Blush:

Tilbake til 80-tallet: Nå er det særlig ett sminkeprodukt som gjelder

Hvem har sagt at «less is more»? Denne sminketrenden er verken komplisert eller tidskrevende, og er flatterende til alle aldre.

BLUSHDRONNING: Kylie Jenner er som kjent ikke beskjeden når det gjelder bruken av blush - og vi elsker den friske, unge looken det gir. Jo mer, jo bedre! Foto: NTB
BLUSHDRONNING: Kylie Jenner er som kjent ikke beskjeden når det gjelder bruken av blush - og vi elsker den friske, unge looken det gir. Jo mer, jo bedre! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Rouge, blush … kjært barn har mange navn. Det friske sminkeproduktet kommer i mange farger, toner, fasonger og teksturer. Og det siste året har blushen på alvor gjort sitt store comeback.

En sminketrend vi har sett mye av den siste tiden er nemlig mye blush!

Kjendiser som Kylie Jenner har lenge vært en tilhenger av den 80-tallsinspirerte looken, hvor blushen legges fra tinningen og til helt under øyet. Gjerne i en kald, knallrosa farge.

Back to the 80s

Blushtrenden tar oss rett tilbake til det glade 80-tallet. Tiden hvor spreke farger ikke var til å komme unna. Kvinner kunne gå i dress og menn gikk gjerne en mer feminin retning i klesveien, som et symbol på likestilling. Ikke ulikt moten vi ser i dag, og da er det heller ikke rart at sminketrenden henger seg på.

Sminken skulle være mye, med masse forskjellige farger og overdrevent mye rouge – noe som nærmest ble sett på som kunstnerisk. Heller ikke ulikt det vi ser i dag.

Ikoner som Madonna og prinsesse Diana var datidens store trendsettere, og vi titter gjerne på bilder av dem for en referanse til den friske trenden vi ser igjen i dag.

80-TALLSIKON: Madonna var uten tvil 80-tallets store ikon, og var heller ikke sjenert med bruken av mye rouge. Foto: NTB
80-TALLSIKON: Madonna var uten tvil 80-tallets store ikon, og var heller ikke sjenert med bruken av mye rouge. Foto: NTB Vis mer
I'M BLUSHING: Prisesse Diana fulgte, ikke overraskende, med på 80-tallets store sminketrend. Foto: NTB
I'M BLUSHING: Prisesse Diana fulgte, ikke overraskende, med på 80-tallets store sminketrend. Foto: NTB Vis mer

Fin til en voksen hud

Makeupartist, beautyprofil og forfatter, Dajana Tomanovic, sier at trenden både er med på å gi med «liv» til ansiktet – samtidig som den kan være med på å gi et løft.

– Jeg elsker den looken, og det er noe jeg alltid har gjort i min egen sminkerutine – både på meg selv og på kunder.

Hun sier at spesielt til en voksen hud, så vil mye rouge være med på å gi et yngre uttrykk og mer friskhet og glød til fjeset. Det er nettopp derfor hun tror trenden nå blir elsket av folket.

– Og ikke minst så er det ikke like avansert som andre teknikker, sier Tomanovic til KK.

SMINKØREN: Dajana Tomanovic forteller at hun alltid bruker mye blush i sminkerutinen sin, fordi det gir fjeset både friskhet, glød og et løft. Foto: Skjermdump fra Instagram @dajanamakeup
SMINKØREN: Dajana Tomanovic forteller at hun alltid bruker mye blush i sminkerutinen sin, fordi det gir fjeset både friskhet, glød og et løft. Foto: Skjermdump fra Instagram @dajanamakeup Vis mer

Kan brukes til så mangt

Okey – så i tillegg til at looken skaper et fresht og yngre uttrykk, er den også med på å gi et aldri så lite ansiktsløft.

Sminketeknikken er også kalt «draping», og den har gått viralt på apper som TikTok og Instagram. Teknikken går altså ut på å legge blushen på kinnbeina, og ikke på eplekinnene, slik de fleste har lært. Dette for å gi ansiktet et løft – kun ved hjelp av blush.

Tomanovic forklarer videre at du gjerne kan bruke blush andre steder enn bare i kinnene.

– Du kan bruke blush som for eksempel øyenskygge, på nesen for et solkysset uttrykk og på leppene, forteller hun til KK.

Og det stopper ikke der. Blushen kan nemlig også brukes som et fargekorrigerende produkt under øynene, for å dempe mørke ringer og gi et mer åpent og våkent blikk.

Også denne trenden har florert på TikTok. Noen blander en flytende blush sammen med concealeren sin, og andre «setter» sminken under øynene med en lyserosa blush. Her er det mange «hacks» å ta av!

@makeupbyalissiac Mixing liquid blush with my concealer has changed my life #BeautyHacks #BeautyReview #makeuptutorial ♬ Under Eye Blush - SPENCER

Reglene forsvinner

Trender kommer og går, både når det gjelder mote og sminke. Men vi er nok ikke de eneste som har lagt merke til at trender på spesielt sminkefronten, teknikkmessig både har løftet seg ett par hakk, og blitt mer kreativt de siste årene.

Det kan vi takke sosiale medier for, mener Tomanovic.

– Med sosiale medier får vi mer synlighet på hva man kan gjøre med sminke. Mange teknikker som nå er i trend, har også blitt brukt av makeupartister i mange år.

På lik linje som at «regelen» som sier blushen skal påføres på eplekinnene forsvinner, har vi sett andre «regelbrytende» trender som den grafiske og «flytende» lineren.

KREATIV: Sminkereglene forsvinner og kreativiteten slipper til. Tomanovic er en stor fan av å bruke blushen på steder som øyelokk, nese og lepper - i tillegg til kinnene. Foto: Skjermdump fra Instagram @dajanamakeup
KREATIV: Sminkereglene forsvinner og kreativiteten slipper til. Tomanovic er en stor fan av å bruke blushen på steder som øyelokk, nese og lepper - i tillegg til kinnene. Foto: Skjermdump fra Instagram @dajanamakeup Vis mer

Tomanovic tror sminkeregler vil forsvinne mer og mer, fordi dagens sminkeelskere er veldig kreative og villige til å teste nye ting som faktisk gjør at sminken blir og ser bedre ut.

– Sminke skal jo være gøy og kreativt, og ikke være en regel man må følge, forteller hun før legger til:

– Men jeg tror det er noen baseregler som ikke kommer til å bli endret på, fordi det rett og slett gjør sminke enklere, så alle kan få til teknikkene uten at det blir for komplisert.

Sminkørens beste tips

Når det gjelder blush kan makeupartisten fortelle at det er kalde, rosa toner som er i vinden nå.

Tomanovic har tre favoritter; Creme Blush fra Fenty Beauty i fargen «Chrush on Cupid», Bloomy fra Natalie og MACs Extra Dimension Blush i fargen «Cheeky Bites».

Hun anbefaler å velge det produktet du selv er mest komfortabel med å bruke, men synes personlig at en kremblush kan være enklere å blende inn i huden, i tillegg til at det gir et mer naturlig resultat og er supert til deg som har tørr hud.

– Følg også ansiktsformen din. Har du et smalere ansikt og ønsker litt fylde, er det beste å fokusere blushen på eplekinn og i en "rundere" form. Ønsker du mer kontur og en løftet effekt, kan du fokusere på å legge den mer fra høydepunkt av eplekinn når du smiler, og videre mot kinnben og opp mot tinningen, forklarer Tomanovic.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer