Gjenbruk:

Tjen penger på de gamle klærne dine

Fretex lanserer nytt konsept hvor du kan selge klær du ikke bruker i deres butikker.

KJØPE BRUKT: Mange ønsker å la sine gamle klær få nye liv hos andre, og nå vil flere hjelpe deg å selge brukte klær. FOTO: NTB Scanpix
KJØPE BRUKT: Mange ønsker å la sine gamle klær få nye liv hos andre, og nå vil flere hjelpe deg å selge brukte klær. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste årene er det blitt større fokus på gjenbruk, og det kommer stadig nye måter å ta bærekraftige valg. Spesielt når det kommer til en av miljøverstingene - klesindustrien, er det mange muligheter for å ta bedre valg.

Det finnes mange måter å gjenbruke klær på, du kan selge via nett, donere eller la de gå i arv. Nå lanserer bruktbutikk-kjeden Fretex et nytt konsept for å få enda flere til å handle brukt, og ikke kaste klær. De har i mange år drevet med salg av brukte klær som blir donert, men nå vil de også satse på unike skatter.

Deres nye konsept Pre-loved by Fretex gjør det mulig for deg å selge plagg gjennom deres butikker. Slik fungerer det: Du leverer dine brukte plagg og/eller ting til Fretex - foreløpig er det kun butikkene i Universitetsgata og Kirkeveien i Oslo som tar imot. Når du er der blir dere enige om en salgspris, hvor du får 50 prosent av summen. Den andre halvparten går til Fretex og Frelsesarmeen.

Innkjøpssjef, Hilde Kjønstad, forteller at de ønsket å starte med kommisjonssalg fordi de ville tilby noe mer.

- Vi har mange kunder som hver dag er innom på jakt etter brukte skatter og vi ønsker at disse skal ha enda større utvalg å velge blant.

Hilde Kjønstad håper flere unike klesskatter vil komme til butikkene. FOTO: NTB scanpix
Hilde Kjønstad håper flere unike klesskatter vil komme til butikkene. FOTO: NTB scanpix Vis mer

De tar imot klær til dame og herre, samt tilbehør og interiørartikler. Så langt er det bare de to butikkene i Oslo som tilbyr dette, men de håper enda flere skatter kommer til Fretex gjennom dette konseptet.

- Vi tenker også at det kan være enklere for en eier å bruke Fretex som salgskanal for skattene sine, da vi håndterer alt fra tilgjengelighet av varen, håndtering av kunder og utbetaling til kommisjonseier.

Vil bidra til økt fokus og mindre forbruk

Moteprofilene Celine Aagaard og Silje Pedersen støtter konseptet og har levert klær som nå selges i butikkene. Silje Pedersen, også kjent som bloggeren Motesilje, sier hun tidligere har donert mye klær til Fretex, og vil nå også selge noen utvalgte plagg hos dem for å støtte arbeidet de gjør.

- Jeg tror kanskje ikke alle vet vet hvor mye bra Fretex gjør. Som blant annet å hjelpe familier som trenger det mest med matposer og arrangere sommerferier og turer for barn basert på salg i butikkene.

Celine Aagaard, kreativ leder for klesmerket Envelope1976, forteller at gjenbruk alltid har vært viktig for henne, og at hun er oppvokst med å arve klær og handle brukt. Hun håper dette kan skape engasjement for gjenbruk, og at alle kan finne egne plagg som kan få nytt liv hos andre.

- Vi trenger å få ned forbruket betraktelig, og ikke minst være mer bevisst på hva vi kjøper både med tanke på kvantitet og kvalitet. Jeg synes Fretex gjør veldig mye bra, og elsker selv å handle brukte plagg i god kvalitet. For meg er Fretex mer spennende å besøke enn motebutikker, der jeg vet hva de selger.

Silje Pedersen legger til at hun tror det kan gi en god følelse at man støtter Fretex og Frelsesarmeens arbeid, og at man kan tjene litt penger selv.

- Jeg synes det er en fin måte å bidra med noe. Man tjener litt på salget, og du vet at resten av pengene går til en veldig god sak, sier hun.

Flere vil bli bærekraftige

Klesindustrien er en av de største belastningene for miljøet, og er ansvarlig for store deler av de globale menneskeskapte CO2-utslippene, ifølge Fremtiden i våre hender.

Mange butikkjeder i Norge har satt i gang tiltak for å minske utslippet og få folk til å kaste mindre klær. Flere har blant annet begynt å ta imot gamle klær som gjenvinnes, eller repareres.

Gigantkjeden H&M tilbyr også reparasjon av klær i noen utvalgte butikker. I tillegg har de satt seg et mål om å bli 100 prosent bærekraftige innen 2030.

Utleietjenesten Fjong setter også fokus på gjenbruk av klær. De tilbyr utleie av klær og tilbehør, der kan du leie ut dine egne klær, eller leie klær til deg selv. Sigrun Syverud startet Fjong fordi hun ikke lenger ville kjøpe masse klær som kun ble brukt en gang, men heller ha muligheten til låne fine klær.

- Jeg var lei absolutt alt i klesskapet mitt - og jeg hadde en god del klær. Samtidig visste jeg at kollegaene mine hadde skikkelig fine klær de ikke brukte så ofte, men jeg følte det ikke var helt innafor å spørre om man kunne låne, har Sigrun Syverud tidligere sagt til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer