Malala Yousafzai:

Tidenes yngste fredsprisvinner på forsiden av Vogue

– Jeg kjenner kraften som en ung jente har i seg.

FREDSPRISVINNEREN: Malala Yousafzai på coveret av britiske Vogue. FOTO: Faksimile
FREDSPRISVINNEREN: Malala Yousafzai på coveret av britiske Vogue. FOTO: Faksimile Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malala Yousafzai pryder coveret på den nyeste utgaven av britiske Vogue. Den unge pakistanske fredsaktivisten, som i 2012 ble forsøkt drept på vei hjem fra skolen etter at hun kritiserte Taliban, ble i 2014 tildelt Nobels fredspris som den yngste prisvinneren noensinne.

I et intervju med motemagasinet forteller nå 23 år gamle Malala om troen, Twitter-aktivismen og sitt vennskap med andre unge kvinnelige aktivister som Greta Thunberg og våpenkontrollaktivist Emma Gonzales som overlevde skoleskytingen i Parkland i Florida.

Hylles av Michelle Obama

Intervjuet, som står på trykk i britiske Vogue sin juli-utgave, inkluderer også hyllester fra navn som Michelle Obama.

Hun kaller 23-åringen for «virkelig ekstraordinær» mens Apple-sjef Tim Cook sier at han er sikker på at det ikke finnes noen helt som henne.

Malala delte selv cover-bildet på sin Instagram-profil til sine 1,6 millioner følgere. I caption til bildet skriver hun at hun er «begeistret og ydmyk» over å få pryde coveret på motemagasinet, og at hun håper «alle jenter som ser dette coveret vet at de kan endre verden».

Også Vogue-redaktør Edward Enninful har delt coveret på sin Instagram-profil. I en lang tekst skriver han blant annet i caption: «Når det kommer til folk jeg ser opp til er Malala Yousafzai på topp».

Enninful, som tok over roret ved den britiske utgaven av motemagasinet i 2018, har fått ros for å fremme mangfold og inkludering og for å ha satt det på dagsorden i moteverdenen. Han er den første fargede sjefredaktøren i det britiske motemagasinet.

«Et kulturelt symbol»

På coveret, som er foreviget av den britiske motefotografen Nick Knight, har den unge fredsaktivisten på et knallrødt Stella McCartney-antrekk og et hodesjal.

På bildene i magasinet har hun på en annen rød skjortekjole og linbukser fra den uruguayanske designeren Gabriella Hearst samt et blått hodesjal. I intervjuet referer hun til sjalet som «et kulturelt symbol for oss pashtunere».

«Muslimske jenter, pashtunjenter eller pakistanske jenter, når vi følger vår tradisjonelle måte å kle oss på, blir vi ansett for å være undertrykt, stemmeløse eller lever under patriarkat», sier hun.

«Jeg vil fortelle alle at du kan ha din egen stemme i kulturen din, og du kan ha likeverd i kulturen din».

Dette gjør hun nå

Malala Yousafzai ble verdenskjent da hun bare 15 år gammel ble skutt i hodet og forsøkt drept av Taliban. Hun overlevde mirakuløst etter å ha blitt fraktet til sykehus i Birmingham i England.

Siden har hun mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid for menneskerettigheter. I 2014 ble hun, sammen med den indiske barnerettighetsaktivisten Kailash Satyarthi, tildelt Nobels fredspris.

I fjor ble hun uteksaminert fra Universitet i Oxford med en grad i politikk, filosofi og økonomi. Hun lanserte nylig sitt eget produksjonsbyrå, og har nå signert en flerårig avtale med AppleTV + om å lage blant annet dokumentarer om kvinners rettigheter.

Malala Yousafzai blir tildelt Nobels fredspris i Oslo i desember 2014. FOTO: NTB
Malala Yousafzai blir tildelt Nobels fredspris i Oslo i desember 2014. FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer