Så ofte bør håret klippes

Tegn på at du bør klippe håret

Og slik sørger du for at det kan gå lengre tid til neste gang.

NÅR VAR DU HOS FRISØREN SIST? Tre tegn forteller deg om det kanskje er på tide med en tur dit igjen. Foto: NTB Scanpix
NÅR VAR DU HOS FRISØREN SIST? Tre tegn forteller deg om det kanskje er på tide med en tur dit igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dra hendene gjennom håret ditt. Det går helt glatt i starten, men så stopper det kanskje litt opp? Da er det muligens på tide med en tur til frisøren.

Håret ditt trenger mye pleie. Kanskje enda mer enn du er klar over. Og du kan faktisk gjøre en del hvis ønsket er å utsette frisørtimene.

På et tidspunkt er det ikke stort mer å gjøre enn å klippe av litt av lokkene.

Tupper med hvit prikk eller som deler seg

- Hvis du ser at tuppene deler seg, er det et tegn på at det trenger en stuss, sier Agnes Gulbrandsen, som er frisør og eier av frisørkjeden Gevir.

- Mange har nok opplevd følelsen av at håret bare stopper å vokse, at det rett og slett ikke vil bli lengre.

Grunnen til at håret «slutter» å vokse er ikke som den gamle myten sier - at det vokser fortere jo oftere det klippes - men at tuppene er for slitte.

- Håret knekker og begynner å «spise seg» oppover. Man vil se på etterveksten at håret vokser, men det vil ikke blir lenger, forklarer Gulbrandsen.

- Et annet tegn på slitt hår er de hvite prikkene man kan se ytterst i tuppene. Dette er et tegn på varmeskader i håret, forårsaket av varmeverktøy og sol. Da må du bruke varmebeskyttelse og uv-filter.

GRE MED BALSAMEN I: Å gre håret før du skylder ut balsamen kan være en måte å unngå slitasje på.  Foto: Scanpix
GRE MED BALSAMEN I: Å gre håret før du skylder ut balsamen kan være en måte å unngå slitasje på. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ikke gjør dette når håret er vått

Du trenger ikke klipp hver sjette uke

Når du vil merke slitasjen i håret varierer, og det har blant annet mye å si hva du bruker av stylingprodukter, varmebehandling, kurer og oljer. Du har kanskje hørt at du bør klippe deg hver sjette uke, men når det kommer til slitasje på håret avkrefter frisøren dette.

- Jeg opplever ofte at frisører overdriver kundens behov for klipp. Selv har jeg har ingen kunder som har slitte tupper etter 6 uker.

Har du en veldig definert frisyre er saken selvsagt annerledes. Håret vårt vokser rundt én centimeter i måneden, så skal du beholde frisyren er du nødt til å klippe det regelmessig.

Ifølge Adam Schjølberg, frisør og stylist hos WickedHouse, kan du fint la det gå en stund mellom hver klipp om du har langt hår. Han har et triks som hjelper deg å se om håret er blitt veldig slitt.

- Har du en veldig definert frisyre skal det jo ikke stort mer enn en liten centimeter til før linjene er litt ute av proposjon. De med kort hår klipper seg gjerne hver 6. uke, mens med langt hår kan du fint gå flere måneder.

- Jeg tenker i utgangspunktet at når du har lenger hår, vil du kjenne det når du drar hendene gjennom håret. Da merker du at det på en måte henger litt igjen nedover håret. Det er et tegn på at håret har begynt å bli ganske slitt. Du ser det også på langt hår når det er veldig tynt nederst så du kan se genseren igjennom håret.

LES OGSÅ: Armhulen kan avsløre om du er syk

Få maks ut av hårkuren

For å unngå å måtte tømme lommeboka på altfor mange frisørtimer råder begge frisørene til å kure håret ofte. Og til å gjøre det riktig.

BRUKER DU MYE VARME I HÅRET? Da er det viktig at du bruker produkter som beskytter håret mot nettopp det. Nå på sommeren bør du også bruke UV-beskyttelse. Foto: Scanpix
BRUKER DU MYE VARME I HÅRET? Da er det viktig at du bruker produkter som beskytter håret mot nettopp det. Nå på sommeren bør du også bruke UV-beskyttelse. Foto: Scanpix Vis mer

- Noe jeg tror folk er ganske dårlige på er å la kuren ha lengre virketid enn balsamen, sier Schjølberg.

Balsam trenger faktisk ikke virketid, ifølge ham. Den fungerer som den skal i det den treffer håret. Kuren derimot, må trekke inn i håret for å virke, og da må du la den være i en stund. Gir du den ikke den tiden den trenger kan kuringen være ganske bortkastet.

I tillegg råder Schjølberg til å kun bruke kur fra hestehalefestet og utover, med mindre du har veldig mye farge og behandling i håret.

Han legger dog vekt på at dette er forebyggende. At kurer kan reparere håret ditt er det ifølge ham ikke noe hold i.

- Når du ser reklamer på kurer og sjampoer som skal reparere håret ditt så er ikke det tilfellet. Kurer er en kosmetisk behandling som tetter igjen hull i håret. Det går ikke an å reparere ødelagt hår.

LES OGSÅ: Lag dine egne skjønnhetsprodukter

Washing hair using shampoo - hair salon Foto: Scanpix
Washing hair using shampoo - hair salon Foto: Scanpix Vis mer

Vær forsiktig med børsten

I tillegg til å være nøye med kuringen bør du være flink med andre produkter som beskytter håret ditt, avhengig av hva du utsetter det for.

- Hovedregelen er at du må beskytte håret ditt fra det du utsetter det for, sier Gulbrandsen.

- Hvis du farger eller striper håret ditt, må du gjenoppbygge det med hjelp av proteiner. Hvis håret er tørt og porøst må du tilføre fukt - begge deler kan løses med en god hårkur.

Bruk pleiende produkter som hårolje, kurer og varmebeskyttende sprayer, og vær forsiktig når du grer det. Stylingprodukter med mye alkohol i seg vil også tørke ut håret ditt, i følge Gulbrandsen.

- Ikke børst håret for hardt og bruk riktig børste eller kam, ikke vask håret hver dag og ikke bruk strikk med metall.

- Snakk med frisøren din om valg av riktige stylingprodukter om håret ditt blir raskt slitt. Utnytt den fulle timen med frisøren din og få tips til hvordan du kan vedlikeholde håret ditt selv, tipser hun.

Schjølberg råder også til å alltid gre håret nedenifra og opp, altså ta en liten del av det nederste håret og gjøre det fritt for floker før du beveger deg oppover. På den måten drar du ikke flokene nedover og sliter på håret. I tillegg kan det faktisk være en idé å gre det mens du fortsatt står i dusjen.

- Trikset er å børste håret med balsamen i håret, tipser han.

LES OGSÅ: Få fyldigere bryn på 1-2-3

GRE MED BALSAMEN I: Å gre håret før du skylder ut balsamen kan være en måte å unngå slitasje på.  Foto: Scanpix
GRE MED BALSAMEN I: Å gre håret før du skylder ut balsamen kan være en måte å unngå slitasje på. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer