Hudpleie:

Tabbene som gjør at huden eldes raskere

Er du flink til å pleie huden din? Det er nok mange av oss som ikke behandler huden så bra, uten at vi er klar over det selv.

HUDPLEIE: Ikke sluntre unna fjerning av sminke, og husk å rense huden både morgen og kveld! FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Ikke sluntre unna fjerning av sminke, og husk å rense huden både morgen og kveld! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste er opptatt av å ta vare på huden, og gjør det som skal til for å holde huden ung så lenge som mulig. Det er likevel noen tabber mange gjør, som kan føre til at huden eldes raskere.

– Rask aldring av huden forårsakes av flere ting, slik som overdreven soling og for lite bruk av solbeskyttelse, for lite søvn, fete, uvirksomme kremer, stress, forfrysning, røyking og for mye alkohol, forklarer kosmetisk dermatologisk sykepleier Mojgan Abdeh og hudlege Bjørn Bondevik, ved Dr. Bondeviks Privatklinikk.

Lite fysisk aktivitet vil også påvirke huden negativt. Styrketrening er spesielt bra for huden, da musklene frigjør forskjellige proteiner (myokiner) under aktivitet. Myokinene forlater muskelcellene, og påvirker andre deler av kroppen, noe som en gunstig for huden. Riktig mat er også viktig.

– Mat som er rik på vitamin A og C, i tillegg til mineralet sink, er godt for huden. Fet fisk og grønnsaker er bra, men ikke for mye frukt på grunn av fruktose. Sukker er hudens verste fiende – det reduserer dannelsen av kollagen, og frigjør testestoron som påvirker talgkjertlene. Det kan føre til fet hud og øke risiko for akne, sier Bondevik og Abdeh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer