Jeans

Ukens stiltips med Darja: Slik finner du riktig jeans til din figur

Det er lett å være trofast til favorittjeansen, men hvilken modell kler kroppen din?

Ukens stiltips med Darja: Slik finner du riktig jeans til din figur
Publisert
Sist oppdatert

Jeansen. Buksen vi bruker året rundt. En folkefavoritt som vi alle har hengende i klesskapet. Plagget som aldri går av moten. De er praktiske, fremhever figuren og passer stort sett i alle anledninger. Majoriteten av oss elsker jeansen, men i et hav av ulike modeller har jeg opp igjennom årene gjort flere bomkjøp. Enkelte ganger drukner jeg rett og slett i det store utvalget av forskjellige snitt, lengder og farger. For ikke å snakke om alle de ulike modellene; skinny jeans, boyfriendjeans, rette ben og slengbuksa.
 
Derfor tenker jeg å gjøre jakten lettere for dere med noen enkle tips til hvordan du kan finne modellen som passer din kroppsfasong best. For nøkkelen til å finne den perfekte jeansen er å kle seg etter kroppsformen.

For å få den beste mulige hjelpen har jeg blant annet snakket med Jonas Rådberg, som er produktsjef Never Denim og Vibeke Bethulsen, som er salgssjef i Samsøe & Samsøe. Sammen går vi igjennom de fire vanligste modellene og gir dere råd og tips. 

JEANS: Vi lar oss inspirerer av streetstyle-bilde hvor det florerer av ulike jeansmodeller stylet på kule måter.  Foto: Scanpix
JEANS: Vi lar oss inspirerer av streetstyle-bilde hvor det florerer av ulike jeansmodeller stylet på kule måter. Foto: Scanpix Vis mer

Skinny jeans

Våre to ekspert er begge enige om at denne modellen kler alle kroppsfasonger, men at den kanskje kler deg med timeglassfigur best. Det vil si deg med større byste og smal midje. Disse modellene kommer ofte i strechmaterialer, og derfor vil buksen forme seg etter kroppsfasongen din. 

Tettsittende jeans med høyt liv er dessuten spesielt kledelig for de med timeglassfigur, men også for de som er litt lave med former, fordi dette vil gi illusjon av lengre ben, forteller Vibeke Bethulsen i Samsøe & Samsøe. 

Dersom du har kraftige lår eller legger kan det likevel være lurt å unngå denne modellen som er såpass trang nederst, og heller velge bukser med rette ben eller boot cut. 

En skinny jeans med lavere liv er finere for en litt smalere fasong, fordi den legger fokus på hoftene, fortsetter Bethulsen: 

- En low-waist jeans gir dessuten den fineste rumpen, fordi den «rammer den inn» bedre ( i motsetning til highweist, som av og til kan gi en lang og flat rumpe). 

Boyfriend jeansen

Denne buksen har en løsere passform over lår, rumpe og legger. Den er mest kledelig for deg med en smal og rett midje, hvor man ikke har så mye hofter og lår (søyleform). Den løse jeansmodellen kan styles på mange måter til ulike anledninger. Ettersom de er forholdsvis rette i modellen synes jeg det er penest å style dem med noe tettsittende oventil for en balansert og fin stil.

Slengbuksa

Ifølge Bethulsen er denne modellen mest kledelig for en person med litt mer former. 
Flaired-modellen har en bredere sleng, som gir en bedre balanse om man har litt mer rumpe og lår. Denne vil heller ikke være stram over knærne, men vil være smalest hvor låret er på sitt tynneste, og vil derfor gi en illusjon av lengre ben. 

Produktsjef i Never Denim sier seg også enig i dette: 
- Slengbuksene pleier å være en favoritt hos kvinner med litt mer former. 

Bootcut

Denne modellen passer de som er smale og nette best. Har du en petit kropp er det fint med trekvartlange jeans. Passformen skaper balanse mellom lår og legger, men den er ikke altfor massiv i slengen. Dessuten er dette en modell som er et godt valg for deg med brede hofter -  fordi de er med på å gi en mer balansert fasong. Og husk å sjekke lommene - store og skrå lommer vil i tillegg gi et smalere uttrykk.

Jonas Rådberg, som er produktsjef Never Denim, oppsummerer det slik: 

Pæreform: Boyfriend-jeans.
Timeglass: High waist strech og boyfriend jeans som sitter stramt. 
Petit: High waist skinny jeans og slengbukse. 
Søyleform: Slengbukse for å gi bena litt liv. 

Valg av størrelse

Og husk at jeans er for det meste laget av bomull med et hint av syntetiske fiber som eksempelvis stretch. Dersom buksen er en halv størrelse for stram i butikk, er det ikke noe å bekymre seg for - buksen vil utvides og tilpasse seg. 

- Man pleier jo også ofte å presse seg ned i størrelser på jeans når man kjøper disse super-stretchy variantene – men jo mer man presser seg ned i størrelse – jo fortere vier den seg ut også – og får dermed en kortere levetid, ettersom stretch-fibrene er i helspenn konstant, sier Vibeke Bethulsen.

Slik bør jeansen vaskes

Det er ingen nyhet at jeansen må tas vare på. Derfor er det viktig å vaske jeansen riktig. For å blant annet bevare fargen på nyinnkjøpte, farget jeans lengst mulig, bør buksen vaskes i kald vask (maks 30 grader) og buksen skal heller ikke vaskes ofte. Dette er imidlertid ingen garanti for at jeansen vil se perfekt ut for alltid - alle farger forsvinner før eller senere. Men tar du noen forhåndsregler forlenger du jeansens liv, sier produktsjef i Never Denim, Jonas Rådberg. 

VASK AV JEANS: Lysere jeans er allerede vasket såpass mye i produksjonsfasen, så disse vil ikke bli påvirket av varm vask og mye bruk.  Foto: Scanpix
VASK AV JEANS: Lysere jeans er allerede vasket såpass mye i produksjonsfasen, så disse vil ikke bli påvirket av varm vask og mye bruk. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at Darja Barannik er blant bloggerne AdLINK Media jobber kommersielt med. AdLINK Media er et datterselskap av Aller Media, som eier KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer