Mote-skjonnhet

- Vanskelig å fastslå en bestemt pris

Neglesalonger med spesielt lave priser er fristende, men kanskje ikke etisk forsvarlig?

LEGGE NEGLER: Prisene på neglbehandling varierer veldig fra salong til salong. Hva skal kunden se etter? Foto: Scanpix
LEGGE NEGLER: Prisene på neglbehandling varierer veldig fra salong til salong. Hva skal kunden se etter? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er jålete. I 2015 fyrte vi at 10 milliarder kroner på hår og stylingtjenester ifølge SSB. Og det er ikke bare frisørbesøk vi bruker penger på - å fikse neglene har blitt stadig vanligere. Og når prisene på nye akrylnegler har et prisspenn fra 300 til 1300 kroner i Oslo, er det ikke så rart at mange av oss får lyst til å prøve rimeligste alternativ.

Men hvor billig kan en neglebehandling være i Norge i dag, uten at det går ut over de ansattes arbeidsforhold eller kan tyde på svart økonomi? 

Mange fikk kanskje med seg NRKs brennpunkt-dokumentar om de slavelignende arbeidsforholdene i flere bilvaskehaller i Oslo? Her kom det fram at de lave prisene hadde en svært høy kostnad - for dem som jobbet der. Kundene derimot var godt fornøyd med både prisen og utførelsen. 

- Generelt er det jo sånn at hvis et tilbud framstår som for godt til å være sant, så bør man være på vakt, sier Anne Marie Lund Eikrem, seniorrådgiver i avdeling for dokumentasjon og analyse, i Arbeidstilsynet.

ANNE MAIRE LUND EIKRE: er seniorrådgiver i avdeling for dokumentasjon og analyse, i Arbeidstilsynet. Foto: Presse
ANNE MAIRE LUND EIKRE: er seniorrådgiver i avdeling for dokumentasjon og analyse, i Arbeidstilsynet. Foto: Presse Vis mer

- I en neglesalong brukes det en rekke kjemikalier, i tillegg til at det svever støv fra gammel lakk og filing av negler, så her er det krav om avsug i nærheten av arbeidsstasjonen i tillegg til ventilasjon i taket, sier Lund Eikrem.

Dette er noe vi som kunder kan se etter selv, og dessuten spørre om dersom vi lurer. For kunder vil eksponeringen av kjemikalier og støv være minimal selv med utilstrekkelig ventilasjon, men for dem som jobber der fem dager i uken, er det selvsagt avgjørende.

Arbeidstilsynets informasjonsavdeling kan informere om at det ikke har vært foretatt målrettet tilsynsaktivitet rettet mot neglesalonger, og at det derfor ikke finnes noen samlede tilsynstall å gå ut med innenfor denne bransjen. De har ganske nylig sett på massasjebransjen og funnet flere avvik der. De utelukker ikke at dette er en neglesalongbransjen er noe de vil se nærmere på framover, i samarbeid med andre etater.

Anne Mari Halsan er direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB). Hun sier til KK.no at det neglesalonger som er medlemmer av NFVB forholder seg til strenge regler, om såvel behandling av kjemi, nødvendig ventilasjon, offentlige prislister og elektroniske kassa-apparater og kvittering til kunden.

ANNE MARIE HALSAN: Er direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB). Foto: Presse
ANNE MARIE HALSAN: Er direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB). Foto: Presse Vis mer

- Når det gjelder pris er det vanskelig å anslå hva en minimumspris på behandling skal koste, men en tommelfingerregel er at salongen minimum må kunne ta inn mellom 200 - og 300 kroner i timen i arbeidspenger. Forbruk av materialer kommer i tillegg. Dette må til for at man skal kunne leve av det, og samtidig kunne betale alle avgifter og kostnader ved driften. Dette er et absolutt minimum som kun dekker kostnader og ikke lønn. Normal timepris vil derfor skulle ligge et godt stykke over dette, understreker Halsan.

- Selv om de fleste nok holder seg innenfor loven, er det å ha en ordentlig kasse med registrering av behandling og behandler kanskje det aller tydeligste signalet på at virksomheten antageligvis er hvit.

Hun oppfordrer oss som kunder til å ta en vurdering av ventilasjon og hygiene før vi benker oss ned, og be om kvittering for for behandlingen.

Forskjell på kompetanse

- En negledesigner som har tatt et todagerskurs, kontra et halvt år, har selvsagt ulik kompetanse, sier Linn Himberg-Larsen, undervisningsansvarlig på Tone Lise Akademiet.

Skolen som ble etablert i 1992, tilbyr halvårig utdanning som negletekniker, og er godkjent av lånekassen.

- Hva kjennetegner en god og trygg neglesalong?

- Som kunde bør man se etter kursbevis fra sertifiserte leverandører, som viser at de kan håndtere produktene de bruker under behandling. Det stilles også strenge krav til hygiene, alt utstyr skal blant annet desinfiseres mellom hver kunde. Konsekvensene av dårlig hygiene kan være alvorlige, advarer Himberg-Larsen.

- En sertifisert negletekniker vil for eksempel vite at kommer kunden med et sår eller kutt på fingeren, kan hun ikke få lagt negler, på grunn av infeksjonsfare og risiko for allergiske reaksjoner.

Når det gjelder prisnivå er det store variasjoner, men Himberg-Larsen mener vi bør være skeptisk til behandlinger som er mye billigere enn gjennomsnittet.

- Vi tilbyr behandling hos våre studenter til 250 kroner. Når vi da hører om salongpriser på samme prisnivå, per halvtime, kan man spørre seg hvordan de har råd til alle kostnadene som hører til en salongdrift, mener Himberg-Larsen.

Folk flest vil handle trygt

- De aller fleste vil ikke betale svart, og heller ikke arbeide svart, sier Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skattedirektoratet og leder for den tverretatlige Samarbeid Mot Svart Økønomi (SMSØ).

- De fleste i Norge ønsker å være lovlydige, og de aller fleste betaler den skatten de skal. Undersøkelser viser også at forbrukere ønsker å handle hvitt. 

Strømme mener vi som kunder kan være med å bekjempe den svarte økonomien når vi kjøper varer og tjenester.

- Alle virksomheter skal ha et kassaapparat, med mindre det er en sporadisk virksomhet med lav omsetning, og de skal dessuten kunne gi kunden en kvittering. Skatteetaten oppfordrer alle til å be om kvittering.

Stømme understreker også at det er vanskeligere å unndra skatt og avgifter dersom kunden betaler med kort, og at noen bransjer har mer kontantomsetning enn andre. Serveringsbransjen, bilpleiebransjen og frisør/skjønnhetspleie-bransjen er blant disse.

- Skatteetaten har intensivert kontrollen av disse bransjene med krav om personallister. Det gir bedre oversikt over hvem som faktisk jobber der, og bidrar dermed til at det blir vanskeligere med svart arbeid og omsetning, sier Strømme.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig file tåneglene

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer