Hårvekst:

TikTok-trend: Kan risvann gjøre håret sterkere?

Forskning har ikke konkludert, men dette mener norske eksperter.

RISVANN: Du kan blant annet lage risvann ved å bløtlegge risen i alt fra 30 minutter til noen dager. FOTO: NTB
RISVANN: Du kan blant annet lage risvann ved å bløtlegge risen i alt fra 30 minutter til noen dager. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi får aldri nok av tips og triks som kan gi oss sunnere hår! Og det er ganske mye vi kan gjøre for å holde håret så sunt og fint som mulig: KK har tidligere skrevet om at både putetrekket du velger og hvordan du bruker hårstrikken, kan påvirke kvaliteten på håret.

Det siste året har flere hårtrender gått viralt i sosiale medier. Kanskje du har hørt om plopping, som går ut på å tørke håret med en t-skjorte?

En annen trend som har vært svært populær i det siste, er å rense eller pleie håret med risvann for å bedre hårkvaliteten og sette fart på hårveksten. (Ja, rett og slett med hjelp av vanlig middagsris! Se oppskrift nederst i artikkelen). Spesielt på appen TikTok har bruken av risvann tatt helt av. Mange deler bilder av resultatet - som ofte er skinnende, glansfullt hår. KK har hørt med to frisører om hva de tenker om trenden.

Rik på stivelse, vitaminer og mineraler

Men først, en rask titt på hva risvann er, og hva forskningen sier om det.

Risvann er rett og slett vannet som er igjen etter du har kokt, bløtlagt eller fermentert ris. Ifølge en artikkel publisert på Medical News Today i 2018, inneholder riskorn mellom 75 og 80 prosent stivelse, og risvannet vil derfor har et høyt nivå av stivelse. Risvann antas også å inneholde mange av vitaminene og mineralene som er i ris.

Disse vitaminene og mineralene er:

 • Aminosyrer
 • B-vitaminer
 • Vitamin E
 • Mineraler
 • Antioksidanter

Ifølge artikkelen finnes det noen studier som støtter påstandene om at risvann vil kunne styrke håret vårt, men forskning har så langt ikke kunne konkludere med noe.

Så hva tenker de norske ekspertene?

SUNNERE HÅR: Risvann skal gi oss sunnere hår. Hva tenker ekspertene? FOTO: NTB
SUNNERE HÅR: Risvann skal gi oss sunnere hår. Hva tenker ekspertene? FOTO: NTB Vis mer

Skal gi oss sunt, glansfullt hår

Eirik Thorsen er frisør og kreativ leder i Adam og Eva. Han forteller til KK at bruk av risvann i håret er en gammel skjønnhetshemmelighet fra Asia, som har blitt mer og mer trendy i vesten de siste årene.

Han kan også fortelle KK at det snart vil komme profesjonelle produkter som inneholder risvann, så at denne naturlige ingrediensen er noe som er i vinden nå, er det ingen tvil om!

Nikita-frisør Rikke Holtlien forklarer at det ikke ligger nok forskning til grunn i vestlige land som kan avkrefte eller bekrefte virkningen av risvann. Men risvann har blitt brukt i flere hundre år i østen - spesielt i Kina, Japan og Sørøst-Asia - så noe ligger jo i det, påpeker hun.

I tillegg til vitaminene, mineralene og antioksidantene det sies at vi kan finne i risvann, trekker Holtlien frem at det er blitt gjort studier hvor det er funnet inositol i risvann. Inositol er nært relatert til glukose, og finnes også naturlig i blant annet nøtter, bønner og frukt.

- Inositol viser seg å være i stand til å trenge gjennom skadet hår, og reparere det fra innsiden. Det viser seg også at det kan beskytte mot fremtidig skade på håret, forklarer Holtlien.

Hun fortsetter:

- Det sies også at håret vil bli glatt og skinnende, samt hjelpe med å vokse raskere – men som sagt er det lite vestlig forskning i grunn, så dette kan jeg ikke som fagperson si at verken fungerer eller ikke fungerer.

Skeptisk til at risvann øker hårvekst

Så hva tenker Thorsen om effekten det kan ha på håret?

- At det kan ha en positiv effekt på håret kan godt hende. Men at det skal gjøre at håret gror fortere vil jeg ta med en klype salt, sier han.

Han påpeker at risvann vil inneholde mye stivelse. Når vi tilfører håret vårt stivelse, som typisk finnes i volumprodukter, er det for å «stramme» opp håret slik at det blir sterkere.

- Stivelse vil gi en følelse av at håret blir mer volumiøst og «bouncy». Det lager en liten hinne på håret så det oppleves som mer glansfullt, så det kan gjøre at håret blir blankt.

Derfor tror Thorsen at vi kan oppleve at håret blir fint og skinnende av risvann, men at det må brukes regelmessig dersom vi vil opprettholde denne effekten.

- Det er også noe med opplevelsen vi får. Føles håret blankt, tjukt og fint er det tipptopp, men at det har en langvarig, dyptvirkende effekt, det tror jeg ikke. Men hvis en opplever at en liker hvordan håret blir av å bruke risvann, er det ikke noe i veien for å bruke det.

Når det gjelder raskere hårvekst, er Thorsen altså skeptisk. Han forklarer at hårvekst er en prosess som skjer inni hårsekken. Med med mindre man mangler vitaminer eller sliter med håravfall, tror ikke Thorsen at man kan få raskere hårvekst av å bruke spesifikke produkter eller ingredienser.

- Men hvis en føler det hjelper og liker effekten, så er det jo bare bra. Det er jo bare vitaminer og mineraler, og ikke noe farlig, sier han om risvann.

SPENSTIGERE KRØLLER: Risvann kan gjøre krøllete og teksturert hår enda mer spenstig. FOTO: NTB
SPENSTIGERE KRØLLER: Risvann kan gjøre krøllete og teksturert hår enda mer spenstig. FOTO: NTB Vis mer

Avhenger av hva håret ditt trenger

Om du opplever effekt av risvann, kan også avhenge av hva slags hårtype du har:

- Hvis en har hår med lav porøsitet, har man et lukket og glatt skjellag, og håret er blankt og spenstig. Hvis en har høyporøst hår, står skjellaget og spriker, og hvis risvannet gjør at det glatter ut skjellaget for en liten periode, kan man oppleve det som positivt, sier Thorsen.

Han understreker at hvis du har veldig kjemisk skadet hår, eller hår som trenger mye fuktighet fra naturens side, ville han heller investert i hårprodukter av god kvalitet som er designet for behovet håret ditt har:

- Da ville jeg mye heller gått til frisøren, enn på butikken for å kjøpe en pose ris, sier han i en spøkefull tone.

Holtlien sier at alle i utgangspunktet kan bruke risvann, og at det ikke er noen negative virkninger av å bruke det.

- Selv om det ikke er nok forskning i grunn for de positive virkningene, så er det likevel mange som opplever en stor forskjell og kjempegode resultater ved å bruke risvann! Spesielt for de med teksturert hår, og det har vært – og er – en stor «hype» for afro- og krøllemiljøet. Her har mange rapportert at håret blir mykere og at de får spenstige krøller.

GODE RESULTATER: Mange opplever gode resultater av å pleie håret med risvann. FOTO: NTB
GODE RESULTATER: Mange opplever gode resultater av å pleie håret med risvann. FOTO: NTB Vis mer

Slik lager du risvann

Holtlien forteller at det er flere måter å lage risvann på. Noen gjør det enkelt - som har vært veldig populært på TikTok - hvor de kun bløtlegger risen før de bruker risvannet.

- Man kan også koke opp vannet før man tar ut risen, fermentere risvann, ha i flere ingredienser – det er mange varianter der ute.

Noen bruker for eksempel appelsinskall eller rosmarin i risvannet.

- Men, det eneste man skal være litt forsiktig med når det gjelder å lage risvann med flere ingredienser, er at enkelte ligger på en annen PH, noe som ikke er bra for håret, men kan for eksempel være bra for kroppen ved å spise det. Gjør derfor egen research og les deg opp på hver ingrediens for å være på den sikre siden, råder hun.

RISVANN: Lages ved å koke, bløtlegge eller fermentere ris. FOTO: NTB
RISVANN: Lages ved å koke, bløtlegge eller fermentere ris. FOTO: NTB Vis mer

Oppskrift på risvann

Det finnes altså flere måter å lage risvann på. Her har vi lånt Healthline sin versjon som et eksempel.

Du trenger:

 • Cirka 2 dl ris
 • Cirka 2 dl vann

Slik gjør du:

 • Rens og sil risen.
 • Bland risen med vannet i en medium bolle. Bland til du ser at vannet blir «grumsete» av risen.
 • Sil risen og behold vannet. Risen kan du spare på, eller koke opp til middag.
 • Ha risvannet i en plastboks og dekk til. La vannet stå i romtemperatur i 12 til 24 timer. Dette lar risvannet fermenteres og gjør at vitaminene og mineralene kommer ut.
 • Plasser risvannet i kjøleskapet til du skal bruke det.
 • Fyll en liten beholder med risvannet (for eksempel en liten sjampoflaske).

Så er det på tide å påføre risvannet i håret. Healthline skriver at du ikke trenger å endre vaskerutinen din - bare bruk risvannet etter sjampo og balsam. Påfør risvannet i håret, fra hodebunnen og ut i lengdene, og la det virke i to til fem minutter, før du skyller det ut.

Ulike oppskrifter oppgir ulik lengde på hvor lenge risvannet skal virke i håret. Noen sitter med risvannet i opptil 30 minutter.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer