Solbriller

Vårens store solbrilleguide

Her er alt du trenger å vite før du gjør ditt neste kjøp!

SOLBRILLEGUIDE: Vi har samlet sammen alle tipsene slik at du finner solbrillen som er perfekt til deg!
SOLBRILLEGUIDE: Vi har samlet sammen alle tipsene slik at du finner solbrillen som er perfekt til deg! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at vi ofte velger det dyre over det billig, gjelder ikke bare når det kommer til solbriller. Det er vel en slags vane vi nordmenn har fått for oss: «Den er jo dyrere, så da er den vel bedre?» Kjenner du deg igjen? Det gjør hvert fall jeg. Men ifølge Jan Terje Årset, optometrist hos Brillehjørnet Lillehammer, stemmer nødvendigvis ikke dette.

- Alle solbriller skal beskytte for skadelige UV-stråler - og de skal være merket! Da beskytter de bra uansett pris på solbrillen.

Han sier det er en stor fordel å gå for et par solbriller som er av et materiale som kan justeres og tilpasses slik at de gir optimal bærekomfort. Samtidig sier han at det er store forskjeller på hva slags materiale som blir brukt i de ulike solbrillemerkene. 

- Forskjellen på en kostbar og rimelig solbrille er ofte den optiske kvaliteten i glasset og materialet i solbrillen. Med et optisk slipt brilleglass er optikken mye bedre. Du ser tydeligere og klarere og det gir deg bedre synskomfort. Mange solbriller har herdet og antirefleksbehandlede glass, har Årset tidligere fortalt KK.no.

LES OGSÅ: 3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

Pass på dette

Om du ikke beskytter deg for UV-lys, kan hornhinnen bli sår og irritert, og ifølge optometristen i verste fall bli snøblind. 

- Dette kan oppstå akutt. Etter langvarig eksponering av UV-lys kan øyelinsen endre seg og du får framskyndet utviklingen av grå stær, og netthinnen vil kunne utvikle AMD (netthinne degenerasjon). 

Som Årset nevnte tidligere, skal ikke prisen på solbrillen ha noe å si dersom de er merket at de beskytter mot skadelige UV-stråler.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig
LES OGSÅ: Liten vits med faktor 30 eller 50
LES OGSÅ: Så mye mer UV-stråler blir du eksponert for i solarium

Finn formen som passer til ditt ansikt

Generelt sett er det fem ulike ansiktsformer/fasonger optikere og faciologer går ut i fra når de skal finne perfekte briller, og disse er; ovalt, langt, hjerteformet, rundt og kvadratisk. Du kan se hva som passer de ulike formene lengre ned saken.

Et godt råd er faktisk å ta den såkalte «smiletesten» når du prøver briller i butikken.

- Det du bør gjøre, er å prøve å smile med brillene på. Et godt tegn på at brillene ikke passer, er hvis de hever seg fra kinnene når du smiler, har Anne Mette Blindheim, faciolog i Brilleland, tidligere fortalt.

Men når du først har funnet ut av hva slags ansiktsform du har - vet du hvordan de ulike solbrilleformene ser ut? Du finner flere av dem i karusellen her:

Du bør rengjøre solbrillene hver dag

Enten du bruker solbriller eller vanlige briller hver dag, er de mest sannsynlig fulle av bakterier. Bare tenk på alt de utsettes for på en vanlig dag!

Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, avslører at det bør gjøres hver eneste dag.

– For å få et godt utbytte når en bruker briller og solbriller, bør de være rene når en begynner å bruke dem. Det vil si at en bør ta en rens eller vask på morgenen når en tar hverdagsbrillen på, har han tidligere fortalt KK.no.

Du bør selvsagt se an situasjonen litt, da brillene du bare har brukt innendørs en rolig søndag kan være like fine neste dag.

– Hvor mye støv og skitt det kommer på brillen avhenger av hva den brukes til, hvilke aktiviteter vi er med på og hvor varmt det er. Rengjør brillen etter behov, sier Haugo.

Det er viktig å være forsiktig med støv på brilleglassene, da dette fort kan lage riper. Hvordan unngå dette? Skyll brillene i rennende vann før du pusser dem.

– Har en brukt brillen i et støvete miljø bør den skylles i rennende vann først, før en begynner å bruke pussefiller eller annet på selve glasset. Støv kan fungere som slipespon på glassoverflaten. Vannet skal være lunkent – ikke for varmt, sier Haugo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer