Renserutine

Toner etter rensen - er det nødvendig?

Vi har snakket med to eksperter som forteller oss hva dette produktet egentlig er godt for.

HELT AVGJØRENDE: Skal vi tro ekspertene er en toner helt avgjørende for en fullstendig hudpleierutine. FOTO: NTB Scanpix
HELT AVGJØRENDE: Skal vi tro ekspertene er en toner helt avgjørende for en fullstendig hudpleierutine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg tipper de aller fleste av oss kvinner har en fast renserutine vi kjører gjennom hver kveld før vi går og legger oss. Å sove med all sminken på er tross alt en no-go for huden, og noe vi til stadighet blir fortalt at vi ikke skal gjøre. Som regel er hudpleiedelen en innøvd, trygg rutine man har kjørt i åresvis, og så fort man går tom for ett av produktene er det rett til butikken for å kjøpe nytt.

Men det er spesielt ett hudpleieprodukt vi i KK-redaksjonen har diskutert en del i det siste, og som hele gjengen har et blandet forhold til - nemlig toneren! Noen av oss anser den som et stort must i den daglige rutinen, mens andre har ikke en gang prøvd det før.

Så hva er egentlig en såkalt toner godt for? Og når skal den brukes for at den skal gi så bra effekt som mulig?

LES OGSÅ: Sminkefjeringsservietter VS. flytende sminkefjerner - hva er forskjellen?

- Vanskelig å selge inn

Vi tok kontakt med to skjønnhetseksperter for å høre hva de sier om produktet. Først ut er skjønnhetsekspert og blogger Tone Skipa:

- Toner er et produkt som kan være vanskelig å selge inn, men som du merker forskjell på huden av så fort du begynner å bruke det daglig. Toner er egentlig en videreutvikling av den gamle tonicen - som hadde i oppgave å fjerne siste rest av rens og sminke. Men tonicen hadde også en litt uttørkende effekt fordi den inneholdt så mye alkohol, så nå er det toner som gjelder, sier Skipa.

Nå finnes det nemlig mange typer tonere på markedet, for eksempel eksfolierende tonere og klargjørende tonere. Den første er spesielt god hvis du sliter med kviser og uren hud i ansiktet.

- Om du bruker rensekrem, -olje eller -balm anbefaler jeg å bruke toner uansett. Det har mange fordeler, og gjør blant annet at huden responderer bedre på resten av hudpleien. Jeg veksler selv på to tonere - en som eksfolierer og en som gir fukt, sier hun.

Slik skal den påføres

Så toner har faktisk en del positive sider. Men når og hvordan skal den påføres?

Ifølge hudpleier og blogger på Skincare By Anki, Anne Kathrine Hansen, ble toner tidligere brukt for å tilbakeføre/nøytralisere pH. I dag er toneren så mye mer og tilpasset din hudtype. Den inneholder ingredienser som ferdigstiller renseprosessen og starter behandling av din hudtype.

Produktet finnes både som en spray, som en myk gel du smører inn og som et vann du ved hjelp av en bomullspad stryker forsiktig over ansiktet.

MERKER FORSKJELL: Ifølge skjønnhetseksperten merker man forskjell på huden med en gang etter at man begynner å bruke toner daglig. FOTO: NTB Scanpix
MERKER FORSKJELL: Ifølge skjønnhetseksperten merker man forskjell på huden med en gang etter at man begynner å bruke toner daglig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Folk har ikke skjønt effekten

- Toner har hatt en «nedetid» hvor ingen helt har skjønt hvorfor det skal brukes, men i løpet av de siste fem årene har det skjedd noe med disse produktene. De har blitt mer aktive, blitt tilpasset hver enkelt hudtype og de kan være et steg i din hudpleierutine som er nødvendig for et optimalt resultat, sier Hansen.

Toneren fjerner ikke bare eventuelle rester etter rensen, men den kan også ha en aktiv effekt på hudutfordringer som akne, pigmentering, sensitiv- eller tørr hud, i tillegg vil det også føre til at serum og kremer trekker seg dypere ned i huden.

- En toner er et mer behandlende produkt nå enn det var for 15 år siden, legger Hansen til.

Vi tok også en spørrerunde blant venninner, for å høre om de bruker toner eller ikke. Flesteparten sier ja, og er overrasket over hvor mye «skitt» som ligger igjen i huden selv etter at sminken er fjernet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer