SKOMAKERENS RÅD: Skomaker Asbjørn Dagestad forteller hvordan du kan fikse skoene dine selv - og når det er på tide å søke profesjonell hjelp. Foto: Tone Ra Pedersen
SKOMAKERENS RÅD: Skomaker Asbjørn Dagestad forteller hvordan du kan fikse skoene dine selv - og når det er på tide å søke profesjonell hjelp. Foto: Tone Ra PedersenVis mer

Skopleie

Tipsene skomakeren ikke vil gi deg

Men denne skomakeren er så populær at han gjør det likevel.

Skomaker Asbjørn Dagestad i Josefines gate 2 på Bislett har det så travelt at han til tider har måttet se seg nødt til å jage kundene bort.

Han er faktisk så populær at dronningen av pop, Madonna, pekte ham ut til å ta seg av fottøyet hennes da hun gjestet Norge i 2009. Les mer på NRK.no.

Med andre ord kan skomaker Dagestad nok trygt ta seg råd til å fortelle oss hvordan vi kan fikse skoene våre selv.

SE OGSÅ: En av disse skoene bør du ikke bruke nå

Superlim gjør susen

Hvis du har en såle som begynner å løsne, er det superlim som er tingen, ifølge Dagestad.

- Men vær nøye. Limer du skeivt, er det vanskelig å få den opp igjen, understreker skomakeren.

Dessuten er det mange som gjør feil når de bruker superlim.

- Ikke smør limet over store flater. Man skal kun bruke en dråpe om gangen, som et knappenålshode. Ta på en dråpe og hold det limte området i konstant press i 20-30 sekunder. Ta deretter neste punkt om det trengs.

SE OGSÅ: Sjekk dette symbolet før du kjøper sko

BILLIG: Superlim (kr.16,90) og kontaktlim (kr.19,90) får du tak i på for eksempel Biltema for en rimelig penge.  Foto: biltema.no
BILLIG: Superlim (kr.16,90) og kontaktlim (kr.19,90) får du tak i på for eksempel Biltema for en rimelig penge. Foto: biltema.no Vis mer

Fiks rifter og fôr

Et annet lim hjemmeskomakeren bør ha er kontaktlim.

- Kontaktlim kan du bruke til å lime fôr som løsner og rifter i hæltrekket, sier Dagestad.

Stygge rifter i stoffet eller skinnet trukket over hælen er noe vi kvinner er godt kjent med. Et feilskritt, bokstavelig talt, er nok til å få stygge skraper.

- Riftene kan du ta deg av selv med å påføre litt kontaktlim på det aktuelle området – gjerne med en tannpirker. Skyv så læret på plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pass på glidelåsen

Et annet sårbart sted på skoen er glidelåsen.

- Sprukne glidelåser er vanskelige å fikse. Men du kan forhindre at det skjer, sier skomakeren.

- Smør gjerne glidelåsen inn med nøytral skokrem. Da glir glidelåsen letter og blir dermed mindre slitt.

- Og ikke pakk hele buksebeinet nedi støvletten og trekk hardt i glidelåsen. Samle heller støvleskaftet på begge sider før du drar opp.

STOR FORSKJELL: Et minutt eller to med skopuss kan gjøre mye. Skoen til høyre er pusset. Råd fra skomakeren: Begynn i overgangen mellom lær og såle og jobb deg oppover. Foto: Tone Ra Pedersen
STOR FORSKJELL: Et minutt eller to med skopuss kan gjøre mye. Skoen til høyre er pusset. Råd fra skomakeren: Begynn i overgangen mellom lær og såle og jobb deg oppover. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Flekker og merker

Velbrukte sko kan du pusse pene igjen. Men først bør du fjerne skitten.

- Flekker på skoene kan du tørke bort med en moderat fuktet klut. Den bør ikke være våtere enn at du ville tørke et trebord med den, råder Dagestad.

- Ekstra vanskelige flekker kan du dekker over med sprittusj, hvis skoene er svarte.

Og svarte sko er hva skomakeren anbefaler. I alle fall hvis du skal bruke dem mye.

- For eksempel bør spasersko helst være i svart eller mørkt skinn. Det er jo mye lettere å pusse en svart sko fin enn en lys sko, forklarer Dagestad.

- Prøv å pusse skoene ofte. Det er enklere å holde en pen sko pen. Heller ofte og litt. Da slipper du å bruke så mye tid på det også.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bruk reservedelene

Kjøpt nye sko? Da bør du ta en ekstra titt i skoesken før du kaster den. For ofte følger det reservedeler med – som for eksempel hælflikker.

- Det er veldig enkelt å fikse selv. Men du må gjøre det i god tid, før hælen er ordentlig utslitt.

- Dra ut den gamle flikken med tang. Trykk den gamle ned i, og slå den fast ved å holde skoen i tuppen og banke hælen i et betonggulv eller en dørterskel.

- Spør også om hjelp i butikken. Jo, de er opptatt av mersalget sitt, men de kan også fortelle deg noen smarte ting om skopleie, legger Dagestad til.

Når bør du gå til skomaker?

Det er imidlertid ikke alle skader du kan reparere selv. Når er tiden inne for profesjonell hjelp?

- Ser du at sømmen begynner å gå opp, bør du gå til skomaker med en gang slik at trådene ikke dras opp enda mer.

- Og hvis du ser at det begynner å nærme seg slutten på slitasjedelene, som hæl og såle - og ikke har reservedeler selv.

- Det er viktig å bytte ting fort, ikke gå skoene sønder og sammen. Mangel på omtanke gjør at du kan ødelegge skoen. Hadde du kommet i god tid hadde det kanskje latt seg fikse.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: