Tørt Hår

Tørt hår: derfor får du det om vinteren

Tørst og slitt hår er vanlig om vinteren - men skyldes mer enn kulda.

TØRT HÅR: Det kan skje mye med håret ditt når du sover, og legger du deg med vått hår er det ekstra sårbart. Sengetøy som absorberer mye fuktighet er samtidig med på å tørke ut håret ditt. Foto: KK
TØRT HÅR: Det kan skje mye med håret ditt når du sover, og legger du deg med vått hår er det ekstra sårbart. Sengetøy som absorberer mye fuktighet er samtidig med på å tørke ut håret ditt. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når det blir kaldere ute opplever mange av oss at håret blir tørt. Kuldegrader ute, og oppvarming inne gjør sitt for å tørke ut både hår og hodebunn. 

Men visste du at det ikke er sikkert du gjør håret ditt en tjeneste ved beskytte det mot minusgrader med en lue i ull? 

Absorberer fuktigheten i håret

ABSORBERER FUKTIGHET: Har du tenkt på at luer, skjerf og klær i absorberende materialer kan tørke ut håret ditt? Foto: Scanpix
ABSORBERER FUKTIGHET: Har du tenkt på at luer, skjerf og klær i absorberende materialer kan tørke ut håret ditt? Foto: Scanpix Vis mer

- Det at det er minusgrader og kaldt er jo med på å gjøre både hår og hud tørrere.  Men det å bruke lue, gjør faktisk håret tørrere ettersom ullfibrene trekker til seg fuktighet der de kan, forteller avdelingsleder og frisør ved White Studio i Oslo, Benedicte Hustad. 

- De fleste kvinner med lengder på håret opplever ofte at håret i hårfestet ryker i nakken. Dette forklares på samme måte, samt den friksjonen som oppstår.

- En annen ting er at lue også kan være med å skape en «drivhuseffekt» for latente hodebunnsproblemer som fet hodebunn, flass, psoriasis og så videre, 

Dette gjelder også ullskjerf og klær om du har langt hår. 

Å droppe lua er kanskje ikke aktuelt, men det kan altså være ekstra viktig å passe på og pleie håret om vinteren.

LES OGSÅ: 1 av 3 kvinner vil oppleve «mannlig hårtap»

Bytt ut putetrekket

Også det å ha feil type sengetøy kan faktisk tørke ut håret ditt. Ifølge frisør og innehaver av Crew cut i Oslo, Lola Maria Smidros, kan nemlig bomullssengetøy bli litt hard kost for manken, og sliter du med tørt hår kan det altså være verdt å prøve å bytte det ut.

VELG RIKTIG STOFF: Når du ligger og gnisser hodet mot puta, har det følger for manken. Et mykere og glattere putetrekk kan derfor hjelpe om du har tørt og ødelagt hår. Foto: Scanpix
VELG RIKTIG STOFF: Når du ligger og gnisser hodet mot puta, har det følger for manken. Et mykere og glattere putetrekk kan derfor hjelpe om du har tørt og ødelagt hår. Foto: Scanpix Vis mer

Ligger du og gnisser med hodet mot puta kan et glattere og mykere stoff som silke eller sateng være en idé, om du har tørt hår. 

- Det er mye man kan gjøre. Å bruke satengsengetøy istedenfor bomull kan være lurt. Det kan også hjelpe å flette håret når du legger deg, sier Smidros. 

Er du ekstra opptatt av håret ditt kan et hårnett også hjelpe. 

Dessuten er også bomull absorberende, og et bomullstrekk kan på samme måten som ullua være med på å trekke fuktigheten ut av håret. 

- Også det å bytte ut putetrekket med silke fremfor bomull eller andre absorberende materialer kan hjelper. Valg av sengetøy er noe man gjerne ikke forbinder med kvaliteten på håret, sier Hustad.

Og ikke legg deg med vått hår. Når håret er vått er det på sitt mest sårbare, og knekker lettere, forteller Smidros. 

LES OGSÅ: Derfor bør du skylle håret med kaldt vann etter vasking

Få i deg riktige næringsstoffer

Også maten du spiser har noe å si for håret ditt. Spesielt B-vitaminer er assosiert med en flott og fyldig manke, men det er ifølge Hustad kostholdet ditt i sin helhet som er viktig. 

- Håret er et biprodukt av huden - døde hudceller rett og slett. Dårlig kosthold gir dårlig hud og dårlig hår. Spesielle næringsstoffer som jern, sink, omega 3, protein og B5 er alle viktige for et sunt kosthold, et sunt liv og følgelig et sunt hår. Lever man på Grandiosa og øl, vil man i tillegg til slapp kropp også få slapt hår, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse fortere

Ikke bruk hårbørsten for mye

BRUKER DU RIKTIG HÅRBØRSTE? En myk børste er skånsom mot håret. Foto: Scanpix
BRUKER DU RIKTIG HÅRBØRSTE? En myk børste er skånsom mot håret. Foto: Scanpix Vis mer

Du visste kanskje ikke at det å børste håret faktisk kan skade det? Du trenger ikke være kjemperedd for det, men børster du håret ofte, kan du faktisk merke det på tykkelsen på håret. 

- Overdreven børsting av håret kan gi skader på hårets skjellag som gjør at håret oppleves tørt, sier Hustad. 

Dessuten kan det lønne seg å velge en mykere børste, om du har litt tørt hår. 

- Jeg er veldig fan av børster med naturhår, som er mykere. Da blir håret glattere. Er børsten veldig hard kan du gre av deg håret, advarer Smidros. 

Vi har dessuten alle noen vaner eller uvaner og for mange av oss er det å tvinne håret. Har du litt tørt hår, kan det nok være en idé å prøve å vende dette av seg. 

- Å sitte å tvinne på håret, som gjerne er en vane fra barndommen, og å "rive" av splitta tupper, det gir bare mer slitasje på håret, sier Hustad.

LES OGSÅ: Tipsene som redder håret ditt

Pass på når du bruker varmeapparater

Begge frisørene er spesielt opptatt av viktigheten av å beskytte håret når du bruker varmeapparater, som føner, rettetang og krølltang. 

Mange av oss er ekstra aktive med hårføneren når det er kaldt ute. Vått hår og minusgrader er hverken særlig behagelig eller sunt, men det mest overraskende Smidros ser ofte at folk ikke er flinke nok til å beskytte håret bruker føner eller rettetang. 

HUSK VARMEBESKYTTENDE: Den største feilen frisørene ser er at mange av oss dropper varmebeskyttende spray når vi bruker varmeapparater på håret. Foto: Scanpix
HUSK VARMEBESKYTTENDE: Den største feilen frisørene ser er at mange av oss dropper varmebeskyttende spray når vi bruker varmeapparater på håret. Foto: Scanpix Vis mer

- Det mest overraskende jeg ser er at man ikke bruker varmebeskyttende spray, men heller bruker rettetangen rett på håret, sier hun. 

Hustad er enig, og forteller at dette kan faktisk gi deg en litt ny sveis. 

- Det mest opplagte er overdreven bruk av varmeverktøy uten noen form for beskyttelse på håret. Dette vil over tid kunne gi deg en ufrivillig klipp fordi man skaper en ond sirkel hvor man bruker rettetang i utgangspunktet for å kamuflere bruset håret og få det til å se pent og blankt ut. Så bruker man den oftere og oftere for å kamuflere for den skaden man oppnådde ved å anvende rettetangen dagen før.

LES OGSÅ: Jo, du kan føne håret hver dag

Ellers har Smidros følgende tips til tørt hår: 

 • Vask håret med riktige produkter for nettopp ditt hår. Dette kommer an på om du har tykt og grovt eller fint og tynt, og hvor tørt det er.
 • Å føne håret kan gjøre det tørrere. Dropp det om du ikke må. 
 • Kur håret jevnlig. 
 • Klipp tuppene ofte nok. Ikke la det gå mer enn rundt 2,5 måned mellom hver gang. Ødelagte tupper spiser seg oppover og gjør hele håret verre. 
 • Vær forsiktig med bleking. Skånsom farging er bedre for tørt hår.
 • Vær forsiktig med varmeverktøy, og bruk alltid varmebeskyttende spray. 
 • Ta så lite som mulig i håret. Når du skal tørke håret, bruk et håndkle til å forsiktig klemme ut vannet, og la det lufttørke. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke børste vått hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer