Vitiligo

Toppmodell Winnie Harlow om hudsykdommen

- Jeg hadde aldri et problem med meg selv eller huden min. Jeg hadde et problem med måten folk behandlet meg på.

WINNIE HARLOW: Til tross for en vanskelig barndom har Harlow gjort stor suksess som modell. Foto: Rex Features
WINNIE HARLOW: Til tross for en vanskelig barndom har Harlow gjort stor suksess som modell. Foto: Rex Features Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har garantert sett henne før. Winnie Harlow er blant de hotteste navnene i moteindustrien og har gjort stor suksess som modell etter at hun deltok i modellkonkurransen «America's Next Top Model» med Tyra Banks (43) i ledelsen for tre år siden. Ikke bare er den kanadiske jenta slående vakker, men du har sikkert også lagt merke til at hun ikke har samme hud som «alle andre». 

I en alder av fire år utviklet nemlig 22-åringen hudsykdommen «vitiligo». Vitiligo er ifølge Norsk Helseinformatikk «en hudsykdom kjennetegnet ved flekkvis utvikling av velavgrensede, melkehvite områder i huden, tidvis med hvite hår i de angrepne områder. Dette er et resultat av bortfall av de cellene som produserer fargepigment i overhuden (melaninproduserende melanocytter) og rundt hårrøttene».

Og selv om Harlow selv forteller til Cosmopolitan at hun som barn ikke tenkte så mye over dette før alle de andre barna påpekte det som var annerledes ved henne.

- De kalte meg en ku og sa «møø». Jeg husker spesielt da en jente på barneskolen gjorde det under en basketballkamp. Jeg ba henne stoppe, men da sa de andre barna til henne «hvordan kan du la henne snakke sånn til deg?». Etter kampen gikk jeg ut og det var utrolig kaldt ute. Jenta løp mot meg og dyttet meg. Folk samlet seg rundt oss, men jeg ville ikke sloss. På grunn av vitiligo blir huden min veldig sensitiv i ekstreme temperaturer, så for å komme meg ut av situasjonen, lot jeg henne banke meg opp, sier Harlow og fortsetter:

- Hun prøvde det samme dagen etterpå, men denne gangen klarte jeg ikke holde meg. Jeg forsvarte meg selv, og det godt. Etter det prøvde hun aldri noe igjen, men dette var bare den første av mange lignende hendelser.

MØTT MYE MOTSTAND: Winnie Harlow har blitt heftig mobbet i mange år på grunn av hudsykdommen sin. Foto: Rex Features
MØTT MYE MOTSTAND: Winnie Harlow har blitt heftig mobbet i mange år på grunn av hudsykdommen sin. Foto: Rex Features Vis mer

Ble utvist fra skolen

Harlow forteller at hun unngikk å snakke med moren sin om hva som skjedde. Og etter at hun begynte på en ny skole ble ting bare verre. 

- Jeg prøvde bare å komme meg gjennom hver dag. Jeg husker at jeg satt i vinduskarmen på rommet mitt, så opp mot stjernene og ønsket at hudsykdommen min skulle forsvinne. Jeg tenkte «hvorfor meg»?

Så kom videregående og mobbing ble nok en gang tatt til et nytt nivå. En gang, mens Harlow gikk sitt nest siste år, hoppet en gjeng jenter på henne og de begynte å sloss. Det endte med at hun ble utvist fra skolen for en viss periode, og etter denne tiden begynte hun å skulke.

- Rektor fortalte moren min at jeg kunne nå langt i livet om jeg sluttet å skulke. Han anbefalte meg å begynne på en alternativ skole. Det er så sykt at det var jeg som ble dyttet ut, når det var JEG som var offeret. 

LES OGSÅ: Frida (21) ble offer for taus mobbing: - Jeg hadde ikke lyst til å leve

Men den nye skolen skulle vise seg ifølge Harlow å være en velsignelse. Karakterene hennes føk opp igjen og hun fikk også en jobb. 

- Jeg elsket å tjene mine egne penger. Jeg følte meg så selvstendig, men jeg klarte ikke å både gå på skole og å ha en jobb. Så derfor tok jeg valget en typisk 16-åring ville gjort: jeg valgte jobben.

«Du er ikke pen nok»

På denne tiden møtte Harlow en journalist fra Toronto, Shannon Boodram, via Facebook. Boodram sa til den unge jenta at hun var slående vakker og ville derfor gjøre en YouTube-video med henne. Videoen fikk tusenvis av visninger, og Harlow ble hele tiden fortalt hvordan kameraet elsket henne. 

- Jeg hadde ikke tenkt mye på en karriere. Jeg hadde forestilt meg å jobbe i showbiz eller med journalistikk, men jeg hadde droppet ut av videregående. Jeg levde bare dag for dag.

Men etter at hun gjennomførte videoen, gikk det opp for henne hvordan hun kunne bruke utseende sitt som en fordel. Det var slik modelldrømmen oppsto, men likevel fikk Harlow høre gang på gang at hun heller passet som makeupartist eller lignende. Utsagn som «du er ikke god nok», «du er ikke pen nok», «du er ikke nok», fikk hun høre gjentatte ganger. Men Harlow ble ikke overrasket. Dette har hun jo hørt hele livet.

- Jeg ga ikke opp. Jeg la ut bilder av meg selv på Instagram, men responsen var som før: nei. Deretter dro jeg på en visning i regi av America's Next Top Model for å knytte kontakter. Det var flere som samlet seg rundt meg og ga meg massevis av komplimenter. De sa at hvis Tyra Banks hadde vært her nå ville hun ha tatt meg inn med en gang.

Etter det fortsatte Harlow å poste bilder på Instagram og tagget Banks i dem i håp om at hun ville legge merke til henne. Og det hjalp. En casting ansvarlig i modellkonkurransen fant modellspiren gjennom en fanside på Facebook som var startet opp av lillesøsteren hennes Chrystina (som da var ni år).  På det tidspunktet var hun 19 år gammel og tjente 13.000 kroner i måneden. I 2014 ble hun en av deltagerne i modellkonkurransen og da var det hele i gang.

I dag går Harlow visninger for verdens største designerne og har stor suksess som modell. For ikke lenge siden dro hun tilbake til barneskolen hun gikk på for å snakke om selvtillit og det å bygge hverandre opp.

- Jeg hadde aldri sett for med denne fremtiden da jeg var på deres alder. Når jeg ser tilbake på det nå, ser jeg at barna som mobbet meg var akkurat som meg. De prøvde bare å finne sin plass. 

- Mange spør meg om når jeg lærte å elske meg selv. Men det var ikke det som var problemet. Jeg hadde aldri et problem med meg selv eller huden min. Jeg hadde et problem med måten folk behandlet meg på på grunn av huden min. De prøvde å definere meg. Mottoet mitt er «du har bare ett liv. Lev det for deg selv og ingen andre enn deg selv. Gjør hva f**n du vil!»

LES OGSÅ: Victoria's Secret-modell Candice Swanepoel deler sine beste skjønnhetstips

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer