Bunad

Vær forsiktig med deodoranten!

Bunadskjorten din HATER deodorant, og kan bli både gul og flekkete av den!

VÆR OBS PÅ HVILKEN DEO DU BRUKER: Ifølge Berit Oulie fra produksjonsavdelingen i Heimen Husflid, kan det være lurt å velge en deodorant med så nøytral ph-verdi som mulig når du skal trekke i finskjorta på 17. mai. Foto: Tone Ruud Engen
VÆR OBS PÅ HVILKEN DEO DU BRUKER: Ifølge Berit Oulie fra produksjonsavdelingen i Heimen Husflid, kan det være lurt å velge en deodorant med så nøytral ph-verdi som mulig når du skal trekke i finskjorta på 17. mai. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deodoranten er et kjært produkt for de fleste av oss, siden det hemmer svetteproduksjonen under armene. Vi smører på litt hver dag, for å føle oss freshe og velduftende.

Og på en stor festdag som 17. mai, er det ikke fritt for at vi gir på litt ekstra.

Men dersom du skal ta på seg en staselig bunad, bør du faktisk være litt forsiktig.

Kan gi gule flekker

Før du griper fatt i yndlingsdeoen på baderomshylla, bør du ta en titt på hva som står på etiketten.

Dersom deodoranten har en høy ph-verdi, kan nemlig sjansene være store for at linskjorten din vil få skjemmende gule flekker.

- Noen deodoranter kan sette flekker på skjortene. Dette er faktisk litt avhengig av den som har den på, og har med kjemiske reaksjonerå gjøre. For å være på den sikre siden kan det være lurt å bruke en som er så nøytral som mulig i ph-verdi, sier Berit Oulie fra produksjonsavdelingen i Heimen Husflid til KK.no.

Og er ikke deodoranten en roll-on, men en sprayflaske, bør du unngå å spraye direkte på skjorta, og la deodoranten tørke før du kler på deg. Svetter du mye, kan du også ta på litt pudder i etterkant av deodoranten, for å bli litt tørrere.

TIPS: Ikke kjør på med deodorant rett før du skal ta på deg bunadsskjorta, men la det tørke godt først. Da får du en fresh og hvit skjorte uten deosøl under armene, og velger du riktig deo unngår du kanskje også gule flekker.
TIPS: Ikke kjør på med deodorant rett før du skal ta på deg bunadsskjorta, men la det tørke godt først. Da får du en fresh og hvit skjorte uten deosøl under armene, og velger du riktig deo unngår du kanskje også gule flekker. Vis mer

Skitten krage?

Hvis du glemte å vaske skjorten din sist du brukte den, kan det også hende at halslinningen har blitt gul - og det er jo ikke like stas på selveste nasjonaldagen.

- Dette skyldes ofte fett fra huden, og for å få det bort kan du bruke et fettløselig vaskemiddel, enten Zalo eller Sunlight, som du smører linningen med og så vasker skjorten på vanlig måte, tipser Oulie.

Å legge skjorten i bløt i kaldt vann før vask, vil også løse opp gulfargen. Og er hele skjorten gul, legges den i godt varmt vann med Blenda eller OMO for hvitvask, og her kan den ligge i vann et par timer.

Husk å bevege skjorten i vannet, og skyld den godt og skift vannet fire eller fem ganger.

Springen er din venn

Har skjorten gule flekker under armene, kan du også benytte deg av selve kranen på badet.

- Mitt beste råd er å bruke vasken, og tre plagget over kranen og så dusje igjennom flekken med full fres på vannet, tipser Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Husk å ta fra baksiden, slik at flekken går ut den veien den kom. Ulike midler kan også brukes - oppvaskmiddel er spesielt effektivt på for eksempel fettflekker.

Når festen er over...

Du har spist is og pølser hele dagen, og unnet deg et glass med champagne. Så er dagen slutt, og du hekter av deg både arvesølv og bringe.

Nå er det viktig å ikke glemme skjorta, for den skal nemlig rett i vask, og ikke ligge på vent for bruk om en uke eller to.

- Skitt og svette vil feste seg og bli vanskeligere å få bort, hvis du ikke vasker den med en gang. Og den vaskede skjorten bør oppbevares i en pose eller et gammelt putevar, sier Oulie.

Og du? Husk samtidig å sjekke bunaden for flekker og støv - luft og børst den godt, og bruk gjerne en støvsuger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer