Kviser

Vær forsiktig med mye sminke på kvisen

Det er ikke alltid en god idé...

KVISE-KRISE: Sliter du med kviser som stadig vekk dukker opp i ansiktet? Ja, da vet du sikkert hvor fristende det er å legge lag på lag med sminke over i et forsøk på å skjule dem.  Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press
KVISE-KRISE: Sliter du med kviser som stadig vekk dukker opp i ansiktet? Ja, da vet du sikkert hvor fristende det er å legge lag på lag med sminke over i et forsøk på å skjule dem. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det dummeste man gjør med en kvise, er å tette til huden over den så oksygen ikke slipper til, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermagruppen. 

Hun forklarer at bakteriene i kvisen ikke tåler oksygen og derfor trives bedre – og kan bli både større og verre – med tette produkter over. 

– Hvis du skal legge sminke på kviser, må sminken ikke inneholde ingredienser som kan tette porene, såkalt komedogene ingredienser som for eksempel petrolatum, mineraloljer og lanolin, sier Grethe Marie Grimen, kurs- og produktansvarlig hos Beautyproducts.no. 

Siden sminke med slike ingredienser bare blir liggende oppå huden og tetter igjen porene, vil bakteriene få bedre grobunn på grunn av den minimale tilførselen av oksygen. Oksygen virker nemlig bakteriedrepende, sier Grimen. 

– Har du urenheter, er det derfor veldig viktig å bruke produkter som åpner porene og slipper til oksygenet, sier Johansen. 

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk kvisene

Forsiktig med produktvalgene

Ingrid Presttun Eide er makeupartist og daglig leder ved makeupskolen Art Complexion, og hun har stor forståelse for at det er svært fristende å dekke til urenheter med masse sminke. Hun sier imidlertid at det kan være lurt å være litt obs på hvilke produkter du velger, slik at du ikke gjør problemet verre. 

– Styr gjerne unna foundations med mange tettende ingredienser, som for eksempel mineralolje, sier hun. 

STOPP: Ikke bruk concealeren ment for under øynene når du skal kamuflere kviser. Mange av disse har en annen fargetone, og flere har dessuten lysreflekterende partikler i seg, og disse vil bare framheve kvisene.
STOPP: Ikke bruk concealeren ment for under øynene når du skal kamuflere kviser. Mange av disse har en annen fargetone, og flere har dessuten lysreflekterende partikler i seg, og disse vil bare framheve kvisene. Vis mer

– Det kan også friste å bruke veldig uttørkende produkter, men disse kan forverre huden ved at den blir tørr og da produserer mer talg, noe som igjen kan føre til flere urenheter. 

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

– Bruk et mineralpudder

Selv om mange produkter både dekker og behandler urenheter, er det noen som er bedre til å slippe inn oksygenet enn andre. 

– Det beste her er nok pudderkonsistenser, siden disse ikke tetter igjen for mye, sier Johansen. 

Om du bruker en mineralbasert foundation, kan du med fordel legge denne med en finere børste for å få en mer dekkende effekt av det samme produktet. 

KVISER: Er som regel opphopning av talg, bakterier og urenheter i porene. Bakterier fra hendene dine kan føre til tette porer og urenheter.  Foto: F.C.G. - Fotolia
KVISER: Er som regel opphopning av talg, bakterier og urenheter i porene. Bakterier fra hendene dine kan føre til tette porer og urenheter. Foto: F.C.G. - Fotolia Vis mer

En annen fordel med mineralpudder er at bakterier ikke trives i tørre produkter og dermed ikke kan leve i selve mineralpudderet. Dermed risikerer du ikke å «smitte deg selv» med enda flere bakterier, forklarer Grimen. 

Hun understreker at det også finnes en hel del gode, flytende foundationer på markedet som passer bra for deg med kviser

– Såkalte BB-kremer ble jo laget for å dekke kviser og virke bakteriedrepende samtidig, men her må du være kritisk. Det er ikke alle kremene som holder det de lover, sier Grimen. 

Johansen sier at du også kan bruke vanlige concealere, bare de ikke er for tette.

LES OGSÅ: Ja, du kan få kviser av stress

Hudpleien er viktigst

Når du sliter med kviser, er det viktig å holde huden ren og ikke tilføre enda flere bakterier. Hudpleien er altså minst like viktig som sminken, så bruk litt ekstra tid på den når kvisene kommer.

Start med å rense huden nøye. Legg så et serum som motvirker urenheter, altså et som fjerner døde hudceller, åpner porer og virker betennelsesdempende, forklarer Johansen. 

Påfør så en lett fuktighetskrem som gir mye fukt, men har lite fett i seg, før du avslutter med et produkt som er laget spesielt for å bekjempe urenheter. 

LES OGSÅ: Får du alltid kviser på samme sted?

MOT KVISER: Blemish Remedy fra BareMinerals er en problemløser i pulverform med høy konsentrasjon av aktive ingredienser som motvirker urenheter. Den virker betennelsesdempende og talgregulerende, og den skjuler og behandler urenhetene samtidig som nye urenheter fore Foto: Produsenten
MOT KVISER: Blemish Remedy fra BareMinerals er en problemløser i pulverform med høy konsentrasjon av aktive ingredienser som motvirker urenheter. Den virker betennelsesdempende og talgregulerende, og den skjuler og behandler urenhetene samtidig som nye urenheter fore Foto: Produsenten Vis mer

Velg riktig sminke

Når du skal legge selve sminken, anbefaler Presttun Eide at du velger en foundation med lett til medium dekkevne og så bruker en concealer på selve problemområdet.

Enten du har én eller tjue kviser, må du ikke dekke hele huden med en kraftig dekkende foundation – det vil bare gjøre problemet verre. 

– Det finnes concealere på markedet som både dekker og hjelper til med å bli kvitt urenhetene fortere, sier makeupartisten, men hun har en viktig advarsel: 

– Det er viktig å bruke denne typen concealer kun på urenhetene – ikke på den friske huden, som fort kan bli tørr. 

Hun foreslår at du ser etter produkter som inneholder for eksempel salisylsyre eller tea tree-olje. 

LES OGSÅ: Smart triks mot hovne øyne

ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia
ER DU EN KLEMMER? Visste du at du ved å klemme på kvisene, selv når de er modne, kan gi deg stygge arr og pigmentforandringer. Aller verst er det om du klemmer hardt med fingerneglene, men faktisk bør du unngå alle typer klemming av kviser. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Derfor trenger du to concealere

– Mange bruker gjerne den samme concealeren på urenhetene som de bruker under øynene, sier Presttun Eide, men det er ikke noe hun anbefaler:

Ofte er den concealeren vi bruker under øynene en halv tone lysere enn resten av ansiktet, og den inneholder dessuten ofte lysreflekterende partikler. 

– Om du legger den på urenheten, kan du oppleve urenheten blir fremhevet på grunn av den lyse highlightende effekten som oppstår. Da vil det virke som den lille kulen i huden stikker mer ut enn den faktisk gjør, forklarer makeupartisten. 

Hun anbefaler derfor at du heller velger en mattere concealer som ikke er for lys. 

– Har du fått mye urenheter i kinna, kan det også være lurt å velge en mattere rouge, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer