Olena Zelenska:

Ukrainas førstedame hylles av Vogue: - Vi levde lykkelige liv

Både Zelenska (44) og Zelenskyj (44) får stor spalteplass til å fortelle om tiden som nasjonalt lederpar siden krigen brøt ut.

OLENA ZELENSKA: Den ukraniske førstedamen får pryde forsiden av amerikanske Vogue og omtales i tilhørende sak som hyller motet hun viser. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB
OLENA ZELENSKA: Den ukraniske førstedamen får pryde forsiden av amerikanske Vogue og omtales i tilhørende sak som hyller motet hun viser. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Vis mer
Publisert

At pandemien skulle avløses av en ny krise i form av krig midt i Europa, var vanskelig å se for seg. Heller ikke det Ukraniske presidentparet var forberedt på at Russland skulle ta seg inn med kraft i februar.

Nå gir amerikanske Vogue både førstedame Olena Zelenska og president Volodymyr Zelenskyj hedersplass.

Og akkurat det kom kanskje også en anelse overraskende på. Men krig, politikk og mote er ikke så fjernt fra hverandre som man skulle tro.

KKs mote- og skjønnhetsansvarlig, Ida Elise Einarsdottir, er ikke i tvil: moten er mer politisk enn noensinne.

– Motens fremste oppgave er å speile samtiden, og akkurat nå er den preget av globale kriser, steile fronter og økt polarisering, minner Einarsdottir.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Vi levde lykkelige liv

I reportasjen Vogue titulerer et «Portrait of Bravery», kommer det også frem en ting eller to om kriser, steile fronter og polarisering. Både Zelenska (44) og Zelenskyj (44) får stor spalteplass til å fortelle om tiden som nasjonalt lederpar siden krigen brøt ut.

Moten er tonet hakket ned hva bildeserien angår, men bildene som er skutt av kjente Annie Leibovitz har et slående dokumentarisk preg. Saken om førstedamens hverdag i krig glir dermed elegant inn i verdens største motemagasin.

Dette har vært de mest grusomme månedene i mitt liv, og i livene til alle ukrainere. Helt ærlig tror jeg ikke noen er klare over hvordan vi har klart oss emosjonelt sett, forteller Zelenska.

Men det er håpet som holder dem gående, ifølge førstedamen. Og det er såpass sterkt at de ikke er noen tvil om at de vil komme seg gjennom det vanskelige, mener hun. Ukraina gleder seg til å seire.

Vogue mener Zelenska gjør en god jobb i å «skrive sitt eget manus» som førstedame. De første månedene av krigen ble tilbragt i dekning, men nå har Zelenska stått frem i lyset som et av ansiktene for nasjonen. Hun krediteres å være et omsorgsfullt, moderlig, empatisk ansikt.

ANSIKT: Ukrainas førstedame Olena Zelenska hylles av Vogue, og flere, for måten hun fyller rollen i krisetid. Foto: Saul Loeb/Pool Photo/AP/NTB)
ANSIKT: Ukrainas førstedame Olena Zelenska hylles av Vogue, og flere, for måten hun fyller rollen i krisetid. Foto: Saul Loeb/Pool Photo/AP/NTB) Vis mer

President Zelenskyj leder nasjonen i krig, mens Zelenska bærer den emosjonelle byrden, beskriver motemagasingiganten. Likevel, kan førstedamen innrømme at rollen er langt fra noe hun ønsket.

– Jeg liker å være bak kulissene – og det passet meg, forteller hun.

Både Zelenska og mannen har bakgrunn fra underholdningsbransjen. Da de ble forelsket på videregående, var humor noe av det viktige de hadde til felles. Da Zelenskyj bestemte seg for å foreta seg et karriereskifte inn i politikken, var Zelenska opprørt, først og fremst.

– Jeg respekterte valget hans og forstod at dette var et viktig steg for ham å ta. Samtidig følte jeg at livet mitt og livet til familien ville forandre seg drastisk. Og at forandringene ville være langvarige og ganske komplekse, forteller hun.

Mye jobb forventet hun. Krig kom helt uforventet. Ingenting hadde forberedt henne på det som nå er hverdagen, forteller hun.

Vi levde lykkelige liv og vi hadde aldri trodd dette skulle skje, bekrefter Zelenska.

– Retten til å våkne opp i live

Følelsen av isolasjon er en del av hverdagen, beskriver Zelenska til Vogue. Å forflytte seg fritt dit hun vil er umulig. Små, men gledelige hverdagsting som å dra på shopping er «en drøm som ikke kan gå i oppfyllelse», forteller hun. Og den Ukrainske førstedamen tar ikke lett på posisjonen hun befinner seg i.

– Dette er en vanskelig oppgave, fordi du føler på byrden av ansvaret konstant, innrømmer hun.

Rollen hennes er langt mer delaktig enn bare symbolsk sett. Også før krigen, har Zelenska engasjert seg i å tale de svakes sak. Hun har bidratt til å utbedre skolematen på grunnskolen. Hun har hedret barnelivene krigen har krevet – barneliv i hundretall.

Nylig var Zelenska på besøk i Washington, hos Joe og Jill Biden. Det var både uoffisielt og uannonsert. Der henvendte hun seg til kongressen, og kom med både beskrivelser og krav.

Jeg ber om noe jeg aldri ville hatt lyst til å be om: Jeg ber om våpen våpen som ikke skal brukes til å føre krig på andres jord, men til å beskytte hjemmet og retten til å våkne opp i live i dette hjemmet, sa hun blant annet.

DELAKTIG: Olena Zelenskas handlinger og ansikt i forbindelse med krigen faller i god jord. Her i mai Uzhhorod i Ukraina for å møte den amerikanske førstedamen. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB
DELAKTIG: Olena Zelenskas handlinger og ansikt i forbindelse med krigen faller i god jord. Her i mai Uzhhorod i Ukraina for å møte den amerikanske førstedamen. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB Vis mer

Zelenskas ord og handlinger har gjort henne populær. Det samme kan man si om mannen hennes, som ble hyllet for å ikke flykte fra landet da krisen inntraff. «I need ammunition, not a ride», skal president Zelenskyj ha sagt. En frase som har blitt hengende igjen.

Vogue beskriver hvordan folk på gaten omtaler Zelenska som ydmyk, sterk, moderne – og svært vakker. Presitentfamilien er også godt likt – flere trekker frem at kjærligheten deres virker så ekte.

Også det nasjonale Vogue takker Zelenska for å gi en stemme til både Ukraina og til kvinner under krig.

London-baserte redaktør for Vogue Ukraine, Tetyana Solovey, hedrer henne for å være «den første til å snakke om den menneskelige opplevelsen av krig». Ifølge redaktøren, har førstedamen også bidratt til nyanse i mediebildet – som tidligere var veldig «Biden sa, Boris Johnson sa», påpeker hun.

POPULÆRT PAR: Det ukraniske presidentparet er populære, og ser ut til å gjerne vise kjærligheten de har til hverandre. Her etter andre valgrunde i Kiev i april 2019. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB
POPULÆRT PAR: Det ukraniske presidentparet er populære, og ser ut til å gjerne vise kjærligheten de har til hverandre. Her etter andre valgrunde i Kiev i april 2019. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Vis mer

– Handler om grusomhetene

Som konsekvens av krigen, er familien derimot splittet av sikkerhetsmessige grunner. Både Zelenskyj, Zelenska og barna er tydelig merket som mål. Førstnevnte har fremdeles ikke sett barna siden krigen brøt ut.

Zelenskyj har gått i månedsvis med et sterkt ønske om å kunne klemme og ta på sine egne barn.

– Som en vanlig mann, har jeg bekymret meg syk for dem, for sikkerheten deres. Jeg ville ikke at de skulle settes i fare. Det handler ikke om romantikk. Det handler om grusomhetene som skjedde her i Kievs outskirts og alle grusomhetene som skjer nå i landet vårt, forteller han.

Zelanska ønsker at familien skal kunne spise middag rundt samme bord igjen.

Det er det jeg drømmer om, sier hun.

Tonedøvt stunt eller akkurat det vi trenger

Med både forsidebilde og spalteplass i fleng, tar altså amerikanske Vogue ansvar på vegne av motebransjen i forbindelse med krigen. Ikke at det foregår uten kritikk, naturligvis.

– Det er nesten fælt å si det, men det er klart at Vogue med dette håver inn på kulturell kapital. Historien er sterk, og bildene kanskje enda sterkere, påpeker Einarsdottir.

Likevel understreker hun at det verken er nytt eller overraskende i seg selv at motemagasiner også er politiske.

– Mote som fenomen er tett knyttet opp mot både politikk og andre samfunnsområder, forklarer hun.

Som så ofte ellers, er motens ringvirkninger store – og de kritikkverdige punktene mange. Det er ikke akkurat stående applaus for Vogues reportasje.

MER POLITISK: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir mener moten er mer politisk enn noensinne. Men moten har som oppgave å reflektere samfunnet vi lever i. Foto: Astrid Waller
MER POLITISK: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir mener moten er mer politisk enn noensinne. Men moten har som oppgave å reflektere samfunnet vi lever i. Foto: Astrid Waller Vis mer

Til tross for at den er så godt som strippet for et mote-motete uttrykk, og forøvrig også gir eksponering til Ukrainske designere, er det visuelle aspekter å henge seg opp i. Zelenska foran kampfly der folk kanskje har mistet livet. Et presidentpar som lar seg fotografere av Vogue hånd i hånd mens soldater dør kjempende i krig.

– På nettet omtales det blant annet som et tonedøvt stunt, og både Vogue og førstedame Zelenska beskyldes for å romantisere den pågående krigen, påpeker Einarsdottir.

På denne måten, mener hun motens politiske agenda med fordel kan problematiseres og politisk nøytralitets-prinsippet aktualiseres.

– Samtidig er jo nettopp det visuelt sterke selve kjernen her; Litt sånn kjærligheten overvinner alt. Og kanskje er det nettopp det vi trenger nå, mener Einarsdottir.

KRITISERES: Både Vogue og førstedame Zelenska har fått gjennomgå på nett som følge av reportasjen og dens visuelle uttrykk. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB
KRITISERES: Både Vogue og førstedame Zelenska har fått gjennomgå på nett som følge av reportasjen og dens visuelle uttrykk. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Vis mer

– Mote er makt

Motens politiske karakteristikker i dag kan også settes i tydelig sammenheng med dagens forbrukere, understeker Einarsdottir.

– Forbrukerne er blitt mer opptatt av hva merkevarene de assosierer seg med står for, hvem de er og hva deres verdisett er.

– I mange, spesielt kontroversielle, sammenhenger nærmest forventes det at motebransjen skal ta side; Se bare på presidentkappløpet i USA, MeToo, Black Lives Matter, koronapandemien og nå krigen i Ukraina, poengterer Einarsdottir.

Hvorfor? Svaret er opplagt, mener hun.

– Mote er makt, selvsagt. Og fordi moten både har mulighet til å påvirke og å sette dagsorden, sier Einarsdottir.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer