Tantra

Tantra kan redde forholdet deres

Du trenger bare bruke fem minutter i starten, ifølge eksperten.

TANTRA OG TANTRISK SEX: Nei, det er ikke så vilt og skummelt som du kanskje forestiller deg ... Foto: Scanpix
TANTRA OG TANTRISK SEX: Nei, det er ikke så vilt og skummelt som du kanskje forestiller deg ... Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: - Seksuelle problemer mellom mennesker handler ofte om det at man skal et sted, man har et mål.

- Med en gang vi skal prestere noe, forlater vi nået, sier psykoterapeut og Tantra-lærer Grethe Rønning. 

Når vi forlater nået, er det lett å miste kontakten både med seg selv og partneren. Det å være fraværende gagner ikke akkurat kjærlighetsrelasjonen og gnisten som en gang var der.

Derfor er Grethe Rønning overbevist om at vi trenger nye modeller for parforhold. Og Tantra tilbyr, slik hun ser det, nettopp dette. Men hva er egentlig Tantra? Mange tror kanskje at det handler om orgier og vill sex, men dette stemmer ikke. 

LES OGSÅ: Ulla og Brian hadde ikke hatt sex på ett år - så oppdaget de tantra

– Tantra er det motsatte av et raskt nummer. Når man praktiserer Tantra er det den dype kontakten som er viktigst. Da er vi på besøk i hverandres sjel, sier sexolog Eva Henriette Mohn. 

Tantra hadde sitt utspring i India for om lag 5000 år siden, og er en livsfilosofi som omfatter absolutt alt – også seksualiteten vår. Det er en indre vei, der seksualiteten blir forbundet med hjertet og en høy grad av bevissthet. Men hva har det med deg og kjæresten din å gjøre?

LES OGSÅ: Ta initiativ til sex

Åpne øynene

Hvor tilstede er du med din partner? Tantra handler faktisk aller mest om å være til stede med oss selv og med hverandre. Ja, det handler om å møte livet med et åpent hjerte. I sitt arbeid, treffer sexolog Mohn mange par som innrømmer at de sjeldent tar på hverandre, sitter ved siden av hverandre eller holder hender. Det er også mange som forteller at de holder øynene lukket når de har sex eller får orgasme.

– Mange forsvinner inn i hver sin egen lille satellitt under orgasme. Da blir nærkontakten borte, og vi kan lett føle oss ensomme, sier Mohn.

Hun mener at Tantra såvisst kan bidra positivt til parforholdet, både ved at det fører oss nærmere hverandre og åpner opp for mer nytelse. Ett sted å begynne er å holde øyenkontakt under samleiet og orgasmen. 

Kunsten å være tilstede

Psykoterapeut Rønning er enig. Som parterapeut har hun erfart mang en gang at om man får et par til å møtes i nået, så skjer forvandlinger i relasjonen helt av seg selv. 

– Bare det å dra ned tempoet, se hverandre i øynene og komme bakenfor alle ordene og de indre sårene kan lede til dypt berørende møter, sier hun.

Dette kan man også få hjelp til på et Tantra-kurs. Der arbeider man med å løse opp i egne begrensninger og hemninger - både i kroppen og psyken, slik at vi kan komme i kontakt med hvem vi er bakenfor alle maskene. På den måten kan vi lære oss å romme mer nytelse og tilstedeværelse. Og hvem vil vel ikke ha mer av det?

TANTRA: Kom nærmere partneren din ved hjelp av tantrisk sex. Foto: Scanpix
TANTRA: Kom nærmere partneren din ved hjelp av tantrisk sex. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke tid?

Likevel, det å skulle gå på Tantra-kurs og til stadighet klare å være tilstede i øyeblikket med seg selv og partneren sin kan høres tidkrevende ut. Er Tantra noe som rett og slett tar for lang tid? Nei, mener sexolog Mohn. 

– I vår tid har vi for eksempel stor interesse for å nyte et gourmetmåltid. Vi tar oss tid til gode måltider som på den måten gir oss en større opplevelse av maten. Tantra for parforholdet kan sammenlignes med dette. Det gir oss en større opplevelse av nærhet og nytelse, sier Mohn. 

Men, å gå på Tantra-kurs er nok derimot ikke for alle, mener hun. Det kan lett bli for voldsomt å sitte i et rom med mange andre mennesker å skulle utforske egen og hverandres seksualitet. 

– I stedet for å gå på kurs, kan man sjekke ut noen videoer på YouTube, gjøre øvelsene selv eller kjøpe en bok, foreslår Mohn.

Slipp hjertet til. Til syvende og sist minner Tantra oss om noe svært viktig; at seksualitet og nytelse i bunn og grunn handler om forholdet vi har til oss selv. 

– Nytelse handler om hengivelse, å gi slipp på kontrollen og tillate å la det som er få være, mener Rønning. 

For, sier hun, når vi forbinder det kroppslige med hjertet vårt får vi større tilstedeværelse og bedre kontakt med vår egen seksualitet.

Og det kan ikke være skadelig for parforholdet akkurat. Så hva sier du? Hva med å se kjæresten din i øynene, slippe kontrollen litt og la gnistene fyke?  Hvor mye mer nytelse kan du egentlig romme? 

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Tantra på fem minutter

 • Sitt overfor hverandre i lotusstilling med åpne øyne. 
 • Se hverandre inn i øyene i fem minutter. 
 • Man trenger ikke å være naken under øvelsen. 
 • Denne formen for kontakt gjør at dine emosjoner, på godt og vondt, kommer til overflaten.
 • Blikkontakten kan være en fin innledning til en lengre elskovsstund, tantrisk eller ikke.
 • Fem minutter kan virke lenge når du ikke skal se andre steder enn inn i øynene til partneren din. Både du og partnere din blir sårbare, men dere blir sårbare sammen.

Kilde: Sexolog Eva Mohn

I SALG NÅ: Henne nummer 4 2015.
I SALG NÅ: Henne nummer 4 2015. Vis mer

Dette er Tantra:

 • Tantra har sitt eldste kjente utspring i India for ca. 5000 år siden, videre spredde den seg til både Tibet, Nepal, Kina og Hellas. 
 • I de gamle tantriske skoler har man hatt en innsikt i den seksuelle kraftens potensiale og en kunnskap om hvordan man kan gi den en retning inn i høyere former for bevissthet og kjærlighet.
 • Vestlige Tantra er en vei som baserer seg på erfaring – ikke tro.  
 • Tantra i seg selv er egentlig ganske jordnært. Kropp og sanser brukes som en inngang til bevissthet og meditasjon. 
 • Tantra handler om å våkne opp og oppdage det vi allerede er – bakom fasader, krav og forventninger. 
 • I et forhold basert på Tantra går man inn i et våkent samarbeid for å øke bevisstheten og hjelpe hverandre til å se både seg selv og partneren fra nye perspektiver.

Kilde: HeartofTantra.no og Grethe Rønning

Denne artikkelen er også publisert i Henne nummer 4 2015. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer