRI bør smøre i ansiktet

Kan være lurt å eksfoliere huden

Ifølge Holmen er en viktig del av renserutinen å eksfoliere huden to ganger i uken. Eksfoliering fjerner døde hudceller og fremmer produksjon av nye, friske hudceller, for å motvirke at huden eldes tidlig.

– Det finnes flere ulike varianter på markedet. Enzympeeling er en effektiv og skånsom variant som alle kan bruke. Enzympeeling er basert på enzymer fra frukt som ananas og papaya, disse «fordøyer» døde hudceller og huden kjennes myk, frisk og klar.

Holmen forklarer at noen foretrekker klassisk eksfoliering med små korn. Ved bruk av disse bør du være ekstra skånsom når produktet masseres på huden.

Det er bedre med et par minutters skånsom massasje, enn 15 sekunder «rubbing» som gjør huden rød og irritert. Tenk også over hvilket produkt du velger. Jeg anbefaler å ta et produkt uten mikroplast, da det er skadelig for livet i havet!

Er du en person som virkelig går inn for å pleie huden riktig, er det smart å bruke en maske én eller to ganger i uken. Her finnes det mange varianter å velge mellom.

– Fordelen med en ansiktsmaske er at du får et boost av ingrediensene i masken, enten det er for fukt, anti age eller mot urenheter eller sensitiv hud. Maske legges alltid på til slutt, etter rens og eksfoliering, sier Holmen.

LES OGSÅ: Hva kan du gjøre for å unngå rynker?​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer