øyeskygge

Tryll vekk tunge øyelokk

Her er sminketriksene du bør prøve.

TUNGE ØYELOKK: Bruk mørke og matte skygger for å dempe øyelokket der det er tyngst, tipser makeupartistene. Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway
TUNGE ØYELOKK: Bruk mørke og matte skygger for å dempe øyelokket der det er tyngst, tipser makeupartistene. Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tunge øyelokk er ikke nødvendigvis bare et tegn på aldring, selv om de fleste av oss opplever at huden begynner å henge litt etter hvert som årene går.

Tunge øyelokk er også genetisk betinget, og noen av oss har det faktisk helt fra vi er små. 

Om du ønsker å gi fjeset et løft – helt uten kirurgiske inngrep eller hudpleieprodukter, kan du faktisk bruke sminke til å jukse øyelokkene «lettere». 

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk tunge øyelokk

Lek med lys og skygge

–  Når du legger øyeskygge, er det et par triks du kan bruke for å sminke tunge øyelokk på en flatterende måte, sier Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved makeupskolen Art Complexion. 

– Ved å bruke prinsippene med lys og skygge, kan du skape en illusjon av at folden ikke er så tung eller fremtredende, sier hun. 

Mørke farger trekker tilbake, eller får ting til å se mindre ut, mens lyse farger får ting til å se større ut. Dermed bør du legge en mørkere skygge der øyelokket er tyngst, siden det er dette du prøver å kamuflere, og en lys skygge der du vil framheve lokket. 

– Husk også at matte skygger trekker bedre tilbake enn skygger med skimmer, som fanger lyset og kan fungere mer som en highlighter, noe som er mer fremhevende, presiserer makeupartisten.

LES OGSÅ: Skygger gjør deg enda vakrere

TUNGE ØYELOKK: Dersom du har tunge øyelokk bør du gå for mørke, matte skygger slik makeupartisten har gjort med en av KK.no's «Bli Ny»-deltagere – Margret Lenschow Ofrim. Foto: Astrid Waller
TUNGE ØYELOKK: Dersom du har tunge øyelokk bør du gå for mørke, matte skygger slik makeupartisten har gjort med en av KK.no's «Bli Ny»-deltagere – Margret Lenschow Ofrim. Foto: Astrid Waller Vis mer

Start med å prime øyelokket

Dajana Tomanovic, makeupartist og pressekontakt i Make Up Store i Norge, er også enig i at mørke, matte farger er best for å skjule tunge lokk godt og at det gir øyet mer dybde

Tomanovic anbefaler at du starter med å jevne ut øyelokket med en baseskygge, altså en lys skygge som ligger veldig nær din egen hudtone eller har hint av beige eller gule toner. 

– Dette er for å jevne ut øyelokket, dempe de oljete partiene så lokket blir tørt. Da blir det lettere å legge andre skygger jevnere og de sitter bedre. Basen legger du gjerne helt opp til brynet, sier Tomanovic.

LES OGSÅ: Slik får du øyeskyggen til å sitte lenger

KK49-2013Kk kroppSot med brunt Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
KK49-2013Kk kroppSot med brunt Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Produktene du trenger

 • En baseskygge i en farge som ligner hudtonen din eller har beige eller gule toner (valgfritt).
 • En lys øyeskygge, gjerne med litt skimmer.
 • En mellomtonet, matt øyeskygge. 
 • En sminkekost med myk bust, en såkalt dusekost.
 • Kajal eller annen eyeliner (valgfritt)
 • Maskara
RAMMER INN: Legg kajal langs vipperoten og påfør maskara for å ramme inn øynene. Foto: All Over Press Norway
RAMMER INN: Legg kajal langs vipperoten og påfør maskara for å ramme inn øynene. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– Det er viktig at det ikke blir for hardt så ikke velg en for mørk farge på dagtid, understreker Presttun Eide. 

Om du ønsker et mer dramatisk resultat, kan du selvsagt bruke en dypere skygge, men hold den matt!

– Et godt tips er å investere i en god dusekost. Det gjør jobben mye enklere og får skyggen plassert på en fin måte uten at det blir harde kanter. Min favoritt kommer fra MAC og har nummeret 217, sier Presttun Eide. 

LES OGSÅ: Så mange sminkekoster trenger du

LYST OG MØRKT: Bruk mørke skygger til å få de tyngre partiene til å trekke seg bakover og lyse skygger for å løfte fram de dypere partiene. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
LYST OG MØRKT: Bruk mørke skygger til å få de tyngre partiene til å trekke seg bakover og lyse skygger for å løfte fram de dypere partiene. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Slik gjør du det

Makeupartistene har en enkel oppskrift på hvordan du får de tunge øyelokkene til å virke mindre tunge. 

 1. Start med å forberede øyelokket ved å legge en baseskygge på hele øyelokket. Om du vil gjøre dette enklere, kan du også bruke ansiktspudderet ditt til å gi deg et godt underlag for øyeskyggen.
 2. Legg så en lys skygge på selve øyelokket, altså fra vipperoten og opp til globalen, som er der du får folden når du åpner øyet.
 3. Se rett fram i speil og mål ut hvor øyelokket ser tyngst ut. Du bør altså stå eller sitte rett foran speilet og se rett fram på deg selv. Først da vil du se hvor den tunge effekten er størst og hvor du skal plassere skyggen.
 4. Velg en matt mellomfarget øyeskygge og bruk en sminkekost med myk bust til å plassere skyggen i globalen, altså der øyeeplet buer inn i øyehulen. 
 5. Dus skyggen opp på øyebenet til det punktet du målte ut hvor lokket er tyngst. 
 6. Bruk gjerne en kajal for å få intensitet og ekstra dybde, og avslutt med vippetang og maskara for et åpent blikk. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer