Tørrsjampo

Tre feil du gjør med tørrsjampoen

Det er et genialt produkt, men du må bruke det riktig.

FOR TETT PÅ: Du bør holde flaska minst 30 centimeter fra håret når du sprayer, ellers kan du fort ende opp med altfor mye produkt og synlige produktrester i håret.  Foto: All Over Press
FOR TETT PÅ: Du bør holde flaska minst 30 centimeter fra håret når du sprayer, ellers kan du fort ende opp med altfor mye produkt og synlige produktrester i håret. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg kan ikke leve uten tørrsjampo. Hvis du kan leve uten, tror jeg du bruker den feil, skriver Christina på HairRomance.com.

Og tørrsjampo er unektelig et genialt produkt, så lenge det brukes riktig. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om tørrsjampo

Mer stylingprodukt enn sjampo

Tørrsjampo gjør håret mattere og tykkere. Den trekker fukt, fett og produktrester ut av håret, slik at det føles friskere, renere og lukter godt.

Men selv om navnet tilsier at det kan brukes for å gi håret nytt liv på de dagene du bare ikke rekker å vaske håret, er det ikke sånn du må ha fett hår for å bruke tørrsjampo. 

Produktet er nemlig også et helt supert stylingprodukt. Det gir oppsatt hår bedre hold, glatt hår mer tekstur og løfter håret ved røttene så du får mer volum. 

– Tørrsjampo er et fantastisk produkt å preppe håret med hvis du skal sette det opp, har Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam, tidligere fortalt KK.no.

Det er dessuten veldig effektivt om du ønsker en ekstra voluminøs frisyre.

MED OG UTEN: Her er krøllene på venstre side sprayet med tørrsjampo for en mattere, mer rufsete look. Ser du forskjell? Foto: Astrid Waller
MED OG UTEN: Her er krøllene på venstre side sprayet med tørrsjampo for en mattere, mer rufsete look. Ser du forskjell? Foto: Astrid Waller Vis mer

– Noen tørrsjampoer er også tilsatt stylingpolymerer som gir mer hold og stivelse. Personlig synes jeg de som kun absorberer fett og fukt, samt frisker opp duften er bedre, for de gjør at håret føles renere, sier Holm-Glad.

Det gjelder imidlertid å bruke det riktig, som Christina understreker. Og det er spesielt tre feil som ofte begås. 

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig bruke tørrsjampoen

Tørrsjampo er genialt når …

… du ikke rekker å vaske håret og trenger en rask oppfriskning.
… du skal sette opp håret og trenger litt ekstra hold og motstand.
… du vil matte ned håret og gi det en mer rufsete look.
… du ønsker mer volum og hår som ser tykkere ut.
… du har pannelugg og opplever at håret her blir fortere fett enn resten.

TØRRSJAMPO: Dry Shampoo fra Define, kr 79; XXL Volume fra Batiste, kr 79,50; Medium to Brunette fra Batiste, kr 79,50, Straight Dry Shampoo fra Lee Stafford, kr 109. Foto: Produsentene
TØRRSJAMPO: Dry Shampoo fra Define, kr 79; XXL Volume fra Batiste, kr 79,50; Medium to Brunette fra Batiste, kr 79,50, Straight Dry Shampoo fra Lee Stafford, kr 109. Foto: Produsentene Vis mer

1. Du holder det for nærme håret

Den første tabben er å at du holder flaska for tett inntil håret eller hodebunnen mens du sprayer, har Jan Thomas, hårstylist og eier av Jan Thomas Studio i Oslo, nylig fortalt KK.no.

- En vanlig tabbe mange begår når det gjelder tørrsjampo, er at de sprayer det rett i hårskillen, og altfor tett på røttene. Resultatet er at det legger seg et hvitt lag med pudder i hårfestet, og det ser jo ikke så veldig heldig ut, sa han.

Du bør dele håret inn i seksjoner først og ikke bare spraye rett mot skillen. Hold sprayen minst 30 centimeter, men gjerne mer, unna håret når du sprayer, og spray veldig lett. 

IKKE RETT I SKILLEN: Ifølge Jan Thomas fungerer tørrsjampoen bedre hvis du deler håret i seksjoner, dropper å spraye rett i skillen, holder 30 cm avstand med flasken OG lar tørrsjampoen virke i 30 sekunder FØR du rister/rufser i det.  Foto: Per Ervland
IKKE RETT I SKILLEN: Ifølge Jan Thomas fungerer tørrsjampoen bedre hvis du deler håret i seksjoner, dropper å spraye rett i skillen, holder 30 cm avstand med flasken OG lar tørrsjampoen virke i 30 sekunder FØR du rister/rufser i det. Foto: Per Ervland Vis mer

- Del håret opp i seksjoner med cirka tre til fem centimeters avstand, og gå gjerne ut fra skillen først. Altså, har du midtskill, så lag sideskill, spray inn mot hodebunnen/røttene, deretter flytter du skillen fem centimeter videre, og sprayer på nytt. Pass også på at du holder god avstand når du sprayer og jobb deg frem og tilbake i håret, ved røttene, sier Jan Thomas.

LES OGSÅ: Derfor bør du skifte hårskill

2. Du bruker for mye produkt

Akkurat som du vil få synlige produktrester av å spraye for nærme hodebunnen og håret, vil du få hvite striper i håret om du bruker for mye tørrsjampo. 

Hvis håret ditt er veldig fett, bør du likevel starte med litt produkt og heller gjenta påføringen etter at den første er absorbert inn i håret, råder Christina. 

LES OGSÅ: Slik får du mer volum

I SEKSJONER: Del håret inn i seksjoner når du sprayer det med tørrsjampo, og hold flasken cirka 30 centimeter unna håret.  Foto: Per Ervland
I SEKSJONER: Del håret inn i seksjoner når du sprayer det med tørrsjampo, og hold flasken cirka 30 centimeter unna håret. Foto: Per Ervland Vis mer

3. Du venter ikke før du børster det ut

Tørrsjampoens magi er ikke umiddelbar, og det er viktig at du gir produktet tid til å virke før du begynner å børste det ut eller rufse i håret. 

- Du må nemlig gi tørrsjampoen tid til å trekke til seg fettstoffene i håret, ellers vil det ikke ha noen særlig effekt, sier Jan Thomas.

Han sier at du bør gi produkter mer og mer tid jo mer hår du har og jo fetere det er. 

- La det gå hvert fall 30 sekunder, forklarer Jan Thomas.

RIST I HÅRET: Ta tak i tuppene og rist i håret, fremfor å bruke hendene i håret for å rufse det til. Det gir tørrsjampoen bedre tid til å absorbere fettstoffene også.  Foto: Per Ervland
RIST I HÅRET: Ta tak i tuppene og rist i håret, fremfor å bruke hendene i håret for å rufse det til. Det gir tørrsjampoen bedre tid til å absorbere fettstoffene også. Foto: Per Ervland Vis mer

Mens mange foretrekker å bruke en børste til å gre ut produktet når det har fått absorbere inn i håret, har Christina et annet triks – særlig til deg som har krøller.

– Ikke børst ut tørrsjampoen! Vi vet alle hvordan hårbørster kan gjøre krøllete hår brusete. Bruk heller fingertuppene til å massere inn overflødig produkt og fordele det jevnt inn i håret, skriver hun. 

Også Jan Thomas foretrekker en annen metode for å gjøre dette enn å gripe fatt i hårbørsten: 

- I stedet for å ta begge hendene inn i håret og rufse til, ta heller tak i tuppene og «rist» i håret, det gir en bedre effekt, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer