Parfyme Duft

Tipsene som guider deg til den rette parfymen!

Ekspertene gir deg sine beste tips!

FINNE RIKITG PARFYME: Hvordan finner du parfymen som er perfekt for deg? Ekspertene gir deg sine beste tips! Foto: NTB scanpix
FINNE RIKITG PARFYME: Hvordan finner du parfymen som er perfekt for deg? Ekspertene gir deg sine beste tips! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens beste parfyme kan aldri bli min. Hvorfor? Den lukter faktisk gift på meg. Lærdommen var typisk nok: Romkameraten min kom hjem med den mest fortryllende duft. Etter å ha hengt etter henne som en sporhund, stakk jeg innom nærmeste parfymeri. Copy cat eller ei, jeg skulle ha parfymen.

Jeg kastet ikke bort et sekund på prøvespraye i butikken og resten er alt fortalt. Bomkjøpet har dog aldri hindret meg i jakten på den eneste ene. Men hvordan finner man frem til den rette duften, og finnes egentlig den perfekte match?

Duftekspert Henia Gamborg fra Heaven Scent og KK.no sin skjønnhetsblogger, Tone Skipa stiller her til rådighet med sine beste tips.

Først og fremst. Ja, parfyme er forskjellig fra person til person.

- Alle har forskjellige grad av syre og fett i huden. Dessuten spiller hormoner også en rolle. En duft som er fantastisk på kollegaen din, kan derfor vri seg surt på deg, sier Gamborg.

Det viktigste er at du faktisk liker duften, men man må teste den på egen hud. Gamborg anbefaler å oppsøke ekspertise for å finne den perfekte match. Et lurt triks kan være å ta pauser etterhvert i testingen, da man lett blir «mettet» av dufter. Spray parfymen først på et papir, deretter på deg selv. Den bør sitte i minst ti minutter.

- Om man har tid, prøv den gjerne rundt en time, da kjenner man om man kan leve med den eller ikke. Man får opplevelsen av hele lukten fra toppnoter til dry downen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Lukter parfymen godt på andre, men vondt på deg?

TEST PARFYMEN PÅ HUDEN: Det er ikke alle parfymer som passer hudtypen din. Men det kan du finne ut av ved å testen den på huden. Foto: NTB scanpix
TEST PARFYMEN PÅ HUDEN: Det er ikke alle parfymer som passer hudtypen din. Men det kan du finne ut av ved å testen den på huden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Derfor bør du ha flere dufter

Men finnes det egentlig en signaturparfyme? Ifølge Gamborg er dette individuelt.

- Når det er sagt, er det kanskje litt rart å ha den samme duften på nattklubb og på kontoret? Det er likevel en smakssak. 

Gamborg mener også årstidene kan spille inn på hvilke lukter som passer seg.

- Alt lukter mer på sommeren. Man vil gjerne ha ferierelaterte dufter, som kokkos, frangipani og akvatiske noter. På vinteren er det derimot deilig med varme trebaserte saker og mer krydder, sier hun.

Ønsker du en typisk helårs lukt kan hun tipse om Patchouli og vanilje.

- Patchouli er kanskje spesielt god på høsten. Det er noe med klarheten og varmen. Vanilje kommer i så mange forskjellige drakter at den funker året rundt, tipser hun.

Billig eller dyr?

Prislappen er også en betydelig variabel, men har den egentlig noe å si? Ifølge dufteksperten kan det gi en pekepinn på hvilke premisser parfymen er laget på.

- For eksempel lager Frederic Malle duftene sine uten tanke på kostnad. De har ikke et strengt budsjett og strenge rammer for målgruppen. Her får nesen «kunstnerisk frihet». Det tar den tiden det tar å komme frem til perfekt resultat. Det gjør ikke de større kommersielle aktørene: De pøser ut sommerdufter og «ungdomsdufter» på en helt annen måte, sier hun.

- Hvilke typiske feil gjør folk når de velger parfyme? 

- At de kjøper på bakgrunn av flaske eller rasker med seg noe på taxfree på grunn av tilbud og tilgjengelighet, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke la parfymen stå på badet

SITRUS: Hva du er glad i av mat og hobbyer kan gi deg et hint av hva du liker av dufter. Foto: NTB scanpix
SITRUS: Hva du er glad i av mat og hobbyer kan gi deg et hint av hva du liker av dufter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kan du dette lure trikset?

Skjønnhetsblogger Tone Skipa støtter Gamborg: Taxfree-kupp kan raskt bli dyre. Hun mener også at det er lurt å oppsøke ekspertise. Ønsker du likevel å klare deg uten, har hun noen tips i stormen. Blant annet kan favorittmat, drømmereiser og fritidsinteresser komme til nytte.

GODE RÅD: Tone Skipa gir deg sine beste råd når det gjelder parfyme.  Foto: Privat
GODE RÅD: Tone Skipa gir deg sine beste råd når det gjelder parfyme. Foto: Privat Vis mer

- Er du glad i salater og lette smaker, går kledd i lyse, klassiske farger og liker å gå i fjellet er det stor sjanse for at du foretrekker lette dufter av blomster og sitrus, røper Skipa.

Elsker du indisk mat, drømmer om å reise til fjerne strøk, liker kunst, dype rødviner og rød leppestift kan derimot den mer krydrete, orientalske sorten med vanilje, krydder, orientalske blomster og tobakk være noe for deg.

- Kler du deg alltid klassisk, elsker storbyer, å gå i teateret, bruker diskret sminke og setter ofte opp håret i en hestehale, er det stor sjanse for at du liker klassiske dufter med sjasmin, rose, liljer og andre hvite blomster, forklarer Skipa.

For de mer frisinnede, som helst drikker hvitvin og sjampanje, elsker sjømat, er sunne og sporty, men også chic, anbefaler hun de såkalte «grønne duftene». Disse har skarpe gressnoter og lukter av sjø og mineraler blandet med sitrus.

LES OGSÅ: 3 parfymer som aldri går av moten

Klar for din egen duftgarderobe?

Er man litt mer åpen, kan man snu skuta og heller tenke «hvem vil jeg være» i stedet for «slik er jeg og vil alltid være det», mener Skipa. Da åpner det seg nemlig et hav av muligheter, og du vil oppdage at du kommer til å like mange duftsjangre.

- Dette synes jeg er kjempespennende, for da snakker vi duftgarderobe! Skal du for eksempel på en eksotisk reise, vil en duft med frukter, Hawaiirose og vanilje understreke feriefølelsen. Reiser du mye i jobben trenger du en duft som gjør deg selvsikker, og da kan klassiske duftnoter som sjasmin og mimosa være tingen, sier hun.

LES OGSÅ: 7 parfymefeil du mest sannsynlig begår

Eau de Toilette eller Eau de Parfum?

Og tilslutt, det evinnelige spørsmålet: Skal man velge den «letteste utgaven» av parfymen, Eau de Toilette, eller den «tunge» utgaven Eau de Parfum? Ifølge Skipa er nordmenn i verdensklasse når det gjelder å velge Eau de Toilette.

- Det er typisk nordmenn at duftene skal være så lette og friske. Om du alltid sirkler deg inn på EdT, kan du teste EdP i stedet. Den er litt dypere, har gjerne litt andre duftnoter, og fordi den har større prosent parfymeolje så sitter den også lengre på, sier hun og legger til:

- Og du, ikke spray parfymen i halsen opp til ansiktet. Det gjør at du mister luktesansen slik at du ikke helt vet hvor mye parfyme du har tatt på deg. Da er nakken bedre!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer