Abba

Tok verden med platåsko og tricoter

En av de store moteikonene på 70-tallet var ABBA-Frida. I dag er stilen hennes mer aktuell enn på lenge.

I HVITT: Hvite dresser har vært et plagg ABBA alltid har trivdes i. I dag står Frida bak skidressdesign i samme stil.   Foto: All Over Press
I HVITT: Hvite dresser har vært et plagg ABBA alltid har trivdes i. I dag står Frida bak skidressdesign i samme stil. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO:  Vi nordmenn har alltid følt et spesielt eierskap til Anni-Frid Lyngstad, den «norske» jenta i ABBA.

Moren var fra Ballangen, faren tysk soldat. Ikke gitt at Frida, som er navnet hun bruker i dag, skulle klare seg.

Men Frida ikke bare klarte seg, hun ble verdensstjerne og stilikon. Og prinsesse. Slik hadde det kanskje ikke gått om ikke mormor hadde tatt med seg den to år gamle jenta og flyttet til Sverige?

– Jeg er et produkt av mine foreldres forelskelse. Det var ikke populært i Norge å omgås med tyskerne, men jeg kan forstå forholdet deres. Man søker jo alltid kjærlighet, sier Frida som ble foreldreløs da faren forsvant til Tyskland og moren døde.

DREAMTEAM: Dreamteam Agnetha og Frida i 1970, med boa og hvite paljetter. Foto: All Over Press
DREAMTEAM: Dreamteam Agnetha og Frida i 1970, med boa og hvite paljetter. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Får du prestasjonsangst når du må velge vin? 

HENNE møter det tidligere ABBA-medlemmet i forbindelse med den nye singlen «1865», en duett som hyller de syv fjellklatrerne som for 150 år siden besteg Matterhorn for aller første gang.

– Når man kommer fra enkle kår bruker man sitt talent for å komme videre, forteller Frida.

Polarpriset 2002
Annifrid Lyngstad
(c) Charles Hammarsten 
All Over Press Foto: All Over Press
Polarpriset 2002 Annifrid Lyngstad (c) Charles Hammarsten All Over Press Foto: All Over Press Vis mer

– Musikken har vært mitt liv i over 60 år. Den har vært med meg på veien til lykke og den har hjulpet meg gjennom sorger. Det er interessant hvordan musikk påvirker folk og hvordan den kan hjelpe i mange situasjoner. 

Da Frida var 14 hadde hun sitt eget band og før 18-årsdagen kom gjennombruddet med sangen «En Ledig Dag». 

LES OGSÅ: Slik får du 70-tallsstilen

Senere møtte hun Benny Andersson, og fikk med ABBA og «Waterloo» sitt internasjonale gjennombrudd i 1974. Tre år senere var de nummer én i USA, og i Sverige kom ett av høydepunktene da gruppen sang «Dancing Queen» i bryllupet til Kungen og Silvia.  

Gjennom 70- og 80-tallet var ABBA noe av det mest hverdagsglamorøse popen hadde å by på. To gifte par, tenke seg til, og med et visuelt uttrykk så sprekt at en pre-MTV-verden aldri hadde sett maken. Hver nye plate ble lansert med en ny look. 

Abba, [Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad (aka Frida), Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus], at Austrailian Press Conference, circa late 1970s *** Local Caption *** 30.210715 Foto: All Over Press
Abba, [Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad (aka Frida), Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus], at Austrailian Press Conference, circa late 1970s *** Local Caption *** 30.210715 Foto: All Over Press Vis mer

– Mote har alltid interessert meg, forteller Frida, som sto på scenen i alt fra slangeskinnskostymer og platåsko, til pels, glitter og utringede lycratrikoter. Luksussigøynerstilen fra «Waterloo» ble senere avløst av hvite, Courrèges-inspirerte minikjoler med dyrefigurer og futuristisk preg, og asymmetriske turndrakter i blanke stoffer med matchende kapper og øyenskygger.

De fleste sceneantrekkene ble skapt av de svenske designerne Owe Sandström og Lars Wigenius, og mange av dem kan ses på ABBA-museet i Stockholm. 

MOTEIKON: Anni-Frid gjorde seg bemerket både for musikalsk talent og moteteft. I dag er hun aktuell som skidress-designer for Lindeberg.  Foto: All Over Press
MOTEIKON: Anni-Frid gjorde seg bemerket både for musikalsk talent og moteteft. I dag er hun aktuell som skidress-designer for Lindeberg. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: - Blir du bedt opp til dans, så dans

Lyse Agnetha og mørke Anni-Frid. Stemmene deres utfylte hverandre perfekt, og lag på lag med lydspor ble til den fyldige Abba-sounden som alle har et forhold til.  

ABBA in 1980. *** Local Caption *** 30.740919 Foto: All Over Pres
ABBA in 1980. *** Local Caption *** 30.740919 Foto: All Over Pres Vis mer

Frida var kanskje den mest eksperimentelle, hun hadde røtter i jazzen og hang til nye frisyrer som matchet hennes stil i endring. Men fotografene fanget også den moteinteresserte Frida privat, i klær fra kjente hus. 

– Hvis jeg ikke var blitt sanger var jeg nok blitt noe innenfor mote eller interiørdesign, forteller Frida, som nylig designet en hel skidress for J. Lindeberg.

Skiklær er ofte upraktiske og kjedelige, mener Frida. Hun vet hva hun snakker om. De siste 30 årene har hun bodd i Alpene, halvparten av tiden i Zermatt. 

LES OGSÅ: Hva skjer med ditt digitale liv når du dør? 

Her står hun står mye på ski, noen ganger off piste fra helikopter, og har gått Haute Route fra Verbier til Zermatt – en syv dager lang rute hvor man både klatrer med skiene på ryggen og går med skifeller.

Annifrid Lyngstad fra Abba desinger skidress for Lindeberg Foto: All Over Press
Annifrid Lyngstad fra Abba desinger skidress for Lindeberg Foto: All Over Press Vis mer

– Når man har nådd toppen av fjellet tar man fellene av og står ned på urørt snø – da føler man lykke. Så kommer det en ny fjelltopp som man skal klatre opp på. Sånn er det med livet også. Mellom øyeblikk av glede og lykke er det sorger og skuffelser og nye fjell å bestige, filosoferer Frida, som i 1999 mistet sin tyske mann i kreft, kun ett år etter at hennes datter omkom i en trafikkulykke i New York.

I dag har Frida igjen funnet kjærligheten, i Henry Smith, greve og arving til et britisk bokimperium. Og nylig har hun begynt å nedtegne livet sitt.  

– Det kan bli til en musikal eller en film, jeg vet ikke ennå. I begynnelsen gikk det lett, men akkurat nå er jeg på et punkt hvor det krever disiplin og utholdenhet å fortsette, forteller hun.

Midt i ABBAs internasjonale gjennombrudd gikk Frida i gang med soloplaten «Frida Alene», som var på hitlistene i 38 uker. Da ABBA ble oppløst i 1982, og hun og Benny skilte seg i likhet med Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, spilte hun inn plate med Phil Collins. 

Musikken styrer Fridas liv den dag i dag. Hun lytter til opera, klassisk, pop, jazz og hiphop. Og noen ganger bare stillhet.

LES OGSÅ: Slik vekker dere lysten i ferien

70-TALLSSTJERNER: Abba gjorde det stort, men Frida vil ikke tilbake dit nå.  Foto: All Over Press
70-TALLSSTJERNER: Abba gjorde det stort, men Frida vil ikke tilbake dit nå. Foto: All Over Press Vis mer

Til å være stjerne med hang til eklektriske kostymer, virker Frida overraskende kontrollert. Den klassiske fremtoningen står i kontrast til hennes flamboyante ungdom. 

Frida lytter, og hun gjør seg flid med svarene.

– Jeg er et pedantisk og ærlig menneske. Det er ikke alltid jeg liker den pedantiske siden.

Frida har engasjert seg i å hjelpe barn som har fått en tøff start på livet. Kanskje fordi hun selv vokste opp som foreldreløs?

– Jeg beundrer barn som til tross for en vanskelig barndom, bruker sin indre styrke og drivkraft til å skape seg et fint liv, forteller hun. 

For Frida er det viktigste å elske seg selv og sine omgivelser. Hvis hun kunne forandre noe ved seg selv, så ville hun faktisk ikke gjøre det. 

– Det er motsetningene som gjør en til det menneske man er. Det mest sexy er en person som føler seg tilfreds med seg selv.

Hennes syn på verden har ikke forandret seg fra hun var ung.

– Jeg hyller alle de som forsvarer annerledestenkende, sier Frida.

Det lille tyskerbarnet fra Ballangen.

I dag er dronning Silvia en av hennes nære venninner, og Frida selv er blitt prinsesse etter ekteskapet med sin forrige mann, Reuss von Plauen.

Tok verden med platåsko og tricoter

– Jeg savner ikke ABBA. Det er 40 år siden vi begynte og det var en annen tid. Når man blir eldre får man lyst til å ta det med ro. 

- Jeg opptrer aldri og jeg har ikke lyst til å stå i rampelyset. Vi var unge den gang og hadde drive – det ville aldri fungert nå. Det er bedre at folk husker oss som vi var, avslutter Anni-Frid Lyngstad til HENNE. 

LES OGSÅ: 3 parfymer som aldri går av moten

Denne saken kan leses i sin helhet i HENNE 02, som er i salg nå!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer