Settingspray

Trenger man egentlig å bruke settingspray?

Vi har spurt eksperten!

EN DEL AV RUTINEN: Noen bruker dette produktet som en fast del av hudrutinen, mens andre bruker det ikke i det hele tatt. FOTO: NTB Scanpix
EN DEL AV RUTINEN: Noen bruker dette produktet som en fast del av hudrutinen, mens andre bruker det ikke i det hele tatt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Toner, primer, settingspray, serum - det er mye man må holde styr på for å ha en fullverdig hud- og sminkerutine. Det enkleste hadde jo absolutt vært å bruke så få produkter som mulig, men selvfølgelig har alle stegene sin helt egen funksjon.

Midt i en diskusjon rundt sminke, kom vi i KK-redaksjonen plutselig inn på temaet settingspray, noe det faktisk var en del delte meninger om. Mens noen av oss mente det var en helt åpenbar del av den daglige rutinen, var det andre som ikke så helt vitsen i denne såkalte vidundersprayen og heller velger å bruke en vanlig fuktspray, eventuelt kun en primer før sminken påføres.

Dette fikk oss til å tenke - hvor nødvendig er det egentlig med settingspray? Og hvilken type skal man i så fall velge?

LES OGSÅ: Toner etter rensen - er det nødvendig?

To typer makeup-spray

Hudpleier og blogger på Skincare By Anki, Anne Kathrine Hansen, presiserer først og fremst overfor KK at det finnes to typer makeup-spray; Den ene beskytter mot svette, berøring i ansikt og klumping av produkt. Disse gir et mindre pulveraktig utseende fordi de blander din foundation bedre på huden, slik at den ikke ligger som et pulverlag utenpå. Denne typen spray kalles ofte fixingspray.

Den andre typen er den sprayen som sminken din mindre pulverisert og mer blandet - dette er en settingspray.

- Sistnevnte er typen spray som kun skal holde sminken på plass. Den brukes til å redusere det pulveraktige, tørre utseende. De har også en tendens til å inneholde flere fordelaktige pleiende ingredienser - vanligvis mer fuktighet og mindre alkohol.

En fordel med settingspray er at du fint kan bruke den som et praktisk pleiende produkt uten å bekymre deg for å ha en film på huden din - men det vil ikke ha noen effekt på beskyttelsen på hudoverflaten.

- Hvis du dog bruker en ordinær fuktighetsspray i løpet av dagen vil den ha omtrent samme effekt som en settingspray.

- Ok, så hva bør man egentlig se etter når man skal gå til innkjøp av en ny makeup-spray?

- Det er ingen fasit på dette, og det brukes både mattende og fuktighetsgivende ingredienser i slike sprayer. Gjør det enkelt: Velg det som passer deg og din hud best.

LES OGSÅ: Slik kan du få glød uten sminke

EYELINER: Slik kan du bruke lineren på tre forskjellige måter. Video: Cecilie Krogh Vis mer

Smelter sammen og holder sminke på plass

De såkalte fixingsprayene inneholder polymerer oppløst i et løsningsmiddel, vanligvis alkohol. Polymerer er lange molekyler som legger seg som en film over huden din og sørger for at sminken din holder seg på plass. Når disse sprayes på huden fordamper løsningsmidlet og etterlater polymer på huden. Polymerdråpene smelter sammen og danner en film som holder sminke på plass og gir litt vannavstøtende effekt i tillegg.

Løsningsmiddelet vil også virke litt oppløsende på make-upen slik at den blender bedre inn i hudens talg og ikke ser pudderet ut. Dette er årsaken til at du kun skal bruke en liten touch fixingspray, ellers vil effekten bli at all sminken forsvinner i stedet for å ligge lengre.

Sprayer som dette brukes på samme måte - her er Anne Kathrines beste tips:

  1. Spray på fra en armlengdes avstand.
  2. Spray gjerne i en X eller T form over ansiktet, da får du med deg de viktigste områdene.
  3. Lukk øynene når du sprayer!
  4. Påfør mascara etter spraying, eller la den tørke først.
  5. Trekk pusten før spraying.
  6. Sprayer du for nærme kan det ødelegge sminken din.

- Når det kommer til å kun bruke primer i stedet for settingspray, så er det to helt forskjellige produkter som ikke kan erstatte hverandre.

- Mens sprayen skal gjøre noe med den endelige finishen er en primer selve fundamentet på en lekker makeup. En primer skal gi deg en jevn hudoverflaten som er lett å sminke pent. Den kan jevne hudtone, matte eller gi glød. Den sørger også for at foundationen sitter bedre på huden, men dette kommer i tillegg til å danne et «perfekt» underlag, sier hun.

Én får terningkast to, men tre stykker stikker av med en sekser! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer