Alltid Dårlig Tid

Utsetter du alt til siste liten?

Slik får du tingene gjort!

ALLTID UTE I SISTE LITEN? Vi er sene igjen og igjen rett og slett fordi vi har funnet ut at det fungerer, mener psykolog. Foto: Scanpix
ALLTID UTE I SISTE LITEN? Vi er sene igjen og igjen rett og slett fordi vi har funnet ut at det fungerer, mener psykolog. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: Du løper etter bussen med blodsmak i munnen og kaster deg om bord. Har nesten blitt en vane – for du greier rett og slett ikke å komme deg ut døra før.

Venninnen din er ikke bedre. Kommer fem minutter for sent til alle avtaler.

Og for ikke å snakke om kjæresten. Han har gjort det til et vår­ritual å fortrenge selvangivelsen for så å sitte der rundt midnatt kvelden før og rive seg i håret. Og så er det søsteren din som løper inn på Statoil og rasker med seg en blomsterbukett på vei til middagsselskapet. 

LES OGSÅ: - Blir du bedt opp til dans, så dans!

Fordi det funker

Hvorfor er det sånn? Hvorfor er det så vanskelig å komme i tide? Hvorfor utsetter vi egentlig ting?

– Det er ganske menneskelig, er svaret fra den danske psykologen og terapauten Maria Farm.

MENNESKELIG Å UTSETTE: Det å utsette ting til siste liten er menneskelig ifølge psykologen. Foto: Syda Productions - Fotolia
MENNESKELIG Å UTSETTE: Det å utsette ting til siste liten er menneskelig ifølge psykologen. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

– Dessuten lærer du deg at det fungerer. Om det ender med at du likevel rekker bussen, så fortsetter du å være ute i siste liten.

Kanskje er det slik at vi i vår kultur romantiserer det slurvete mer enn det ordentlige? At det alltid å komme i tide og ha orden på tingene ikke har den samme bohemske sjarmen over seg?

– Det rebelske James Dean-idealet, det at «jeg klarer meg på egen hånd, her på motorsykkelen min», det passer vårt individualiserte samfunn godt, sier Farm.

– Men ulempen er at man blir veldig ensom der på motorsykkelen. Det virkelig kule er kanskje istedenfor å planlegge bedre og få tid til å ta seg av både seg selv og sine nærmeste?

LES OGSÅ: - Det var slitsomt å leve et liv basert på løgn

To av ti lider av prokrastinering

MENNESKELIG Å VÆRE SEN: Vi er sene igjen og igjen rett og slett fordi vi har funnet ut at det fungerer, mener psykolog. Foto: Scanpix
MENNESKELIG Å VÆRE SEN: Vi er sene igjen og igjen rett og slett fordi vi har funnet ut at det fungerer, mener psykolog. Foto: Scanpix Vis mer

Hara Estroff Marano, journalist i Psychology Today, skriver i et bloggin­nlegg at to av ti personer utsetter så mye at de lider av såkalt prokrastine­ring, en fagterm for det å utsette ting, selv om man vet at det er negativt.

Ifølge Store Norske Leksikon utsetter de fleste mennesker ting, men: «Prokrastinering foreligger når slike utsettelser er så omfattende at de blir problematisk for personen. Anger og stress oppstår, og prestasjon hemmes. I det lange løp har prokrastinering negative konsekvenser for velvære og helse.»

For de fleste av oss er det heldigvis ikke gått så langt. Men alle har vi kjent på følelsen: «Jo da, jeg skal vaske badet. Jeg skal bare …» surfe litt på nettet, ta en kopp kaffe, se litt på TV … Oppgaver som føles slitsomme er rett og slett veldig lett å utsette.

Men iblant kan det å utsette faktisk være positivt. Det mener den svenske psykologen Alexander Rozental, en av forfatterne bak boken «Dansa på deadline»:

– Det er en enkel psykologisk forklaring på hvorfor det fungerer, hvert fall i begynnelsen. Når du utsetter ting til siste liten kan du ikke lenger la deg distrahere av noe annet. Det gjør deg fokusert og trigger deg. Men skyver du hele tiden oppgaver foran deg, havner du snart i en negativ spiral. Du tar fatt på oppgaver på feil tid på døgnet, får ikke nok søvn og tid til å hente deg inn. Så blir du trøtt neste dag og utsetter ytterligere, og sånn fortsetter det.

LES OGSÅ: Har dere samboerkontrakt eller ektepakt?

Viktig med delmål

Er du en av dem som aldri får gjort ting i tide, kan det være lurt å stikke fingeren i jorda. Kanskje er det et tegn på at du har vanskelig for å sette deg tydelige mål? Uten et klart mål er det lett å ende opp med å gjøre andre ting enn det man egentlig skulle. Men pass på:

MENNESKELIG Å VÆRE SEN: Sitter du stadig igjen med store oppgaver rett før fristen? Det kan du gjøre noe med, og et av tipsene er å sette deg delmål underveis i en større oppgave. Foto: Scanpix/Johner
MENNESKELIG Å VÆRE SEN: Sitter du stadig igjen med store oppgaver rett før fristen? Det kan du gjøre noe med, og et av tipsene er å sette deg delmål underveis i en større oppgave. Foto: Scanpix/Johner Vis mer

– En vanlig feil er at man har for langsiktige mål. Om en oppgave skal være ferdig om tre måneder, bør man heller sette seg delmål, sier Rozental.

– Jobb så mot et delmål om gangen, så slipper du å ende opp med å gjøre alt i siste liten.

Kan være andre årsaker 

Iblant kan det ligge mer sammensatte grunner bak uviljen til å bli ferdig. Om du synes det er skremmende å snakke i forsamling, så er kanskje det den egentlige grunnen til at du utsetter å skrive foredraget?

Og om du hver eneste kveld tar med deg en masse jobb hjem, og sitter nedlesset i papirarbeid istedenfor å snakke med kjæresten, så er det kanskje en unnskyldning for å slippe å ta inn over seg at det er noe som skurrer i forholdet?

– Slike handlinger kan bunne i et ønske om å flykte fra noe som føles vanskelig. Da må man våge å se seg selv i speilet, møte alle tankene som er ubehagelig, sier Maria Farm. 

– Først da kan man begynne å arbeide for en forandring.

LES OGSÅ: Vi ringer spåkoner for 10 millioner i året

6 eksperttips: 

 • Ta kontrollen: Ikke prøv å gjøre alt samtidig - da får du ingenting gjort. Finn ut av hva som er viktigst og prioriter. 
 • Sett minimål: Det er lettere å skride til verks om målet er lite og konkret.
 • Trinn for trinn: Om du går for hardt ut kan du regne med et tilbakeslag. Gjør forandringene trinnvis. Begynn å stå opp tidligere én dag i uken, før du øker til to, så til tre. 
 • Følg døgnrytmen: Vi er forskjellige. Gjør de viktigste og mest kompliserte oppgavene på den tiden av døgnet du vet at du fungerer best.
 • Kombiner nytte med glede: Å kombinere det morsomme med det nødvendige og slitsome øker sjansen for å få det gjort. Samarbeid med en kollega, eller hør på musikk mens du jobber. 
 • Belønning: Gi deg selv en liten oppmuntring når du har kommet i mål med noe. 
   

Hele denne saken stod på trykk i HENNE 1.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer